Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Xρηματιστήριο: Η «ταλαιπωρία» και το stock picking

Εγκλωβισμένος οριακά πάνω από τις 900 μονάδες παραμένει ο Γενικός Δείκτης παρά τα αλλεπάλληλα ρεκόρ στη Wall Street και το μεγάλο ενδιαφέρον για την ΑΜΚ της ΔΕΗ. Ποιες μετοχές βρίσκονται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Xρηματιστήριο: Η «ταλαιπωρία» και το stock picking

Νέο τριπλό ρεκόρ στη Νέα Υόρκη, με την προσοχή στη συνεδρίαση της Fed. Στις 4.630,65 μονάδες χθες ο S&P 500, από λίγο χαμηλότερα (τις 4.618) νωρίτερα τα futures του δείκτη. Καταλύτες για την Wall Street, η Fed, η απασχόληση (Οκτωβρίου) και τα εταιρικά αποτελέσματα (τρίτου τριμήνου).

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ημέρες ΔΕΗ, με τη χθεσινή πρώτη της AMK να επιβεβαιώνει όσους εκτιμούσαν ότι η προσφορά θα σπάσει τα κοντέρ. Περί το 1,35 δισ. την πρώτη ώρα, σχεδόν 3 δισ. την πρώτη ημέρα και οι εκτιμήσεις μας για 5-6 δισ. ευρώ πολύ πιθανά να επιβεβαιωθούν.

Στα 9,275 ευρώ η μετοχή της ΔΕH, με τις δεύτερες περισσότερες συναλλαγές μετά τη Eurobank (0,9426) και πάνω από την Εθνική (2,749), με τις δύο τραπεζικές σε νέα τοπικά υψηλά. Στις 2.185,57 ο FTSE25, στις 591,23 ο ΔΤΡ, κολλημένος με τις 905 μονάδες ο ΓΔ, σε μία καθ' όλα στρεβλή αποτύπωση της πραγματικότητας των αποτιμήσεων blue chips και επιλεγμένων mid caps.

Μία εντελώς στρεβλή αποτύπωση, σε μία περίοδο που για εισηγμένες διαμορφώνονται ιστορικά υψηλές χρηματιστηριακές αξίες ή πολυετείς, παραπέμποντας σε προ κρίσης μεγέθη. Στρέβλωση που θα πρέπει να διορθώσει η ΕΧΑΕ, ο διευθύνων σύμβουλος, όποτε αυτός επιλεγεί.

Με τη λογική πως εστιάζουμε πρωτίστως σε εισηγμένες/μετοχές και λιγότερο στην ταλαιπωρία του ΓΔ, η ΔEΗ είναι και θα μείνει στο επίκεντρο και βραχυπρόθεσμα. Κατ' αρχάς για όσους traders θεωρούν πως μέχρι τη 16η Νοεμβρίου -ημέρα εισαγωγής των νέων μετοχών- θα δοθεί η ευκαιρία για τη δημιουργία ενός «μαξιλαριού». Τεχνικά, όπως σημειώνουμε από τη Δευτέρα, τιμές στα 9,50 και προς τα 9,70 ευρώ είναι εφικτές, πάντα υπό προϋποθέσεις.

Η ΔΕH διαμορφώνει τάση ευρύτερα για τον κλάδο, για αυτό στο επίκεντρο είναι και οι Mytilineos (15,37), Τέρνα Ενεργειακή (11,70). Επίσης τάση δημιουργείται και για Lamda Development (7,45), μετά το πακέτο της Δευτέρας, για Jumbo (12,80), ενώ σε ΟΤΕ (15,49) και ΟΠΑΠ (13,21) μάλλον θα χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι αύριο, οπότε «κλείνει» το βιβλίο προσφορών για την ΑΜΚ της ΔEΗ.

Με την υπόθεση πως από Παρασκευή θ' αρχίσει να απελευθερώνεται ρευστότητα -σταδιακά προς τις 16/11-, η προσοχή των επενδυτών θα εστιάσει στη συνεδρίαση της προσεχούς Πέμπτης. Ημέρα που θα ανακοινωθούν από την MSCI οι νέες συνθέσεις των διεθνών δεικτών της. Για το ΧΑ ζητούμενη είναι η προοπτική ένταξης της ΔΕH, πιθανότατα της Εθνικής στον MSCI Greece, ενδεχομένως με εκπλήξεις.

Στις 1.461,88 μονάδες ο FTMidCap, με απώλειες λόγω της διόρθωσης mid caps-σηματωρών της κατηγορίας. Διόρθωση που χρηματιστηριακοί παράγοντες απέδωσαν (και) στη μερική κατοχύρωση ρευστότητας από συγκεκριμένα μετοχικά εσωτερικού. Εκτίμηση που θα μπορεί να επιβεβαιωθεί ή όχι από αύριο Πέμπτη, σταδιακά από τη Δευτέρα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v