Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Στο «όριο» των 880 μονάδων ο Γενικός Δείκτης

Μικρή υποχώρηση στο ΧΑ, με καλύτερη εικόνα έναντι των ευρωαγορών και εμφανή την προσπάθεια ελέγχου της προσφοράς από τους επενδυτές. Κέρδη για Coca Cola. Μεγαλύτερες πιέσεις για Aegean, Ελλάκτωρ και Πειραιώς.

Χρηματιστήριο: Στο «όριο» των 880 μονάδων ο Γενικός Δείκτης

Στους πωλητές ανήκε το ξεκίνημα της συνεδρίασης στα κύρια ευρωπαϊκά, συγκριτικά ελεγχόμενο
«άνοιγμα» στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Με απώλειες για τον DAX στη Φρανκφούρτη, τον CAC στο Παρίσι και με τα futures στη Νέα Υόρκη να παραπέμπουν σε τρίτη σερί διορθωτική συνεδρίαση, στην Αθήνα το ζητούμενο είναι εάν και πώς θα μπορούσε να περιορισθεί η ζημιά.

Με εντολές πώλησης από την προσυνεδρίαση, για τον Γενικό Δείκτη η διακύμανση διαμορφώθηκε από τις 880 μονάδες, με εμφανή την προσπάθεια να ελεγχθεί η όποια προσφορά. Ούτως ή άλλως και στη χθεσινή συνεδρίαση η αξία των συναλλαγών περιορίστηκε σε λιγότερα και των 40 εκατ. ευρώ -αισθητά χαμηλότερα του ημερήσιου μέσου όρου της προηγούμενης εβδομάδας-, δίνοντας τη δυνατότητα στους επενδυτές να διαχειριστούν την όλη κατάσταση.

Συνεκτιμώντας τη -συγκριτικά πάντα- καλύτερη εικόνα της αγοράς μας έναντι των διεθνών (το τελευταίο διάστημα) παραμένουμε -μέχρι νεωτέρας- με σημείο αναφοράς την ευρύτερη περιοχή των 880 μονάδων.

Με τον τραπεζικό σε συγκριτικά καλύτερη θέση έναντι της πλειονότητας των blue chips και αυτό γιατί η σχέση εισροών/εκροών είναι υπέρ των πρώτων (για τα τραπεζικά χαρτιά) σε αντίθεση με τα δεύτερα.

Πέριξ των 560 μονάδων ο ΔΤΡ, στις 2.131 ο FTSE25, με ελαφρύ premium του πρώτου έναντι του δεύτερου.
Στα μόλις 2,4 εκατ. η αξία συναλλαγών σ-το πρώτο ημίωρο-, με ροή εντολών ανάλογη της χθεσινής.

Αρχικά μέσω Coca-Cola/HBC η προσπάθεια των long για αντιστάθμιση, με την Alpha Bank να ακολουθεί από τα τραπεζικά, τον ΟΤΕ να έπεται από τα «βαριά» και ΤΙΤΑΝ, Sarantis, ΟΛΠ να συμπληρώνουν την τάση.

Ωστόσο, οι συναλλαγές είναι εξαιρετικά περιορισμένες, με ενδεικτική την περίπτωση της Coca Cola, με μόλις μία εντολή -για 10 τεμάχια- στις 11:00, 173 στη μετοχή του ΟΛΠ, 415 στην Τέρνα Ενεργειακή.

Στις 27/38 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με 98 μετοχές χωρίς μεταβολή.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v