Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαριές απώλειες με το «καλημέρα» στο Χρηματιστήριο

Με πτώση άνω του 2% άνοιξε ο Γενικός Δείκτης. Σε δυσχερή θέση οι long στην εγχώρια αγορά, μετά το άγριο ξεπούλημα στη Wall Street. Τα «αντισώματα» που μπορούν να μετριάσουν τις πιέσεις και οι μετοχές-κλειδιά της συνεδρίασης.

Βαριές απώλειες με το «καλημέρα» στο Χρηματιστήριο

Το άγριο sell off στη Wall Street δεν αφήνει και πολλά περιθώρια στις διεθνείς αγορές για ουσιαστική διαφοροποίηση.

Ακόμη και εάν στην προθεσμιακή αγορά της Νέας Υόρκης οι δείκτες παραπέμπουν σε οριακή αντίδραση, το νέο χθεσινό ξεπούλημα επιβεβαιώνει τη δυσχερή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για τους επενδυτές διεθνώς.

Ενδεικτικό το ισχνό 0,20% από τις 3.930 μονάδες, μετά τη «βουτιά» με 4,04% στις 3.923,68 μονάδες του S&P500.

Σημαντικές απώλειες στα χρηματιστήρια της Ασίας, απώλειες 1,72% για τον Nikkei.

Αλλωστε η επαναφορά του VIX/CBOE στις 30,96 μονάδες μόνο ενθαρρυντική ένδειξη δεν είναι. Πολύ δε περισσότερο, όταν ένας Μοχάμεντ Ελ-Εριάν, πρώην CEO της PIMCO και νυν πρόεδρος του Gramercy Fund Manager, προειδοποιεί ανοιχτά για τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού στις ΗΠΑ. Και μάλιστα επιρρίπτοντας ευθέως ευθύνες στην πολιτική της Fed, στον επικεφαλής της Ζερόμ Πάουελ, για εσφαλμένη (;) εκτίμηση της κατάστασης.

Σημαντική διόρθωση για τον DAX στη Φρανκφούρτη, με τα futures να παραπέμπουν σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα των 13.905 (-0,65%), ενώ ανάλογη είναι η εικόνα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Προφανώς σε δυσχερή θέση οι long και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά τη χθεσινή ισορροπημένη συνεδρίαση, με τον Γενικό Δείκτη στις 866,73 (-0,12%), με τον FTSE25 στις 2.081,22 (-0,13%), με τον Δείκτη Τραπεζών στις 565,33 (-0,23%) και στις 1.414,06 (0,62%) τον FTMidCap, τον μόνο με θετικό πρόσημο και συγκριτικά καλύτερη εικόνα για περισσότερες μετοχές.

Συναλλαγές στα μεγέθη της Τρίτης, με 29,235 εκατ. μτχ., τζίρο 84,078 εκατ. ευρώ -εκ των οποίων 12,52 εκατ. μέσω προσυμφωνημένων πακέτων και ΟΤΕ, Εθνική, ΔΕΗ, Alpha Bank και Mytilineos να απαρτίζουν την πρώτη 5άδα.

Ωστόσο, σύμφωνα με όσα αναφέρει η Ελενα Λάσκαρη, ενεργειακό πακέτο 5+1 δισ. δίνει στην Ελλάδα η Κομισιόν, ύψους 300 δισ., που προωθείται πανευρωπαϊκά. Σύμφωνα με την Ελενα, οι πρώτοι υπολογισμοί αναφέρουν έξτρα δάνεια μηδενικού επιτοκίου για τη χώρα μας, που μπορεί να υπερβαίνουν ακόμη και τα 5 δισ. και επιδοτήσεις ύψους 1 δισ. Σημειωτέον πως τα 225 από τα 300 δισ. προέρχονται από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, που έμειναν στα αζήτητα.

Επιπλέον, η θέση του Pau Labro Vila -επικεφαλής του οίκου Fitch για τις αξιολογήσεις στις ελληνικές τράπεζες- πως το εγχώριο σύστημα δεν κινδυνεύει από νέα NPEs, είναι υποστηρικτική σε μία περίοδο που ο κλάδος υφίσταται απώλειες 22,45% σε διάστημα 3μήνου. Ακρως ενδιαφέρουσα η συνέντευξή του στον Γιώργο Α. Σαββάκη, απαντά σε εύλογα ερωτήματα, που μένει να φανεί στο ταμπλό εάν και κατά πόσον καλύπτουν τους σταθερούς πωλητές στις μετοχές των συστημικών ομίλων.

«Αντισώματα» που ενδεχομένως να μετριάσουν την πίεση που αναπόφευκτα θα δεχτεί σήμερα η αγορά μας, με σημαντική τη στάση των εγχώριων στα πρώτα 15'-30' και των ξένων από τις 14:00-14:30 και μετά.

Προσώρας, άμυνες για τους long στις 855,26 (16/5) και στις 844,53 (12/5) για τον ΓΔ και μετοχές-κλειδιά η Εθνική από τα τραπεζικά και Coca Cola, OTE, Jumbo, Mytilineos, ΟΠΑΠ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v