Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ολοκληρώνει την εξυγίανση ισολογισμού η Πειραιώς

Κλείνει η πώληση του χαρτοφυλακίου Sunshine σε Bain καθώς και η τιτλοποίηση Sunrise II σε Intrum-Serengeti. Στο 16% το NPE ratio σε pro forma βάση. Σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για ναυτιλιακά δάνεια (project Dory). Οι αποφάσεις για Sunrise III και η πτώση του NPE ratio κάτω του 10%.

Ολοκληρώνει την εξυγίανση ισολογισμού η Πειραιώς

Εφικτός δείχνει ο στόχος του ομίλου Πειραιώς για μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures - NPEs) σε μονοψήφιο ποσοστό επί των συνολικών χορηγήσεων μέσα στους επόμενους μήνες, εξέλιξη που θα οδηγήσει σε χαμηλότερες προβλέψεις και ενίσχυση της κερδοφορίας/ απόδοσης επί των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων.

Η τράπεζα βρίσκεται κοντά στην υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας (SPA) για την τιτλοποίηση Sunrise II (δάνεια μικτής λογιστικής αξίας 2,6 δισ. ευρώ) με τις Intrum/Serengeti, ενώ έχει υποβάλει από τον περασμένο Αύγουστο αίτηση ένταξης της τιτλοποίησης στο πρόγραμμα κρατικής εγγυοδοσίας Ηρακλής, ζητώντας κρατική εγγύηση ως 1,2 δισ. ευρώ για ομολογίες πρώτης διαβάθμισης.

Ταυτόχρονα, ολοκληρώνεται η διαπραγμάτευση με την Bain, για πώληση χαρτοφυλακίου με μη εξυπηρετούμενες συμβάσεις leasing (project Sunshine), μικτής λογιστικής αξίας 0,53 δισ. ευρώ. Το τίμημα, σύμφωνα με πληροφορίες, κινείται στην περιοχή των 150 εκατ. ευρώ.

Η υπογραφή δεσμευτικών συμφωνιών για Sunrise II και Sunshine θα μειώσει το NPE ratio, σε pro forma βάση, στο 16%, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση μη εξυπηρετούμενων ναυτιλιακών ανοιγμάτων (project Dory), αναθεωρημένης περιμέτρου πέριξ του 0,5 δισ. ευρώ. Τέσσερις επενδυτές έχουν περάσει στη β' φάση του διαγωνισμού. Στελέχη της τράπεζας εκτιμούν ότι η δεσμευτική συμφωνία για το Dory θα υπογραφεί έως το τέλος του έτους.

Αυτό που δεν έχει ακόμη αποφασισθεί είναι, αν η τελευταία τιτλοποίηση (Sunrise III), η οποία περιλαμβάνει δάνεια της πανδημίας, ύψους 0,8 με 1 δισ. ευρώ, θα «τρέξει» πριν κλείσει η χρονιά ή τους πρώτους μήνες του 2022. Με την ολοκλήρωσή της, σε συνδυασμό με τις πωλήσεις μεμονωμένων εταιρικών δανείων (Κυπριώτης κ.ά.) και την ομαλή εξυπηρέτηση της συντριπτικής πλειονότητας των δανείων που εξήλθαν από moratoria, το NPE ratio θα υποχωρήσει σε μονοψήφιο ποσοστό.

Υπενθυμίζεται ότι η επίσημη καθοδήγηση της Πειραιώς δίνει ως χρόνο ολοκλήρωσης των κινήσεων εξυγίανσης του ισολογισμού το α' τρίμηνο του 2022. Η Πειραιώς ολοκλήρωσε ήδη τρεις τιτλοποιήσεις (Phoenix, Vega, Sunrise I), αποαναγνωρίζοντας μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα αθροιστικής μικτής λογιστικής αξίας 14 δισ. ευρώ και θα υπογράψει δεσμευτικές συμβάσεις, το επόμενο διάστημα, για δάνεια μικτής λογιστικής αξίας 3,1 δισ. ευρώ.

Σε pro forma βάση, στις 30/9 τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα αναμένεται να υποχωρήσουν κάτω από τα 6 δισ. ευρώ, ενώ το ενδιαφέρον της αγοράς θα είναι κυρίως εστιασμένο στο έξοδο προβλέψεων Γ' τριμήνου. Η ταχύτερη υλοποίηση των κινήσεων εξυγίανσης, χωρίς την επιβάρυνση με έξτρα κόστος, είχε ως αποτέλεσμα στο Β' τρίμηνο το έξοδο προβλέψεων να υποχωρήσει στο 1,1%, έναντι καθοδήγησης 1,5% για το σύνολο της χρονιάς.

Η τάση αποκλιμάκωσης του κόστους πιστωτικού κινδύνου (Cost of Risk) αναμένεται να διατηρηθεί και τα επόμενα τρίμηνα, εφόσον δεν υπάρξει νέα επιδείνωση στην υγειονομική κρίση, που προκαλεί η πανδημία της Covid-19.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v