Χρηματιστήριο: Πλεονέκτημα στους πωλητές μετά το ράλι

Αποκόμιση μέρους των βραχυπρόθεσμων κερδών στην εγχώρια αγορά, εν μέσω προβληματισμού για τις πραγματικές εξελίξεις στο ουκρανικό μέτωπο. Η πεπατημένη του πρώτου ταμείου της αντίδρασης και τα σενάρια για τη συνέχεια.

Χρηματιστήριο: Πλεονέκτημα στους πωλητές μετά το ράλι

Αμφιβολίες για τη δέσμευση της Ρωσίας ρίχνουν τα ευρωπαϊκά, μικρές και διαχειρίσιμες -προσώρας-
οι ρευστοποιήσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Μεγαλύτερες οι απώλειες στη Φρανκφούρτη, με τον DAX στις 14.667 (-1,02%), με τα futures στη Νέα Υόρκη να κλίνουν λίγο χαμηλότερα με του S&P 500 από τις 4.615 (-0,22%).

Προσεκτικές οι πρώτες κινήσεις στην Αθήνα, με περιορισμένης έκτασης πωλήσεις, προφανώς από την πλευρά όσων ακολουθούν την πεπατημένη ενός «πρώτου ταμείου της αντίδρασης» (όπως χαρακτηριστικά περιγραφόταν στο προσυνεδριακό σχόλιό μας).

Συναλλαγές αξίας 4,5 εκατ. ευρώ στα πρώτα 15' (*) είναι λίγο ως πολύ αναμενόμενες μετά τη διήμερη αντίδραση Δευτέρας-Τρίτης, που για τον ΓΔ εξελίχθηκε από τις 847,97 έως τις 893,06 μονάδες. Μεταβολή διόλου ευκαταφρόνητη σε αυτούς τους καιρούς, εν μέσω διαδοχικών κρίσεων που δοκιμάζουν αγορές και επενδυτές.

Στις 882,67 μονάδες το χαμηλό, για τον ΓΔ (έως τις 10:50), με ανεκτό ένα περιθώριο περαιτέρω διόρθωσης ακόμη και έως τις 875 μονάδες (τις 872 ως stop για ημερήσια long), με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει, κατ' αρχάς για σήμερα συνδυαστικά και για αύριο. Τελευταία συνεδρίαση Μαρτίου και 3μήνου η αυριανή της Πέμπτης και πολύ πιθανό είναι το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν και άλλες πωλήσεις -μερικό «κλείδωμα» θέσεων/αποδόσεων-, που ανάλογα με τη ζήτηση θα καθορίσει και τις τελικές τιμές, αύριο στις 17:16. Ούτως ή άλλως για έναν μεσοπρόθεσμο επενδυτή (μηνός-3μήνου) η επιβεβαίωση των 850-855 μονάδων (ΓΔ) αποτελεί ικανή προϋπόθεση για να μείνει εντός παιδιάς (ως αγοραστής) τις πρώτες συνεδριάσεις του Απριλίου.

Ωστόσο, να δούμε σήμερα την αγορά, το εύρος (βάθος) των πωλήσεων σε τραπεζικά χαρτιά (Εθνική, Alpha Bank), το πόσο χαμηλότερα τοποθετούνται οι αγοραστές σε blue chips (OTE, ΟΠΑΠ, Coca Cola, Mytilineos, ΔΕΗ κ.α.) και σε ποια άλλα ενεργούν υψηλότερα (ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Sarantis, AEGEAN) παράλληλα με τη ροή εντολών από πωλητές-αγοραστές.

Η σχέση 32/42 δείχνει την υπεραριθμία των πωλητών στα τραπεζικά και τα blue chips, αλλά και τη διάθεση για συνέχιση της μόχλευσης σε επιλεγμένα mid caps.

Epsilon Net, Intrakat, Autohellas, Papoutsanis, ΕΧΑΕ, Πλαίσιο, Fourlis, Ευρωπαϊκή Πίστη με θετικό πρόσημο, από τις μετοχές του FTMidCap.

(*) στα 7,1 εκατ. με τη συμπλήρωση του πρώτου ημιώρου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v