Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Στο προσκήνιο επιστρέφουν οι 900 μονάδες

Μικρή πτώση στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Την ανοδική προσπάθεια αναμένεται να συνεχίσουν οι αγοραστές, εν μέσω θετικών σινιάλων. Το τρίπτυχο που έφερε τους long σε πλεονεκτική θέση, το κλίμα στις αγορές και τα κρίσιμα όρια για τους δείκτες.

Χρηματιστήριο: Στο προσκήνιο επιστρέφουν οι 900 μονάδες

Με το θετικό πρόσημο της προηγούμενης εβδομάδας, η εκκίνηση για την τρέχουσα.

Με τη Wall Street να στρέφει την προσοχή της (και) προς τα οικονομικά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου, περίοδος που τα μεγέθη των εισηγμένων διαμορφώνουν στάση και τάση στην αγορά.

Από τις 4.391,34 μονάδες ο S&P500, οριακά στο «κόκκινο» νωρίτερα τα futures στη Νέα Υόρκη.
Από τις 15.206,13 μονάδες ο DAX στη Φρανκφούρτη.

Και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με... παρακαταθήκες για τους αγοραστές να συνεχίσουν την προσπάθειά τους για επάνοδο υψηλότερα των 900 μονάδων, σταδιακή προσέλκυση περισσότερων traders, επενδυτών, στην προσπάθειά τους να διευρυνθεί το ενδιαφέρον.

Το τρίπτυχο που έφερε σε πλεονεκτική θέση τους long -ανοδική αντίδραση για την πλειονότητα των blue chips, μικρή αλλά εμφανής ενίσχυση συναλλαγών και τζίρου συνδυαστικά με τη διασπορά των εντολών από τη μεγάλη μέχρι τη μεσαία κεφαλαιοποίηση- είναι αυτό που θα κρίνει τη συνέχεια.

Ορόσημα, και σημαντικά μάλιστα, έχει μπροστά της η αγορά, αρχικά σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα Παρασκευής αλλά και για τη συνέχεια του Οκτωβρίου.

Τόσο στον τραπεζικό κλάδο, όπου διακριτή είναι η μερική διαφοροποίηση από αρκετούς επενδυτές, όπως και η εισροή κεφαλαίων, όσο σε blue chips και μετοχές-σηματωρούς ενεργοποιούνται «ισχυρά χέρια» που δείχνουν πως θέλουν τις αποτιμήσεις σε υψηλότερα επίπεδα.

Στις 563,06 μονάδες ο ΔΤΡ, ζητούμενη -για τους αγοραστές- η -κατ' ελάχιστον- υπέρβαση των 580 μονάδων. Η επάνοδος της Εθνικής με αγορές στα 2,573 και άνοδο 5,02% είναι ενθαρρυντική ένδειξη.

Από τις 2.157,47 μονάδες ο FTSE25, ζητούμενη και για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση η προσέγγιση (και εν συνεχεία υπέρβαση) των 2.200 μονάδων, ενδεχόμενο που θα έδινε ξεκάθαρα αγοραστική χροιά για τη συνέχεια.

Ενθαρρυντικές ενδείξεις, η επαναφορά των ομίλων του κλάδου διύλισης (Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια), οι εντολές στη ΔΕΗ αρκετά πάνω από τα 8 ευρώ (σημαντικό ορόσημο η γ.σ. της 19ης Οκτωβρίου), οι αγορές -την Παρασκευή- σε Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Mytilineos, ElvalHalcor, ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ κ.α. τα όλο και περισσότερα πακέτα/προσυμφωνημένες συναλλαγές που πραγματοποιούνται σε τραπεζικά χαρτιά και blue chips.

Μένει να δούμε εάν και πώς θα μπορούσε να έχει συνέχεια το θετικό προηγούμενο της τελευταίας εβδομάδας.
Ορίζοντας για βραχυμεσοπρόθεσμη προσέγγιση προς το τέλος Οκτωβρίου, οπότε και υπολογίζεται ότι θα πραγματοποιηθεί η αμκ της ΔΕΗ, ενδεχομένως και η αμκ για την Attica Bank, σύμφωνα με το πρωινό θέμα του Χρήστου Κίτσιου.

Θα έχει προηγηθεί, στις 22 του μηνός, η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τη Standard&Poor's, με τη βαθμολογία του αμερικανικού οίκου να υπολείπεται δύο βαθμίδων της επενδυτικής κατηγορίας. Και στις 28 Οκτωβρίου είναι το προγραμματισμένο governing council της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Μεστή, συνεπώς, η συνέχεια του Οκτωβρίου, με τη λήξη μηνός στα Παράγωγα την Παρασκευή.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v