Χρηματιστήριο: Το πρώτο ταμείο της αντίδρασης και η συνέχεια

Το ράλι προεξόφλησης θετικών εξελίξεων στο μέτωπο της Ουκρανίας και τι απέδωσε για βασικούς δείκτες και τραπεζικές μετοχές. Οι κινήσεις με πρώτο ορόσημο το κλείσιμο του μήνα. Κινητικότητα στη μεσαία-μικρή κεφαλαιοποίηση.

Χρηματιστήριο: Το πρώτο ταμείο της αντίδρασης και η συνέχεια

Το φρένο στις ρωσικές επιθέσεις σε Κίεβο-Τσερνίχιβ έφερε γκάζια στις αγορές. Ράλι αγοραστών στο σύνολο των ευρωπαϊκών, ισχυρή άνοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τη μετέπειτα αντίδραση των επενδυτών σε Wall Street και αγορές της Ασίας να προοιωνίζεται συνέχιση της προεξόφλησης από την πλευρά των αγοραστών. Ενδεχόμενο που συμπίπτει με το τέλος Μαρτίου-πρώτου 3μήνου, με τα futures του S&P 500 από τις 4.624 (-0,04%), το αργό (WTI) στα 105,94$/βαρέλι και το σιτάρι (Wheat US) στα 1.018,60$/τόνο.

Στον ανοδικό ρυθμό των διεθνών αγορών και η δική μας, σε μία συνεδρίαση που, αν μη τι άλλο, είχε αυξημένες συναλλαγές, τζίρο σχεδόν 100 εκατ. και ισχυρές εντολές από αγοραστές τόσο σε τραπεζικά χαρτιά όσο σε blue chips. Αφορμής δοθείσης συντηρήθηκε η μόχλευση στα mid & small caps, με αποτέλεσμα τη διαμόρφωση της σχέσης ανοδικών/πτωτικών στις 89/16, με 60 μετοχές χωρίς μεταβολή τιμής.

Κλάδος-κλειδί, και λόγω αυξημένης βαρύτητας στη διαμόρφωση τάσης των δεικτών, ο τραπεζικός, οδηγός και της χθεσινής προσπάθειας των long να επαναφέρουν την αγορά προς την περιοχή των 900 μονάδων. Προσπάθεια που σημειωτέον εξελίσσεται από τα χαμηλά των 788,83 μονάδων (Τρίτη 8 Μαρτίου), χαρακτηρίζοντας τον μήνα ως διάστημα αναστροφής μετά την ισχυρή διόρθωση, που πυροδότησε η εισβολή της Ρωσίας (24/2).

Πλέον στις διεθνείς αγορές, για τον S&P 500 οι απώλειες (από αρχή έτους) τείνουν να μηδενιστούν (στις 4.631,60 μείον 2,82%), για τον DAX παραμένουν σημαντικές (στις 14.819,34 μείον 6,71%) και στα καθ' ημάς, με τον ΓΔ στις 889,97 μονάδες, η ζημιά είναι οριακή (-0,38%), αν και ο κλάδος-κλειδί, ο τραπεζικός, «γράφει» διψήφιο θετικό ποσοστό (14,61%) ενισχύοντας την εκτίμηση όσων τον ανάγουν σε ένα από τα κυριότερα στοιχήματα των ξένων επενδυτικών χαρτοφυλακίων για το 2022.

Ενα κλαδικό turnaround story με σημαντικό -μέχρι στιγμής- αποτέλεσμα, που ειδικότερα για τη Eurobank φτάνει το 22,73%, για την Εθνική το 15,62%, για την Alpha Bank το 6,78% και το 12,40% για την Πειραιώς.

Σε αντίθετη φορά -με τον ΔΤΡ- ο FTSE25 στις 2.161,86 μονάδες, μόλις χθες, ξαναπέρασε σε θετικό έδαφος (2,99%) καθώς η ισχυρή διόρθωση -κυρίως- για την Coca Cola (-33,81%) και δευτερευόντως σηματωρών λ.χ. η ΔΕΗ (-17,34%), απέκλινε αρνητικά έναντι των τραπεζικών.

Προτελευταία συνεδρίαση Μαρτίου και πρώτου 3μήνου, ευκαιρία για «ταμείο» αλλά και επανατοποθετήσεις, συμπληρωματικές κινήσεις από την πλευρά όσων προσβλέπουν σε σταδιακή διέξοδο από το δράμα της Ουκρανίας, συνδυαστικά με την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Προσδοκίες που μένει να επαληθευτούν (ή όχι), συνεγείροντας ανάλογα στοιχήματα προεξόφλησης.

Από τους σημαντικούς σηματωρούς η AEGEAN, με τη διοίκηση να παρουσιάζει τις εκτιμήσεις της για τη φετινή περίοδο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v