Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Το βλέμμα στα blue chips που σήκωσαν τον ΓΔ

Θετικό στοιχείο η ενίσχυση των συναλλαγών, ερώτημα η στάση των επενδυτών, δεδομένης της αυριανής αργίας στην εγχώρια αγορά. Η σχετική αδυναμία του τραπεζικού κλάδου και ο πρώτος στόχος της διατήρησης του ΓΔ άνω των 900 μονάδων.

Χρηματιστήριο: Το βλέμμα στα blue chips που σήκωσαν τον ΓΔ

Συνεχίζονται τα ρεκόρ στη Wall Street αλλά διορθώνει ο τεχνολογικός Nasdaq. Πτωτικά οι αγορές της Ασίας, λόγω πιέσεων στις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου, καθώς γίνονται λιγότερο ελκυστικές ενόσω αυξάνονται οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων. Στο 1,644% το 10ετές των ΗΠΑ, από 0,16% χαμηλότερα και τις 4.776 μονάδες τα futures του S&P500 νωρίτερα, στη Νέα Υόρκη.

Και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, δεδομένης της αυριανής αργίας (των Φώτων) μένει να φανεί εάν και σε ποια έκταση θα υπάρξουν ρευστοποιήσεις (κυρίως) από θεσμικούς, οι οποίοι συνηθίζουν να «κλειδώνουν» αποδόσεις του 2%-4%.

Στις 908,08 μονάδες με άνοδο 1,03% για τον Γενικό Δείκτη και αν μη τι άλλο, στη χθεσινή συνεδρίαση πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές διπλάσιες της Δευτέρας. Στα συνήθη των -περίπου- 50 εκατ. ευρώ με 20,153 εκατ. μετοχές, με ικανοποιητική διασπορά σε blue chips, δευτερευόντως σε τραπεζικά χαρτιά και με την υπεραπόδοση για τη «βαριά» Coca Cola, ο FTSE25 να διαμορφώνεται στις 2.180,98 μονάδες.

Τεχνικά, για Γενικό Δείκτη και FTSE25 επιτεύχθηκε η ελάχιστη ζητούμενη προϋπόθεση, προκειμένου οι αγοραστές να μπορέσουν να αναστρέψουν την τάση, συντηρώντας την αγορά πάνω από το όριο-σημείο αναφοράς των 900 μονάδων. Πρακτικά, σήμερα η τάση θα διαμορφωθεί από τη στάση που θα τηρήσουν (κυρίως) οι διαχειριστές που έχουν τιμές κτήσης έως 4%-5% χαμηλότερα των χθεσινών.

Δεδομένης της υπεραπόδοσης συγκεκριμένων σηματωρών, η προσοχή εστιάζεται σε τίτλους των ΟΤΕ (16,82), ΟΠΑΠ (12,81), αλλά και Aegean (5,03), TITAN (13,72), Jumbo (13,11), Lamda Development (7,18) κ.α. Υψηλότερα αντιστάσεων ΓΔ και FTSE25, σε premium έναντι του ΔΤΡ, με Eurobank, Εθνική και Πειραιώς να έχουν αγοραστές, όχι όμως τόσους για να υπερβεί τις 584 μονάδες ο κλαδικός δείκτης. Γεγονός που τον καθιστά αρκετά ευάλωτο σήμερα, εάν οι αναμενόμενες ρευστοποιήσεις σε blue chips συνοδευτούν και από τραπεζικές.

Βραχυπρόθεσμα, προέχει η διασφάλιση των στηρίξεων -ειδικότερα για τον FTSE25-, συνακόλουθα της τάσης που δημιουργείται στις πρώτες δύο συνεδριάσεις του νέου έτους.

Η αυριανή αργία ενδεχομένως να πάει λίγο πίσω τους long, ωστόσο ο στόχος της υπέρβασης τιμών πάνω από τις 914 μονάδες είναι εφικτός σε αυτή τη φάση της αγοράς. Θυμίζοντας πως το πρώτο από τα σημαντικά ορόσημα για το 2022 είναι την προσεχή εβδομάδα, με την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch (Παρασκευή 14 Ιανουαρίου).

Σε μια συγκυρία που η Citi βλέπει την πρώτη έξοδο του ΟΔΔΗΧ στις αγορές μέσα στον μήνα (όπως και πέρυσι) με 10ετές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v