Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μάχη με τις 900 μονάδες στο Χρηματιστήριο

Ανοδικό το ξεκίνημα για τον ΓΔ. Πρεμιέρα με το «δεξί» στο Νοέμβριο επιζητούν οι αγοραστές, με την τάση να περνάει από την... αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ. Η υπεραπόδοση των τραπεζών και οι κινήσεις των παικτών. Ποια mid caps διατηρούν τάση long.

Μάχη με τις 900 μονάδες στο Χρηματιστήριο

Με προσδοκίες αλλά και επιφυλάξεις ξεκινά ο Νοέμβριος.

Με τις αγορές σε σταυροδρόμι και στο Χρηματιστήριο Αθηνών να συνεχίζεται η συσσώρευση διαρκείας για βασικούς δείκτες αλλά όχι κατ' ανάγκη για πλειάδα μετοχών.

Εβδομάδα, μήνας ΔΕΗ, με την αγορά να εκκινεί χαμηλότερα του ορίου των 900 μονάδων, με τον τραπεζικό κλάδο να παραμένει σε υπεραπόδοση έναντι των blue chips, με επιλεγμένα mid caps σε πολυετή ή και προς ιστορικά υψηλά.

Από τις 898,06 μονάδες για τον ΓΔ και σημεία αναφοράς τις μεν 901 ως βραχυπρόθεσμη αντίσταση και τις 892-890 ως σημαντική στήριξη.

Στη ΔΕΗ το επίκεντρο και το «κλειδί» για τη βραχυπρόθεσμη τάση, καθώς η αγορά περιμένει πως η ολοκλήρωση της αμκ θα απελευθερώσει επενδυτικές δυνάμεις και ρευστότητα ικανή να οδηγήσει σε ολοκλήρωση της συσσώρευσης.

Στα 9,375 ευρώ η μετοχή της Επιχείρησης, στα 8,5 με 9 ευρώ εκτιμάται το τίμημα συμμετοχής στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, διαδικασία μέσω της οποίας θα αντληθούν 1,1 έως 1,3 δισ. ευρώ.

Να συνεκτιμηθεί πως και με την αμκ της Επιχείρησης, στην αγορά θα έχουν εισρεύσει -για το 2021- περί τα 5 δισ. μέσω αυξήσεων, εταιρικών ομολόγων κ.α. ενώ στα 2,5 δισ. θα φθάσουν οι εισροές στο ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων. Αυτά σε περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, φθηνού/ανταγωνιστικού κόστους χρήματος, σε μία συγκυρία, όμως, που η ΕΚΤ αμφισβητείται ως προς την πολιτική της σε ζητήματαχρέους.

Από τις 581,29 μονάδες ο ΔΤΡ, με την Εθνική (2,72) να υπερτερεί -σε εβδομαδιαίο- έναντι των Eurobank (0,9034), Alpha Bank (1,0985) και Πειραιώς (1,47).

Στις 592 και 572 μονάδες τα άνω και κάτω όρια διακύμανσης για τον ΔΤΡ, σημεία stop losses για short και long θέσεις αντίστοιχα.

Στην περιοχή των 2.171,20 μονάδων ο FTSE25, με την πλειονότητα των blue chips να «ταλαιπωρείται» περισσότερο ή λιγότερο, απόρροια, όπως θεωρούν χρηματιστές, της κατοχύρωσης ρευστότητας ενόψει αμκ της ΔΕΗ.

Με πωλητές την Παρασκευή κυρίως σε ΟΤΕ (15,30), ΟΠΑΠ (13,45), Jumbo (12,84), Τέρνα Ενεργειακή (11,70), Motor Oil (14,68), TITAN (15 ευρώ) καθώς σε άντληση κεφαλαίων προχωρούν και θεσμικοί, διαχειριστές αμοιβαίων κ.α

Δεδομένου ότι η ανοδική κίνηση για το ΧΑ ανακόπηκε ακριβώς με την ανακοίνωση της αμκ της ΔΕΗ και έκτοτε για ένα μήνα ακολούθησαν ελεγχόμενες ενέργειες από την πλευρά των «ισχυρών χεριών», μένει να φανεί κατά πόσον η ολοκλήρωση της αύξησης θα μπορούσε να σημάνει και τη λήξη αυτής της ιδιότυπης «ομηρίας» της αγοράς.

Στις 1.461,21 μονάδες ο FTMidCap, με δεικτοβαρή χαρτιά όπως Quest (17,28), Intrakat (2,10), ΕΥΑΘ (4,82), Πλαστικά Θράκης (7,27) κ.α. με long τάση.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v