Τα νέα κρίσιμα ορόσημα για το Χρηματιστήριο

Η αποτίμηση από την αρχή των πολεμικών επιχειρήσεων και τα επίπεδα που έχουν σημασία για τους βασικούς δείκτες. Σημαντικά για την τάση τα οικονομικά αποτελέσματα 2021, αλλά και οι κινήσεις της FED. Πονοκέφαλος η μεταβλητότητα.

Τα νέα κρίσιμα ορόσημα για το Χρηματιστήριο

Η πρώτη, μετά από τρεις σερί εβδομάδες με απώλειες, ήταν αυτή που ολοκληρώθηκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη στις 827,96 μονάδες.

Σε περιβάλλον ακραίων διακυμάνσεων και το «ρηχό» χρηματιστήριο μας, με τη μεταβλητότητα να ενέχει τον ανάλογο κίνδυνο, κυρίως για όσους ενεργούν βραχυπρόθεσμα. Αυξημένη η συναλλακτική δραστηριότητα -σταθερά μεγαλύτερη των 100 εκατ. ευρώ- με σημαντικό μερίδιο να αφορά σε ενδοσυνεδριακές και βραχυπρόθεσμες κινήσεις προσδίδοντας έτσι «ταχύτητα» σε μία αγορά, που μεταβάλλεται με αφορμή όχι «οικονομικά», αλλά «πολεμικά» ανακοινωθέντα και εξελίξεις.

Η ισχυρή αντίδραση της Παρασκευής, με 3,05% για τον Γενικό Δείκτη, με 5,04% για τον Δείκτη Τραπεζών και 3,50% για τον FTSE25, επιβεβαιώνουν τον καταλυτικό ρόλο, που διαδραματίζει ο τραπεζικός κλάδος, όπως επίσης την ανθεκτικότητα αρκετών blue chips.

Η εβδομάδα, που ξεκινά με τον ΔΤΡ στις 561,23 και τον FTSE25 στις 1.990,83 μονάδες είναι μεστή και οικονομικού ενδιαφέροντος στοιχεία, ξεκινώντας από την ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων 2021, συνεχίζοντας με την συνεδρίαση της Fed, κλείνοντας με την αξιολόγηση από Moody's και DBRS της ελληνικής οικονομίας.

Προφανώς οι εξελίξεις από την Ουκρανία, θα παραμείνουν ο κύριος ρυθμιστής και αφορμή για την στάση (κατ' αρχήν) των traders, αλλά και των επενδυτών. Ωστόσο, όπως σημείωνε ο Μάνος Χατζηδάκης «...αν κάτι στο οποίο διαφοροποιήθηκε η τελευταία εβδομάδα- από τις τρεις προηγούμενες- ήταν μία αναφορά/προσδοκία για δημιουργία προϋποθέσεων ενός κάποιου διεξόδου αλλά και η προσπάθεια των Ευρωπαίων να διαχειριστούν την πρωτοφανή επιβάρυνση από το ενεργειακό κόστος...».

Τι αποτιμούν τώρα χρηματιστήριο και οικονομία, επιχείρησε να αναλύσει ο Γιώργος Α. Σαββάκης εν όψει της τρίτης εβδομάδας μετά την εισβολή της Ρωσίας. Μία αρνητική εξέλιξη συνιστά η απόρριψη από κράτη-μέλη, σύμφωνα με το Reuters, της ελληνικής πρότασης 6 σημείων για την διαχείριση του ενεργειακού, με τον Βασίλη Κορκίδη να κάνει λόγο για την "τέλεια καταιγίδα" που δοκιμάζει (και) τον κλάδο των τροφίμων, ενώ αντίκτυπο αποτυπώνεται και στις εισηγμένες, με τον Στέφανο Κοτζαμάνη να αναφέρεται στο φρένο που λόγω Ουκρανίας «πατούν» στις αμκ οι εισηγμένες.

Στοιχεία ενδεικτικά ενός περιβάλλοντος, που μόνο την σταδιακή άμβλυνση των όσων επηρεάζουν (και) τις αγορές, το ΧΑ δεν προοιωνίζονται. Συνεπώς με μεταβλητότητα, επικινδυνότητα, ευκαιρίες για βραχυπρόθεσμες αποδόσεις αλλά και κινδύνους για εγκλωβισμούς θα πορευτούμε και τις συνεδριάσεις, που ακολουθούν.

Αύριο ανακοινώνουν μεγέθη 2021 η Alpha Bank και ο ΟΛΠ, με το ενδιαφέρον (κυρίως) στην πρώτη, καθώς το προηγούμενο της Eurobank λειτούργησε υπέρ των αγοραστών. Στα 0,9114 ευρώ με αντίδραση 9,54% την Παρασκευή, για τη μετοχή της Eurobank που αποδίδει 8,40% σε διάστημα εβδομάδας. Στα 1,03 με 2,90% η Alpha Bank, οριακά στην εβδομάδα με την διοίκηση να ανακοινώνει τα αποτελέσματα μετά την συνεδρίαση.
Τρίτη ανακοινώνει μεγέθη η Πειραιώς, Τετάρτη η Εθνική, με την JP Morgan να "βλέπει" περιθώριο ανόδου για τον κλάδο.

Τεχνικά, σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη οι 583 μονάδες είναι αντίσταση για τον ΔΤΡ, με ενδεχόμενη υπέρβαση της να οδηγεί προς τις 625 μονάδες. Κοντινότερη στήριξη στις 530 μονάδες.

Στα 1,275 με 4,42% την Παρασκευή η Πειραιώς, στα 2,737 με 2,13% η Εθνική, με το εγχώριο συστημικό banking να ευνοείται από την γραμμή της ΕΚΤ, όπως διαγράφηκε στην συνεδρίαση της Πέμπτης.

Στην συνεδρίαση της Fed, την Τετάρτη η προσοχή, ειδικότερα στις ανακοινώσεις (στις 21.00') για τα επιτόκια και την προοπτική της χρονιάς (στις 21.30') που αναμφίβολα θα διαμορφώσει τάση και στις αγορές μετοχών.

Καταληκτική όλων αυτών η Παρασκευή, ημέρα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ΧΑ, καθώς στην αγορά Παραγώγων λήγει η σειρά μηνός Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί η αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE Russell, ενώ θα βαθμολογηθεί το ελληνικό αξιόχρεο από τους οίκους αξιολόγησης Moody's και DBRS.

Στο ΧΠΑ, η σειρά Μαρτίου ήταν με premium 3,25% για 1.802 Συμβόλαια και με 3,40% για 804 ΣΜΕ (σε τιμές Παρασκευής). Αυξημένη η δραστηριότητα για τα τραπεζικά ΣΜΕ, με ενδεικτικά τα 25.150 της Alpha Bank (με 1,96% για την σειρά Μαρτίου) τα 12.170 (με 2,60%) της Εθνικής, τα 12.550 (με 8,51%) της Eurobank και τα 5.134 (με 5,79%).

Στα της αναδιάρθρωσης των δεικτών, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται (κυρίως) σε επιλεγμένα mid caps. Ενταξη των Autohellas και Quest Holdings στον FTSE Small Cups και Attica Bank, Ideal και Space στα micro caps. Στα 9,94 η μετοχή της Autohellas, στα 17,20 της Quest Holdings (από 21/3 οι νέες μετοχές, μετά το split). Στα 0,148 η Attica Bank, στα 3,23 η Ideal, στα 8,48 ευρώ η Space.

Στην ροή ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων, την Τετάρτη είναι Cenergy (3,575) και Premia Properties (1,30), μία ημέρα αργότερα ο όμιλος ΤΙΤΑΝ (11,94 ευρώ).

Κινητικότητα θα σημειωθεί και στα επί μέρους επιχειρηματικά, με κλάδους αιχμής στο προσκήνιο. Ενδεικτικά ο κατασκευαστικός, με την AVAX κύριο ανάδοχο για την πρώτη φάση των έργων στο Ελληνικό, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Π. Κούτρα. Στα 250-300 εκατ. ο προϋπολογισμός της εργολαβίας, μία εκ των πολλών ενός πλέγματος έργων υποδομών (στο πλαίσιο του επενδυτικού προγράμματος του "Ελληνικού"). Στα 0,769 ευρώ η μετοχή της AVAX και στα 6,095 της Lamda Development.

Παράμετρος, που έχει υπεισέλθει (και) στα επενδυτικά/χρηματιστηριακά η «πολιτική/εκλογολογική» με την αντιπολίτευση να βγάζει τα εκλογικά «όπλα» της και να περιμένει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το αν και σε ποιον βαθμό θα επηρεάσει την αγορά, μένει να φανεί, με το άρωμα κάλπης να θυμίζει... βενζίνη.

Με αυτά, και όσα προκύψουν, από αύριο κιόλας, οι επενδυτές θα κινηθούν με γνώμονα τις 836 μονάδες ως αντίσταση και τις 810 ως στήριξη. Ενας εφικτός στόχος, για τους long θεωρείται η επίτευξη των 855 μονάδων.
Για τον FTSE25 αντίσταση είναι στις 2.000 και 2.119 μονάδες, στήριξη στις 1.940 και εφικτός στόχος, για τους long οι 2.112 μονάδες εάν συνέτρεχαν ενθαρρυντικές εξελίξεις (κυρίως) από το μέτωπο της Ουκρανίας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v