Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές «τσεκάρουν» οι αγοραστές

Μπορεί να έχει συνέχεια η βραχυπρόθεσμη long τάση που διαμορφώνεται στην εγχώρια αγορά. Οι τραπεζικές μετοχές που «μπαίνουν στο παιχνίδι», τα κρίσιμα επίπεδα τιμών και οι κινήσεις των επενδυτών.

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές «τσεκάρουν» οι αγοραστές

Με την Wall Street σε διόρθωση, ειδικότερα για τον "τεχνολογικό" Nasdaq και με τον S&P500 από τις 4.677,03 μονάδες ξεκινά η εβδομάδα.

Αναγνωριστική η προηγούμενη, πρώτη για το 2022, συνάμα επιβεβαιωτική της υψηλής συσχέτισης των χρηματιστηριακών αγορών με τις εξελίξεις στα μέτωπα της πανδημίας, του "πληθωρισμού/επιτοκίων".

Από Ουάσιγκτον (Fed ) και Νέα Υόρκη (NYSE) εστάλησαν προειδοποιητικά μηνύματα, προϊδεάζοντας-λίγο ως πολύ- τι θα πρέπει να προσέχουν/περιμένουν traders και επενδυτές.

Σε αυτό το περιβάλλον, στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι αγοραστές επικράτησαν την προηγούμενη εβδομάδα- βοηθούσης της αργίας των Φώτων, την Πέμπτη- με αποτέλεσμα τις πρώτες 4 συνεδριάσεις για τον Γενικό Δείκτη να επιτευχθεί η επαναφορά πάνω από το όριο των 900 με συντήρηση της τάσης την Παρασκευή, και "κλείσιμο" στις 906,48 μονάδες.

Κλάδος, από τους κύριους, που υπεραπέδωσε σε αυτό το βραχύ διάστημα ο τραπεζικός. Με τον ΔΤΡ στις 596,08 μονάδες "μέτρησε" ένα 3,68% ξεκίνημα πολύ καλύτερο σε σχέση με το μείον 3,45% (στις 501,07 μονάδες, Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021. Θα μπορούσε να σημαίνει κάτι αυτό, για τη συνέχεια; με κατ' αρχήν ορόσημο την Παρασκευή; Πιθανόν ναι, καθώς η κατάσταση στον κλάδο είναι καλύτερη από πέρυσι-χωρίς αυτό να σημαίνει, πως τα προβλήματα εκλείπουν, κάθε άλλο- δικαιολογώντας περιορισμένης έκτασης αγορές προεξόφλησης με την προσδοκία πως θέσεις αγορασμένες στις τιμές της τελευταίας εβδομάδος θα μπορούσαν να πωληθούν υψηλότερα, στη συνέχεια.

Βραχυπρόθεσμα η αξιολόγηση από τον οίκο Fitch, την Παρασκευή θα μπορούσε να λειτουργήσει υπέρ των αγοραστών, συνεκτιμώντας το ενδεχόμενο μίας "εξόδου" στις αγορές, του ΟΔΔΗΧ.

Στα 0,955 ευρώ η Eurobank έχει την καλύτερη-συγκριτικά πάντα- πορεία από τις συστημικές, έναντι Εθνικής-στα 2,988 ευρώ- Alpha Bank- στα 1,10 ευρώ- και μακράν της Πειραιώς- στα 1,318 ευρώ.

Στις μετοχές έχουν πραγματοποιηθεί ιδιαίτερα αυξημένες συναλλαγές, όλο το τελευταίο διάστημα- συμπεριλαμβανόμενων των τελευταίων συνεδριάσεων του 2021, εξέλιξη που δεν περνά απαρατήρητη και για μερίδα αναλυτών μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις μόχλευσης, συνέχειας της ανοδικής διόρθωσης με πρώτο στόχο την υπέρβαση των 607 μονάδων. Ενδεχόμενη επάνοδος υψηλότερα και των 629 μονάδων θα διαμόρφωνε συνθήκες αλλαγής τάσης, και stop για τις short θέσεις.

Ωστόσο, δεδομένης της ρευστότητας, μεταβλητότητας διεθνώς, θα έλεγα πως προέχει η επιβεβαίωση των 586, με stop για long θέσεις τις 576 μονάδες. Πολύ σημαντική η στήριξη, για τον ΔΤΡ, στις 545 και τελευταίο stop για μηνιαίες θέσεις.

Ζητούμενη, για τους long η εξισορρόπηση της τάσης στις διεθνείς αγορές, με την Νέα Υόρκη να δίνει τον ρυθμό. Οι εξελίξεις στο μέτωπο "πληθωρισμού/επιτοκίων" συνδυαστικά με τα προγράμματα στήριξης/χρηματοδότησης κλάδων της οικονομίας των ΗΠΑ λειτουργούν ως αφορμή για μεταφορά κεφαλαίων από την "τεχνολογία" προς ποιο παραδοσιακού, κυκλικούς κλάδους.

Στο 1,767% το 10ετές των ΗΠΑ πυροδοτεί έναν πρώτο γύρο ρευστοποιήσεων σε εισηγμένες/μετοχές-κυρίως- του Nasdaq, τάση που το πιθανότερο θα χαρακτηρίσει και την εβδομάδα, που έρχεται.

Συνεκτιμώντας το πως θα κινηθούν οι διεθνείς αγορές, η Wall Street στα καθ' ημάς ο τζίρος των 36 εκατ. (μέσος όρος των πρώτων 4 συνεδριάσεων) δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για θεαματική αλλαγή του σκηνικού.

Δεδομένης της περιορισμένης παρουσίας των ξένων funds η βραχυπρόθεσμα long τάση μπορεί να έχει συνέχεια με κοντινούς στόχους τις 911 και 915 μονάδες, πλην όμως για την προσέγγιση, υπέρβαση των 932 μονάδων θα απαιτηθούν αρκετά περισσότερα. Και διεθνές περιβάλλον, και συναλλαγές περισσότερες των 50-60 εκατ. και συνέχεια των εισροών στις τραπεζικές και υπεραπόδοση μετοχών όπως λ.χ. του ΟΤΕ, των ΤΙΤΑΝ, Motor Oil, Mytilineos κ.α.

Ενδείξεις "αφύπνισης" έχουν δοθεί από σηματωρούς όπως ο ΤΙΤΑΝας (από τον FTSE25) ή ο Fourlis (από τον FTMidCap) αλλά απαιτείται συνέχεια και αυτή την εβδομάδα, για να θεωρηθεί πως κάτι τείνει να αλλάξει προς υψηλότερα.

Το πιθανότερο, οι λιγοστοί ενεργοί επενδυτές να στραφούν και προς εισηγμένες που διανέμουν έσοδα, με τον Στέφανο Κοτζαμάνη να έχει δώσει κατεύθυνση.

Οπως επίσης προς εταιρείες, που αναμένεται να αναλάβουν έργα, συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς, χρηματοδοτηθούν από κονδύλια και δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Από αυτή την άποψη, η πληροφορική "δείχνει" πως θα παραμείνει "καυτός" κλάδος, για τρίτη σερί χρονιά με την ένταξη/αναβάθμιση των Entersoft (5,90), EpsiloNet (5,16) να πιστοποιούν αυτή την δυναμική.

Παράλληλα mid&small caps αναμένεται, πως θα διεκδικήσουν μεγαλύτερο μέρος του επενδυτικού ενδιαφέροντος, συνακόλουθα ρευστότητας/εισροών.

Πλαίσιο, Papoutsanis, Alumil, Ευρωσύμβουλοι, ΕΛΑΣΤΡΟΝ κ.α. είναι περιπτώσεις ενδεικτικές της τελευταίας κατηγορίας.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v