Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές προσφέρονται για stock picking

Σταθεροποιητική εκκίνηση για τον ΓΔ. Αρνητικό το κλίμα διεθνώς παρά το ράλι στη Wall Street, με τους επενδυτές να περιορίζουν σταδιακά τις θέσεις τους. Η επιλεκτική τακτική στο ΧΑ, τα αποτελέσματα τριμήνου και τα σινιάλα από τους τζίρους.

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές προσφέρονται για stock picking

Ράλι αντίδρασης στη Wall Street, αλλά με απώλειες στη συνέχεια τα χρηματιστήρια της Ασίας.

Ανοδικές διορθώσεις σε περίοδο αναταράξεων στις αγορές, με τους επενδυτές να αναζητούν επίπεδα ισορροπίας από αρκετά χαμηλότερα. Ενδεικτικές οι 3.973,75 μονάδες του S&P500, χαμηλότερα 6,98% σε διάστημα μηνός και συνολικά 16,63% από την αρχή του έτους. Ανάλογα για τον DAX στις 14.175,15 μονάδες το πρόσημο είναι οριακά θετικό (0,23%) σε μηνιαίο, αλλά αρνητικό 10,76% για το 2022.

Σε αυτή την αγορά, επενδυτές και traders προσαρμόζονται, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, περίπου ανάλογη τακτική ακολουθείται στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Οριακό το «κλείσιμο» για τον Γενικό Δείκτη στις 859,79 μονάδες, σε εύρος διακύμανσης μεταξύ 857,62 έως 871,95 μονάδες, δύο σημεία αναφοράς βραχυπρόθεσμα.

Στα 81,354 εκατ. ο τζίρος, μειωμένος συγκριτικά με τα 92 εκατ. της περασμένης εβδομάδας και τα σχεδόν 100 της αμέσως προηγούμενης, μείωση ενδεικτική της στάσης των επενδυτών που χαρακτηρίζεται (κυρίως) από σταδιακό περιορισμό θέσεων. Με νέες ρευστοποιήσεις σε τραπεζικές μετοχές, πιο επίμονες στην Πειραιώς που διορθώνει σε χαμηλά 52 εβδομάδων, του 1,07 ευρώ, «γύρισμα» για τον κλαδικό δείκτη -από τις 576,81 στις 560,83 και μικτές τάσεις στα blue chips.

Εξαρχής γνωστό (και αναμενόμενο) πως σε φάση ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων τριμήνου, επιχειρηματικών διεργασιών και εξελίξεων, οι επενδυτές θα ακολουθούσαν επιλεκτική τακτική. Stock picking όπου συντρέχουν λόγοι και σταδιακή μείωση θέσεων σε άλλα χαρτιά.

Στις 2.066,34 ο FTSE25, με ενδοσυνεδριακή προσέγγιση των 2.100 μονάδων, περιοχή που λειτούργησε όμως ως σημείο ενεργοποίησης πωλήσεων.

Στα 17,50 η μετοχή του ΟΤΕ από το υψηλό ημέρας των 17,97 ευρώ, στα 12,30 από 12,60 ο ΤΙΤΑΝας, στα 6,70 από τα 6,82 τα ΕΛΠΕ, στα 3,74 από τα 3,80 ευρώ ο τίτλος της Viohalco.

Ωστόσο, σε μετοχές των ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Motor Oil, Mytilineos, OTE, ElvalHalcor βγήκαν αγορές, όπως και σε Eurobank, Εθνική από τις τραπεζικές.

Η Eurobank ανοίγει -αύριο- την αυλαία της ανακοίνωσης μεγεθών τριμήνου (ακολουθούν Πέμπτη η Alpha Bank, Παρασκευή η Εθνική), σε μία συγκυρία που η Κομισιόν δίνει μεν τα εύσημα για την πρόοδο που έχει συντελεστεί, προειδοποιεί όμως από την άλλη για ουσιώδη ζητήματα.

Στον κλάδο, τόσο ευρωπαϊκά όσο και στο εγχώριο σύστημα προεξοφλείται η πρώτη αύξηση επιτοκίων -κατά πάσα βεβαιότητα- στη συνεδρίαση της 21ης Ιουλίου. Και ανάλογα προσαρμόζονται τράπεζες και διαχειριστές επενδυτικών χαρτοφυλακίων.

Στα αποτελέσματα (κυρίως ) της ΔΕΗ η προσοχή, μεθαύριο Πέμπτη, και λόγω της σημαντικής διόρθωσης της μετοχής, διαδικασία που ξεκίνησε μετά την αμκ. Στα 6,30 ευρώ, κατά 2,70 χαμηλότερα της τιμής της αμκ, με ένα πρωτοφανές αρνητικό σερί που εύλογα δημιουργεί ερωτήματα στην επενδυτική κοινότητα.

Στο πλαίσιο του stock picking (με αφορμή αποτελέσματα και εξελίξεις), μετοχές των ElvalHalcor, Lamda Development αλλά και Intralot, Centric κ.α., με πιθανότατη τη συντήρηση της συγκεκριμένης τακτικής.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v