Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Σε υψηλά 5μηνου ο τραπεζικός δείκτης

Μακριά από το υψηλό ημέρας το κλείσιμο για τον Γενικό Δείκτη. Ισχυρά κέρδη για ΔΕΗ αλλά και πίεση για Coca Cola. Ανοδικά Mytilineos, ΟΠΑΠ, Εθνική και Eurobank. Συναλλαγές στα 59,3 εκατ. ευρώ.

Χρηματιστήριο: Σε υψηλά 5μηνου ο τραπεζικός δείκτης

Μόνιμα με θετικό πρόσημο, κινήθηκαν οι βασικοί δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, στην τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας, αγνοώντας την επιφυλακτική εικόνα των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών και παίρνοντας βοήθειες από τις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές.

Παρά τα χθεσινά ρεκόρ στη Wall Street, με τον Dow Jones να κλείνει για πρώτη φορά πάνω από τις 36.000 μονάδες, οι ενεργοί Επενδυτές στα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια επέλεξαν την στάση αναμονής, περιμένοντας τις σημερινές αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve.

Από την άλλη, “ως πολύ απίθανη” βλέπει την αύξηση επιτοκίων την επόμενη χρονιά, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, όπως δήλωσε μιλώντας σε εκδήλωση στη Λισαβόνα.

Η προσοχή και στην αυριανή συνεδρίαση του OPEC και των Εταίρων του, προκειμένου οι Αγορές να πληροφορηθούν τα επίπεδα παραγωγής τους επόμενους μήνες.

Εν τω μεταξύ, συνεχίστηκε η αποκλιμάκωση των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους να υποχωρεί στο 1,167%.

Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους, το ποσό των 812,5 εκατ. ευρώ άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο από τη σημερινή δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,43%, κατά τρεις μονάδες βάσης χαμηλότερα από την προηγούμενη δημοπρασία στις αρχές Οκτωβρίου.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με πληροφορίες από Χρηματιστηριακά Γραφεία, τα περισσότερα από τα χαρτοφυλάκια που έχουν πιστωτικά υπόλοιπα, έχουν εκδηλώσει διαθέσεις συμμετοχής στην, εν εξελίξει, αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ. Άρα “φρέσκο χρήμα”, δύσκολα θα εισρεύσει άμεσα στην Εγχώρια Αγορά και το όποιο ενδιαφέρον θα συνεχίσει να συντηρείται από τις κινήσεις επιμέρους μετοχών.

Απόλυτα διιστάμενες δείχνουν οι απόψεις των επαγγελματιών του χώρου, με τους επιφυλακτικά σκεπτόμενους να επισημαίνουν την αδυναμία των βασικών δεικτών να κινηθούν προς σημαντικά υψηλότερα επίπεδα την, σταθερά, απογοητευτική καθαρή αξία συναλλαγών, αλλά και την απονεύρωση του ενδιαφέροντος για τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, κάτι που επιβεβαιώνεται από την τελική αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που συνεχίζουν ακάθεκτοι προς νέα πολυετή, ή ιστορικά υψηλά.

Ασφαλώς και υπάρχει και η πιο αισιόδοξη σχολή σκέψης.

Σύμφωνα με αυτή, αν ολοκληρωθεί η Α.Μ.Κ. της ΔΕΗ, αν υπάρξουν κάποιες προσθήκες μετοχών στον δείκτη MSCI Standard Greece, που θα φέρουν εισροές, αν αποφασίσει να δώσει κίνηση προς υψηλότερα επίπεδα ο Βαρύδεικτος Τραπεζικός κλάδος, αν συνεχίσουν να υποστηρίζουν το θετικό κλίμα οι Διεθνείς Αγορές και αν δεν συνεχίσουν να εκπλήσσουν αρνητικά τα μηνύματα από το μέτωπο της πανδημίας, τότε το Χ.Α. μπορεί να ελπίζει σε ένα καλό τελευταίο δίμηνο για το τρέχον έτος.

Τώρα, στο ερώτημα “αν στην παρούσα φάση υπάρχουν ‘φθηνές’ μετοχές στο Χ.Α.”, στην απάντηση σπεύδει να βοηθήσει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο τμήματος ανάλυσης της Beta Sec., “είναι λίγες οι φορές που θα καταλήξει κάποιος επενδυτής σε ένα συμπέρασμα αντικειμενικής ‘φθήνιας’, σε μια ισχυρή ετυμηγορία πραγματικής ευκαιρίας για μια μετοχή. Οι αποφάσεις συνήθως λαμβάνουν υπόψη τους σχέδια αποτιμήσεων, ιστορικότητα, παρεμφερείς συναλλαγές, ομοειδής Εταιρείες, οτιδήποτε μπορεί να βοηθήσει στη διαμόρφωση μιας καλά πληροφορημένης απόφασης. Άλλες φορές κάνουμε το λάθος να θεωρούμε μόνο και μόνο μια χαμηλή τιμή στο ταμπλώ ευκαιρία, επειδή η μετοχή στο παρελθόν ήταν σε πολλαπλάσια τιμή, ενώ η Εταιρεία διανύει όντως τον τελευταίο κύκλο λειτουργίας, οδεύοντας προς το τέλος του βίου της”.

Οι τρεις μεγάλες συναλλαγές που είδαμε φέτος στην Εγχώρια Αγορά και αφορούσαν την Α.Μ.Κ. των Πειραιώς, Alpha Bank και ΔΕΗ, έχουν πολλά από τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Με την υπάρχουσα πληροφόρηση οι τιμές αγορών ήταν ελκυστικές, τα δυνητικά περιθώρια υποχώρησης περιορισμένα και η συμμετοχή ποιοτικών επενδυτών λειτουργούσε ως εγγύηση διακράτησης για το μεγαλύτερο μέρος των προσφερόμενων τίτλων, από την επόμενη ημέρα των αυξήσεων.

Οι συγκεκριμένες αυξήσεις κεφαλαίου δημιουργούσαν επίσης την αίσθηση ότι όλοι οι συμμετέχοντες εκκινούσαν από την ίδια βάση, επομένως οι μέτοχοι είχαν ευθυγραμμισμένες προσδοκίες με διαφορετικό ορίζοντα και απόδοση ανάλογα με το ατομικό προφίλ ρίσκου. Οι δύο από αυτές είδαμε πως εξελίχθηκαν, η ΔΕΗ είναι σε εξέλιξη.

Η χθεσινή ανακοίνωση κάλυψης της αύξησης της ΔΕΗ από την πρώτη ώρα στο διεθνές βιβλίο προσφορών, από Ξένους επενδυτές στα 9 ευρώ, δεν εξέπληξε ούτε για την ταχύτητα της ζήτησης, ούτε για την διαμόρφωση της τιμής στο ψηλό του εύρους.

Παρά τις όποιες αδυναμίες που μπορεί να υπάρχουν στην διαδικασία, το βασικό ζητούμενο που είναι η προοπτική και η υπεραξία για τον μέτοχο απαντώνται τόσο στο ενημερωτικό δελτίο, όσο και στην επικαιροποιημένη παρουσίαση. Ίσως είναι από τις λίγες φορές που μια Επιχείρηση δίνει με τόση αυτοπεποίθηση μεγέθη επόμενων χρήσεων, τα οποία κατεβαίνουν ως την τελική γραμμή.

“Ο μεσοπρόθεσμος στόχος για το 2024 είναι, με συνολικά έσοδα €4,88 δισ., τα EBITDA να διαμορφωθούν σε €1,314 δισ., τα καθαρά κέρδη σε €384 εκατ. και τα κέρδη προ φόρων σε €554 εκατ. Ακόμα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ενημερωτικού δελτίου, το 2026, με έσοδα €5,3 δισ., η ΔΕΗ θα έχει €1,73 δισ. EBITDA, καθαρά κέρδη στα €665 εκατ. και κέρδη προ φόρων στα €924 εκατ.”, τονίζει ο κ. Χατζηδάκης.

Ξεκινώντας και σήμερα την αναφορά από τις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Alpha Bank (+1,59%), δεν ήλθε σε επαφή με το “κόκκινο” αυτός τη Εθνικής (+1,86%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι τίτλοι των Eurobank (+1,51%) και Πειραιώς (+0,07%).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, αναρριχόμενος μέχρι τις 599,98 μονάδες (+1,48%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες είχε υποχωρήσει στις 599,41 (+1,38%), μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νέα υψηλά στις 600,43 (+1,56%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 599,68 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,43%.

Το σημερινό κλείσιμο του Τραπεζικού δείκτη είναι το υψηλότερο των τελευταίων πέντε μηνών, με το αμέσως υψηλότερο να έχει σημειωθεί στις 11/6/2021 (600,1 μονάδες).

Υπενθυμίζεται ότι για τον ΔΤΡ οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 600, 636, 655 και 688 μονάδες και οι στηρίξεις στις 570 – 558 (διέρχονται οι ΚΜΟ 30, 60 και 90 ημερών), 551 (ημερήσιο “stop long”), 541 και 500 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “στα αζήτητα παραμένει η προστασία που προσφέρει το θεσμικό πλαίσιο της ‘Δεύτερης Ευκαιρίας’. Οι ευάλωτοι δανειολήπτες είναι απρόθυμοι να δηλώσουν πτώχευση και από τις αρχές του νέου έτους θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας τους, καθώς Servicers και Τράπεζες ετοιμάζουν 5.000 - 10.000 πλειστηριασμούς 1ης κατοικίας. Την ίδια στιγμή, αυξάνονται τα ρίσκα για την υλοποίηση των business plan των τιτλοποιήσεων, γεγονός που φέρνει σε δύσκολη θέση και έχει σημάνει συναγερμό στις Εταιρείες διαχείρισης και τις Τράπεζες”.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “εφικτός δείχνει ο στόχος του Ομίλου Πειραιώς για μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) σε μονοψήφιο ποσοστό, επί των συνολικών χορηγήσεων, μέσα στους επόμενους μήνες, εξέλιξη που θα οδηγήσει σε χαμηλότερες προβλέψεις και ενίσχυση της κερδοφορίας - απόδοσης επί των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων”.

Σαφές πλεονέκτημα των τίτλων με θετικό πρόσημο, δίνει η τελική εικόνα στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου ξεχώρισε η συναλλακτική δραστηριότητα της ΔΕΗ, στον απόηχο της είδησης για σημαντική υπερκάλυψη της Α.Μ.Κ. από την πρώτη μέρα.

Για τη μετοχή της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (+1,35%), αν δώσει ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 9,46 ευρώ, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να κινηθεί προς τα 10,05 – 10,10 (gap) και 10,24 ευρώ. Αντίθετα, αν χαθεί η στήριξη στη ζώνη 9,20 – 9,14 (διέρχονται οι ΚΜΟ 30 και 60 ημερών), δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τα 9,05 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της ΕΕΕ (-2,68%), στον απόηχο της ανακοίνωσης του trading update για το 3ο τρίμηνο, πριν την έναρξη της συνεδρίασης. Ισχυρές στηρίξεις εντοπίζονται στα 29,12 (ημερήσιο “stop long”), 28,58 (διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) και 27,63 ευρώ. Σε περίπτωση επιστροφής των αγοραστών, η πλησιέστερη αντίσταση στη ζώνη 30,45 – 30,95 και η αμέσως επόμενη και ισχυρότερη στα 32,90 ευρώ.

Με πλαγιοκαθοδικές διαθέσεις η μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-1,02%), σε κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 9,92 ευρώ (κλείσιμο 22/10). Οι αγοραστές συνεχίζουν να έχουν σαν πρώτο στόχο τα 10,00 ευρώ (ημερήσιο “stop short”) και οι πωλητές την καταστρατήγηση της στήριξης στα 9,63 – 9,50 ευρώ. Αν δικαιωθούν οι δεύτεροι, η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στα 9,00 ευρώ.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή του Ελλάκτωρα (+1,35%), προσπαθώντας να δώσει αντίδραση στο “καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων που είχε προηγηθεί.

Όσο ο τίτλος δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 1,40 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών), οι “sellers” έχουν τον έλεγχο της βραχυπρόθεσμης τάσης, με τις επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στα 1,29 (gap) και 1,193 ευρώ. Θετική έκπληξη με κλείσιμο υψηλότερα των 1,40, μπορεί να δώσει ώθηση προς τα 1,45 (ημερήσιο “stop short”) και 1,59 – 1,615 ευρώ.

Κατεβαίνοντας τα σκαλιά των κεφαλαιοποιήσεων, αύξησαν συναλλαγές Profile (+4,23%), Λύκος (+0,63%) και ΕΥΑΘ (-3,33%), θα ήθελαν πειστικότερους αγοραστές οι Νίκας (+7,34%), Mermeren (+3,38%), Fieratex (+1,75%), Vidavo (+4,51%), Centric (+0,36%), Revoil (+0,39%), AVE (+0,82%), ΚΛΜ (+1,18%), Παπουτσάνης (+1,80%), Ακρίτας (+8,62%), Κεπενού (+1,47%), Προοδευτική (+4,24%) και Δομική Κρήτης (+1,62%), ενώ σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+11,26%), τραβώντας ψηλότερα και την ΦΒΜΕΖΖ (+4,47%).

Επιστροφή αγοραστών σε Ιντρακόμ (+1,23%) και Τζιρακιάν (+0,67%), προσπαθεί πλαγιοανοδικά η Μοτοδυναμική (+2,10%), παρουσία πωλητή σε Δρομέα (-3,42%), Μπήτρο (-2,86%), MIG (-4,81%) και Έλαστρον (-0,42%), τελευταίο θετικό κλείσιμο στις 25/10 για την Έλτον (-1,40%), ενώ σε νέα υψηλά 6μηνου έκλεισε η Cenergy (+0,18%).

Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε Quest (-1,16%), Autohellas (-0,75%), Entersoft (-1,49%) και Performance (-2,20%), πέντε οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τον Ικτίνο (-0,89%), ενώ σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν Epsilon Net (+1,72%) και Πλ. Κρήτης (+0,54%).

Όσο ο Γενικός Δείκτης δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 902, ή έστω υψηλότερα των 896 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) – 893 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών), οι 949 – 950 μονάδες παραμένουν στο στόχαστρο των αγοραστών, με ενδιάμεσες αντιστάσεις στις 913 (ημερήσιο “stop short”) και 930 μονάδες. Κλείσιμο χαμηλότερα των 893 μονάδων, αφήνει περιθώρια υποχώρησης προς τις 882, 877 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), 873, 865 και 823 μονάδες.

Μόνο με την υπέρβαση του “gap” στις 2240 μονάδες, μπορούν να ισχυριστούν οι “long” ότι έχουν τον απόλυτο έλεγχο της τάσης, στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης. Οι ενδιάμεσες αντιστάσεις στις 2200, 2207 (ημερήσιο “stop short”) και 2231 – 2234 μονάδες. Οι στηρίξεις στις 2130, 2113 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), 2106, 2090 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 2079 και 2011 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Τι λένε οι αναλυτές

“Η υπερκάλυψη της έκδοσης της ΔΕΗ συντελέστηκε ήδη από την πρώτη μέρα του book building, προϊδεάζοντας για την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος. Τα βλέμματα στρέφονται προς τη Federal που αποφασίζει για το ύψος των αγορών των ομολόγων, με τους δείκτες στη Wall Street να συνεχίζουν τα ρεκόρ. Το πρωί η Coca Cola 3 E ανακοίνωσε τα μεγέθη του 3ου τριμήνου”, αναφέρει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Σήμερα πριν την συνεδρίαση δημοσιεύτηκε η αναφορά πωλήσεων γ΄ τριμήνου της ΕΕΕ. Ωστόσο, αναμφισβήτητα βαρύτητα θα δοθεί στις αποφάσεις της FED σήμερα το απόγευμα, όπου εκτιμάται ότι θα αναφερθούν συγκεκριμένα για τον ρυθμό μείωσης των επαναγορών ομολόγων, γεγονός που θα οδηγήσει πιθανότατα και σε προβλέψεις για το πότε θα έχουμε την πρώτη αύξηση επιτοκίων. Οι εξελίξεις το επόμενο διάστημα ενδέχεται να οδηγήσουν σε ανάλογη εκτόνωση από το στενό εύρος διαπραγμάτευσης τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό”, εκτιμά η Leon Depolas Sec.

“Εμφανής είναι η αδυναμία του Γενικού Δείκτη, να ακολουθήσει την πορεία των Διεθνών Αγορών, οι οποίες καταγράφουν συνεχώς νέα υψηλά”, όπως επισημαίνει ο Νικόλας Πετράκης.

Η διαδικασία Α.Μ.Κ. της ΔΕΗ έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον, με την Αγορά να παραμένει κολλημένη μεταξύ 900 - 910 μονάδων.

Ένας επιπλέον λόγος για την υποαπόδοση της Ελληνικής Αγοράς, είναι η αύξηση του κόστους δανεισμού της Χώρας, με την απόδοση του 10ετους να αποκλιμακώνεται προσωρινά από τα χθεσινά υψηλά του 1,35% (υπενθυμίζουμε ότι τον Αύγουστο η απόδοση κυμαίνονταν πέριξ του 0,55%).

Διαγραμματικά, δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση με την προηγούμενη εβδομάδα, με τον Γενικό Δείκτη να διατηρείται εντός της βραχυπρόθεσμης συσσώρευσης 900 - 910 μονάδων. Υπέρβαση των 910 μονάδων θα φέρει την Αγορά στην διπλή κορυφή των 930 μονάδων, ενώ απώλεια των 900 θα οδηγήσει τον ΓΔ στην βραχυπρόθεσμη και κύρια στήριξη των 890 και 870 μονάδων αντίστοιχα.

Ο ΔΤΡ έφτασε σήμερα στην αντίσταση των 600 μονάδων, με την εικόνα των Τραπεζών να υπεραποδίδει του Γενικού Δείκτη, για ακόμη μία εβδομάδα.

Κατοχύρωση και του πτωτικού χάσματος (gap) των 606 μονάδων, θα στρέψει τα βλέμματα των αγοραστών στην επόμενη αντίσταση των 640 μονάδων του κλαδικού δείκτη. Πρώτη στήριξη παραμένουν οι 580 μονάδες, όπου δοκιμάστηκαν την περασμένη εβδομάδα και ορίζουν το άνω εύρος της παλαιότερης τετράμηνης συσσώρευσης.

“Με ανυπομονησία αναμένουν οι επενδυτές την ερχόμενη εβδομάδα, με την ειδησεογραφία να παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Την Πέμπτη 11/11 ανακοινώνουν αποτελέσματα τα ΕΛΠΕ και η TITC, ενώ μετά το κλείσιμο της Αγοράς ο MSCI δημοσιοποιεί την εξαμηνιαία αναθεώρηση με άμεσο ενδιαφέρον για τις ΜΠΕΛΑ, ΕΤΕ, ΔΕΗ. Τέλος, την Παρασκευή ανακοινώνει αποτελέσματα ο ΟΤΕ, ολοκληρώνοντας μια λίστα Δεικτοβαρών μετοχών, που δύναται να επηρεάσουν την πορεία της Αγοράς”, σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Πετράκη (Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση, οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Αργία στην Ιαπωνία.

Μικτά τα πρόσημα στην Ευρώπη, όπως και στους δείκτες του NYSE, κατά τις πρώτες ώρες των συναλλαγών.

Διορθώνει το Πετρέλαιο, με οριακά κέρδη το Ευρώ.

Με διαθέσεις “νότιας” κίνησης Χρυσός και Ασήμι, προς τα $62250 υποχωρεί το Bitcoin, πάνω από τα $4540 το Ethereum.

Στο 7,4% υποχώρησε η ανεργία στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, από 7,5% τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Έναν χρόνο πριν ήταν στο 8,6%. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 Κρατών - Μελών, η ανεργία ήταν 6,7%, από 6,9% τον Αύγουστο και από 7,7% τον Σεπτέμβριο του 2020.

Ανοδικά κινήθηκαν οι προσλήψεις του Ιδιωτικού τομέα στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Οκτώβριο. Οι Εταιρείες πρόσθεσαν 571.000 θέσεις εργασίας τον προηγούμενο μήνα, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις του Dow Jones για 395.000.

Κατά 0,2% αυξήθηκαν οι νέες παραγγελίες για προϊόντα που κατασκευάστηκαν στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, σε μηνιαία βάση, φτάνοντας στα $515,9 δισ. Οι παραδόσεις, που κινήθηκαν ανοδικά τους τελευταίους 16 μήνες, ενισχύθηκαν κατά $3,2 δισ., ή 0,6%, φτάνοντας στα $511,5 δισ. Επιπλέον, τα αποθέματα, που επίσης κινήθηκαν ανοδικά τους τελευταίους 15 μήνες, ανήλθαν κατά 0,8%, φτάνοντας στα $756,9 δισ.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα εγχώριου ενδιαφέροντος, στα 10 δισ. ευρώ θέτει τον “πήχη” των ομολογιακών εκδόσεων από τον ΟΔΔΗΧ η Citigroup για το νέο έτος μέσω ομολογιακών εκδόσεων, αρκετά χαμηλότερα από τα 16 δισ. ευρώ που έχει αντλήσει μέχρι στιγμή για φέτος. Σύμφωνα με τον Αμερικανικό Οίκο, “η Ελλάδα θα βγει στις Αγορές συνολικά έξι φορές κατά το νέο έτος, εάν και εφόσον υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες. Η μία θα αφορά την έκδοση ‘πράσινου’ ομολόγου, για πρώτη φορά”.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 911,78 μονάδες (+0,81%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 908,06 (+0,40%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 908,12 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,40%.

Ο τζίρος στα 58,9 εκατ., από τα οποία τα 8,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΟΠΑΠ, ΟΤΟΕΛ, ΕΧΑΕ, ΑΛΦΑ), ενώ ΔΕΗ, ΕΥΡΩΒ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 46% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο η ΕΕΕ και με το αρνητικό οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΧΑ, ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ και ΟΠΑΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, Motor Oil, TITC και στο χαμηλό ο ΑΔΜΗΕ.

Δεν ικανοποιεί η τελική εικόνα με 63 ανοδικές μετοχές, έναντι 53 πτωτικών, ενώ μόλις 8 τίτλοι τερμάτισαν τις συναλλαγές με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

---ΧΠΑ

Επιστροφή των αγοραστών και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παραμένουν χαμηλά στο συμβόλαιο του δείκτη και να παρουσιάζουν ευδιάκριτη αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (14.533 συμβόλαια).

Στα 3.672 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.667 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Στα 9 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 10 στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 405, 339 για τον Νοέμβριο, 66 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.202,5), κινήθηκε μεταξύ 2.188,25 και 2.205 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος 592).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.319), Alpha Bank (7.372), Εθνική (2.098), ΔΕΗ (1.554), Πειραιώς (703), Jumbo (102), Lamda Development (212), MIG (161), ΟΤΕ (116), Μυτιληναίο (112), Ιντρακόμ (368).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 28.336, Alpha Bank 83.413, Πειραιώς 25.909, Εθνική 32.412, ΔΕΗ 16.147, Cenergy 12.046, MIG 24.081.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

          Position Holder                                   Name of Issuer                   NSP          Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,80%

2021-02-04

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

0,86%

 

2021-09-24

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,82%

2021-07-13

    

Lansdowne Partners (UK) LLP

CAIRO MEZZ PLC

0,77%

2020-10-07

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 59.086.020 τεμ., (από 59.086.733 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.974.655 τεμ. (1.839.655), Eurobank 51.428.053 τεμ. (51.428.053), ΟΠΑΠ 1.340.694 τεμ. (1.340.694), Εθνική 7.098.453 τεμ. (6.937.736), Πειραιώς 5.898.209 τεμ. (5.071.605), ΟΤΕ 1.256.907 τεμ. (1.261.907).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v