Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζικό στοίχημα στο Χρηματιστήριο

Ανοδικό το ξεκίνημα για τον ΓΔ. Συνέχεια μπορεί να έχει η αφύπνιση των τραπεζών, με δύο ορόσημα εντός της εβδομάδας να καθορίζουν την τάση. Οι μετοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο, το κλίμα στις αγορές και οι κρίσιμες αντιστάσεις.

Τραπεζικό στοίχημα στο Χρηματιστήριο

Σε ρυθμό πληθωρισμού των ΗΠΑ, Wall Street και αγορές, σε αναμονή της αξιολόγησης από τον
οίκο Fitch, το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Το πρώτο ορόσημο την Τετάρτη, εξέλιξη που θα διαμορφώσει τάση, μετά μάλιστα την αφορμή για διόρθωση στη Νέα Υόρκη, που δόθηκε από τη Fed την προηγούμενη εβδομάδα.

Το δεύτερο την Παρασκευή, καθαρά ελληνικού ενδιαφέροντος, αν και από την Ελλάδα ξεκινά και ο οίκος τον κύκλο αξιολόγησης διαφόρων οικονομιών.

Στη Νέα Υόρκη, οι ανακοινώσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ έδωσαν την αφορμή που περίμεναν οι short για να «ξεφουσκώσει» λίγο ο τεχνολογικός κλάδος, παράλληλα όμως να ενισχυθούν οι εισροές σε τραπεζικό, κατασκευαστικό-υποδομών, κλάδους βιομηχανίας.

Από 0,20% υψηλότερα τα futures του S&P500 από τις 4.677 μονάδες, από τις 15.974,74 ο DAX με οριακά θετικό πρόσημο -την πρώτη εβδομάδα- και τη Φρανκφούρτη σε αναμονή για την έκδοση ομολόγου ύψους 5,5 δισ. Προηγήθηκε η Ιταλία, προετοιμάζεται η Ελλάδα.

Με τον τραπεζικό κλάδο να υπεραποδίδει, τον ΔΤΡ στις 596,08 μονάδες, η αξιολόγηση της Παρασκευής είναι ένα στοίχημα για πωλητές και αγοραστές.

Για τους πρώτους, οι 584 είναι στήριξη, για τους δεύτερους, οι 608 μονάδες αντίσταση.

Πολλές οι πιθανότητες να επιχειρηθούν κινήσεις προεξόφλησης εκατέρωθεν, αν και η συνεδρίαση, που θα μπορούσε να επισπεύσει τη διαμόρφωση τάσης είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση είναι αυτή της Τετάρτης. Και ανάλογα με την εικόνα της Wall Street το βράδυ εκείνης της ημέρας, και η συνεδρίαση της Πέμπτης.

Αρκετά τα πακέτα, οι προσυμφωνημένες συναλλαγές, με σημαντικά, μάλιστα, να έχουν πραγματοποιηθεί τις τελευταίες συνεδριάσεις του 2021 (χαρακτηριστικά της Alpha Bank), θα φανεί εάν αφορούν σε «διανομή» (είθισται να ακολουθεί διόρθωση) είτε για λήψη/χτίσιμο θέσεων (είθισται να ακολουθεί άνοδος).

Θα εξαρτηθεί από τη θέση των επενδυτών σε μετοχές αυξημένης «βαρύτητας», με τον ΟΤΕ κύριο σηματωρό.

Στα 16,33 με απώλειες 1,57% την Παρασκευή, αλλά με οριακά θετικό πρόσημο στην εβδομάδα, ο ΟΤΕ μπορεί να κάνει τη διαφορά, είτε με επαναφορά και υπέρβαση των 16,83 είτε με περαιτέρω διόρθωση προς τα 16,10 ευρώ. Σήμερα-αύριο, θα έχουμε εικόνα.

Με αγοραστές και ενδείξεις «αφύπνισης» σε τίτλους όπως των ΤΙΤΑΝ, ΕΛ.ΠΕ, Motor Oil, Mytilineos κ.α. για τον FTSE25, οι δύο τιμές που χρήζουν προσοχής είναι οι 2.157 ως στήριξη και οι 2.185 ως αντίσταση.

Στις 1.514,38 ο FTMidCap, η «μεσαία» κατηγορία υπεραποδίδει έναντι όλων εδώ και εβδομάδες, μήνες, με κλάδο-πρωταθλητή αυτόν της πληροφορικής-τεχνολογίας.

Η ενίσχυσή του με ακόμη δύο εταιρείες του κλάδου -Entersoft, EpsilonNet- συνδυαστικά με την Profile,
πρακτικά με τρεις συμμετοχές στις 20, μπορεί να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη μεταβλητότητα.

Στα υπόψη οι αγορές της Παρασκευής και σε τίτλους των ΠΛΑΙΣΙΟ, Papoutsanis, Fourlis, Ευρωπαϊκή Πίστη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v