Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές βρίσκονται στο επίκεντρο

Ανοδικό το ξεκίνημα για τον ΓΔ. Συνέχεια στην αντίδραση της Παρασκευής θέλουν οι long, με το stock picking να παραμένει κυρίαρχο. Το «δίχτυ ασφαλείας» για εισηγμένες σε δύσκολη συγκυρία, η τάση στις αγορές και τα κρίσιμα επίπεδα για τους δείκτες.

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές βρίσκονται στο επίκεντρο

Σε ρυθμό ανακοίνωσης οικονομικών στοιχείων, Eurogroup και επιχειρηματικών εξελίξεων οι αγορές.

Με την προθεσμιακή αγορά της Νέας Υόρκης σε οριακά θετικό έδαφος, στη Φρανκφούρτη η συνεδρίαση ξεκινά με τον DAX από τις 13.981,91 μονάδες και τους αγοραστές της Παρασκευής να επιχειρούν να δώσουν συνέχεια.

Στοιχεία πληθωρισμού και ΑΕΠ για ΗΠΑ, Γερμανία κ.α. αύριο-μεθαύριο, με την ανακοίνωσή τους να επηρεάζει τη στάση των επενδυτών.

Σε ρυθμό Eurogroup αλλά και εντεινόμενης εικοτολογίας για εκλογές τον Οκτώβριο (;) traders και επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αλλά και με προσοχή στην ανακοίνωση αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου τραπεζών και ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων, εισηγμένων.

Από τις 860,06 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, σε περιβάλλον που, όπως το περιγράφει η Αγγελική Παπαμιλτιάδου, χρήζει διαχείρισης επενδυτικά/χρηματιστηριακά.

Για την Αθήνα, στοίχημα αποτελεί -μεταξύ άλλων- η σημερινή «έξοδος» του ΟΔΔΗΧ με επανέκδοση ομολόγων (σταθερού επιτοκίου 3,90%-με λήξη 30 Ιανουαρίου 2033) για 500 εκατ. ευρώ.

Στοίχημα όμως είναι και για όσους ενεργούν στον τραπεζικό κλάδο εάν τα μεγέθη που θα ανακοινωθούν, θα ανοίγουν... παράθυρο στην προοπτική διανομής μερίσματος (χρήση 2022 - διανομή άνοιξη 2023) καθώς αποτέλεσε έναν από τους λόγους που αρκετά ξένα funds «έχτισαν θέσεις» στις μετοχές του κλάδου. Προφανώς πρόκριμα θεωρείται η Eurobank, που αφενός ανοίγει την αυλαία με την ανακοίνωση του τριμήνου, αφετέρου, είναι πιο ώριμη προς την επενδυτική κατεύθυνση. Μένει να φανεί από μεθαύριο Τετάρτη.

Από τις 563,33 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, από τις 2.067,95 ο FTSE25 και από τις 1.402,95 ο FTMidCap.

Επιχειρηματικές διεργασίες σε παρασκήνιο και προσκήνιο, τηλεδιασκέψεις και παρουσιάσεις, ενημέρωση αναλυτών συνθέτουν ένα δίχτυ ασφαλείας για αρκετές εισηγμένες/μετοχές που άμεσα είτε έμμεσα εμπλέκονται σχετικά.

Επενδυτική ημερίδα της Morgan Stanley για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, αναμονή για τα μεγέθη ΔΕΗ και AEGEAN, διεργασίες στον κατασκευαστικό κλάδο με επίκεντρο την Intrakat, κυρίαρχος στην κοινοπραξία για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Κρήτη τα ΕΛΠΕ, καθώς αποκτούν το ποσοστό και τη διαχείριση της TOTAL Energies όπως σημειώνει η Αθηνά Καλαϊτζόγλου, σε δυσχερή θέση η Frigoglass, κινητικότητα σε ElvalHalcor-Cenergy Holdings, συγκρατημένη αισιοδοξία στην AEGEAN κ.α. δικαιολογούν τακτικές stock picking, εν μέσω ρευστού περιβάλλοντος εκτός και με αρκετά ερωτήματα εντός.

Τεχνικά, σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη, για τον ΔΤΡ στις 530 και 577 μονάδες είναι τα δύο σημεία αναφοράς για στήριξη-αντίσταση, για τον FTSE25 οι 2.025 και 2.106 αντίστοιχα. Για τον ΓΔ, η επιβεβαίωση των 843 συντηρεί το long ενδεχόμενο προς τις 868-875, αντίσταση που εάν διασπαστεί, οδηγεί προς την περιοχή των 900 μονάδων. Στο ενδεχόμενο της απώλειας των 843, χαμηλότερη στήριξη είναι στις 820 μονάδες.

Προφανώς και η Wall Street δίνει τον τόνο διεθνώς, με τις 3.850-3.800 σημαντική στήριξη για τον S&P500, ενώ για την ενεργοποίηση του long σεναρίου προϋπόθεση είναι η προσέγγιση των 3.975, με το stop για short θέσεις να ανεβαίνει στις 4.090 μονάδες.

Αναμενόμενη η αντίδραση για το ευρώ/δολάριο μετά την επιβεβαίωση του 1,040 με τάση προς το 1,0641 (και 1,0830 σε δεύτερο χρόνο). Σημαντική στήριξη στο 1,0375, που σε ενδεχόμενη απώλεια θα ενεργοποιούσε futures προς την απόλυτη ισοτιμία. Ενδεχόμενο που με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν συγκεντρώνει παρά ελάχιστες πιθανότητες.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v