Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με... άμυνα ζώνης παίζει το Χρηματιστήριο

Ηπιες απώλειες στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Δοκιμάζονται κρίσιμες στηρίξεις για τον Γενικό Δείκτη, τη στιγμή που τα... σύννεφα μαζεύονται πάνω από τις αγορές. Η καλύτερη συμπεριφορά των τραπεζών, οι υπεραποδόσεις σε mid caps και τα σινιάλα.

Με... άμυνα ζώνης παίζει το Χρηματιστήριο

Επιμένουν οι πωλητές στη Wall Street, δεύτερη σερί διόρθωση με τον S&P500 στις 4.361,19 μονάδες και το πετρέλαιο πάνω από τα 80$/βαρέλι -για πρώτη φορά από το 2014. Ενίσχυση του δολαρίου και νωρίτερα τα futures του S&P500 παρέπεμπαν σε «άνοιγμα» της συνεδρίασης από 0,33% χαμηλότερα.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, σε μία συνεδρίαση με συνολικό τζίρο μόλις 34,847 εκατ. ευρώ, ήταν περισσότερο η απουσία αγοραστών παρά η υπερίσχυση των πωλητών που ξαναέφερε την αγορά προς την περιοχή των κοντινών στηρίξεων.

Στις 884,05 με χαμηλό ημέρας τις 883,51 μονάδες για τον ΓΔ, με τη συγκεκριμένη ζώνη τιμών να είναι μία σημαντική στήριξη, που ενδεχόμενη απώλειά της θα ενίσχυε τις πωλητικές τάσεις για χαμηλότερα.

Η τελική σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 28/84 μετοχές παραπέμπει σε ακόμη μία -πολλοστή- αγελαία συμπεριφορά traders, θεσμικών και λοιπών επαγγελματιών της αγοράς, στην -κατ' ουσίαν- έλλειψη επενδυτικής νοοτροπίας. Καταδεικνύοντας παράλληλα για επίσης πολλοστή φορά τη «ρηχότητα» της αγοράς μας.

Στις 2.139,09 (-0,85%) ο FTSE25, με μόλις 1 από τις 21 του δείκτη με αγοραστές (Sarantis στα 8,90 ευρώ) και στις 560,97 (-0,37%) για τον ΔΤΡ, με τη Eurobank να «κρατά» τον κλάδο. Με αγορές στο 0,845 ευρώ. Χωρίς μεταβολή η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 9,42 ευρώ.

Λεπτομέρεια που χρήζει προσοχής: η για ακόμη μία φορά -το τελευταίο διάστημα- συγκριτικά καλύτερη συμπεριφορά των τραπεζικών χαρτιών έναντι των blue chips.

Επίσης για ακόμη μία φορά, συγκριτικά καλύτερα τα mid caps -και λόγω της μικρότερης έκθεσης σε funds, θεσμικά χαρτοφυλάκια-, με 3+2 από τις 20 μετοχές του FTMidCap κόντρα στη διόρθωση.

Με αγοραστές Attica Bank, Autohellas και ΕΛΤΟΝ, χωρίς μεταβολή Ευρωπαϊκή Πίστη, BriQ.

Ρευστή η κατάσταση στις διεθνείς αγορές, με την υπόθεση της Evergrande να αρχίζει να «χτυπά» και την αγορά ομολόγων της Κίνας -εξέλιξη, που χρήζει αυξημένης προσοχής- και τη Wall Street να εισέρχεται σε περίοδο ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου.

Τεχνικά -για τους long- προέχει η επιβεβαίωση της ευρύτερης ζώνης τιμών (πέριξ των 880), όπως και της θετικής διαφοροποίησης των τραπεζικών έναντι των blue chips.

Αυξημένη μεταβλητότητα αλλά χωρίς να ξεπερνά το όριο αναφοράς ο VIX, προσοχή στην αγορά ομολόγων της Κίνας -κατακόρυφη αύξηση/επιβάρυνση του China Junk Bonds Index-, που σημαίνει πρακτικά στενά stop losses, είτε αφορούν θέσεις αγοράς είτε πώλησης.

Λίγα τα Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης στα Παράγωγα, με μικρό discount και για τις δύο σειρές.
Μηνός Οκτωβρίου -την Παρασκευή λήγει η απλή σειρά για ΣΜΕ του δείκτη- και μηνός Νοεμβρίου.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v