Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατηφορίζει προς τις 900 μονάδες το Χρηματιστήριο

Οι πωλητές πήραν σταδιακά το πλεονέκτημα στη συνεδρίαση, με επενδυτές να κατοχυρώνουν βραχυπρόθεσμα κέρδη και τις συναλλαγές να διατηρούνται υποτονικές. Eurobank, Πειραιώς και Mytilineos λειτουργούν σε ρόλο αναχώματος.

Κατηφορίζει προς τις 900 μονάδες το Χρηματιστήριο

Συνεχίζουν υψηλότερα τα ευρωπαϊκά, σύμφωνα με τα αναμενόμενα το Χρηματιστήριο Αθηνών. Οι αγοραστές σε Φρανκφούρτη, Παρίσι «κυνηγούν» τιμές, καθώς η αρνητική απόκλιση για τα futures στη Νέα Υόρκη μειώνεται σταθερά. Ενδεικτικά, πριν λίγο για τον S&P 500 παρέπεμπαν σε «άνοιγμα» από τις 4.783 μονάδες, με αποτέλεσμα για τον DAX να έχουν ενισχυθεί προς τις 16.270 (0,79%).

Στα καθ' ημάς και με το κλίμα εκτός σε ρυθμό πρώιμου January Effect, η πάγια τακτική 2-3 διαχειριστών να «κλειδώνουν» θέσεις με το που θα αποδώσουν ένα 2%-4% έχει ως συνέπεια τη διολίσθηση προς τις 904 μονάδες.

Από το προσυνεδριακό σχόλιό μας είχαμε αναφερθεί στην αυριανή αργία (των Φώτων) και λόγω αυτής, στο ισχυρό ενδεχόμενο ορισμένοι θεσμικοί να ρευστοποιήσουν μέρος θέσεων που είχαν από λίγο χαμηλότερα επίπεδα τιμών. Δυστυχώς δεν μας διέψευσαν, τόσο προβλέψιμοι και... φοβικοί κάθε άλλο παρά συμβάλλουν στην αναβάθμιση της επενδυτικής ιδέας. Τέλος πάντων τα περιμέναμε, τα προείπαμε και επιβεβαιωνόμαστε.

Μάλιστα, θα έλεγα πως το αρχικό 30' με βασικούς δείκτες, κύριες μετοχές επιλογές σε θετικές/υψηλότερες τιμές δόθηκε η δυνατότητα να εγγραφούν αποδόσεις 2%-4%, που είναι και το βραχυπρόθεσμο μέτρο απόδοσης των χαρτοφυλακίων.

Εως τις 903,51 ο ΓΔ, με τις 904-901 μονάδες εύρος που θα πρέπει να επιβεβαιωθεί σήμερα σε «κλείσιμο», έτσι ώστε να αποτελέσει την Παρασκευή καταληκτικό για τη βραχυπρόθεσμη τάση της αγοράς. Σε Alpha Bank, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ και Fourlis οι κύριες ρευστοποιήσεις, με πωλητές και σε Εθνική, Jumbo, Motor Oil, Coca Cola, Viohalco, PVMezz κ.ά.

Με απώλειες τραπεζικές και blue chips, με τον ΔΤΡ στις 575 (-0,22%) και τον FTSE25 στις 2.171 (-0,43%).
ΤΙΤΑΝ, ElvalHalcor, Quest, Eurobank, Mytilineos, ΟΛΠ, Πειραιώς, οι 7 από τις 25 του δείκτη με θετικό πρόσημο. Και Entersoft, Autohellas, Ικτίνος, Ευρωπαϊκή Πίστη, οι 4 από τις 20 του FTMidCap με μικρό πλεονέκτημα των αγοραστών. Και σταθερές ΕΥΑΘ, AVAX, EXAE, BriQ.

Στα 20 εκατ. ο τζίρος έναντι 45 χθες και περίπου όσο συνολικά τη Δευτέρα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v