Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Τα blue chips «κρύβουν» τις τραπεζικές πιέσεις

Σταθερός ο Γενικός Δείκτης πέριξ των 890 μονάδων παρά τις απώλειες άνω του 1% για τις τραπεζικές μετοχές. Συνέχεια στην κατρακύλα για ΔΕΗ, κάτω από τα 6 ευρώ, εισροές σε Motor Oil, Μυτιληναίο, Τέρνα Ενεργειακή. Κέρδη για ΟΠΑΠ, Σαράντη.

Χρηματιστήριο: Τα blue chips «κρύβουν» τις τραπεζικές πιέσεις

Συνεδρίαση με υποτονικό ενδιαφέρον στα ευρωπαϊκά, με ανατροπές στα ενεργειακά για το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Χωρίς σημαντική διαφοροποίηση στις θέσεις πωλητών - αγοραστών σε Φρανκφούρτη, Παρίσι, με μικτές τάσεις για βασικούς δείκτες, κλάδους, καθώς οι επενδυτές είναι σε αναμονή της συνεδρίασης της ΕΚΤ (σήμερα-αύριο) και της Fed (Τρίτη-Τετάρτη).

Συνεδρίαση με ενδιαφέρον κυρίως στα επιμέρους, με χαρακτηριστικά τον χαμηλό τζίρο, τη στάση διαχειριστών σε συγκεκριμένες μετοχές και τη διακύμανση για τον Γενικό Δείκτη μεταξύ 889,77-896,01 μονάδων.

Αναμφίβολα από τα λιγοστά θέματα ενδιαφέροντος που συζητούνται, οι συνεχιζόμενες πωλήσεις στη μετοχή της ΔΕΗ σε αντιδιαστολή με τις εισροές σε Mytilineos, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Με εντολές πώλησης από τα πρώτα κιόλας λεπτά της συνεδρίασης, η μετοχή της Επιχείρησης από τα 6,10 ευρώ συνέχισε να διορθώνει προς την περιοχή-όριο των 6 μονάδων, μέχρι τις 14:10-14:15. Οι πρώτες εντολές που δόθηκαν χαμηλότερα ενεργοποίησαν επιπλέον έως τα 5,95 ευρώ που αποτελεί «νέο χαμηλό 52 εβδομάδων», με συνέπεια η ΔEΗ να αποτιμάται στα 2,28 δισ. Πλέον, σταθεροποιείται χαμηλότερα της Mytilineos, που με χρηματιστηριακή αξία στα 2,41 δισ. έχει περάσει μπροστά. Παράλληλα οι νέες εισροές στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ωθούν τη μετοχή σε «νέα υψηλά» στα 18,71, με την αποτίμηση στα 2,17 δισ., σε ελάχιστη απόσταση από την ΔEΗ.

Σε έναν άλλον κλάδο αιχμής, πετρελαϊκών-διύλισης, η θεαματική άνοδος για τη μετοχή της Motor Oil διαμορφώνει αντίστοιχη αποτίμηση στα 2,02 δισ., δηλαδή κοντά στα 2,15 δισ. των Ελληνικών Πετρελαίων.

Με αγοραστές σε μετοχές-σηματωρούς: ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Mytilineos, Motor Oil αλλά και Coca Cola, Lamda Development, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ο FTSE25 κυμαίνεται πέριξ των 2.150 μονάδων, σε απόσταση από τις 2.180 -ελάχιστο απαιτούμενο για τους long.

Για ακόμη μία συνεδρίαση αγορές στον τίτλο της ΕΥΔΑΠ έως τα 7,90 ευρώ, ανεβάζοντας σε 7,67% τη μεταβολή εβδομάδας και σε 12,29% μηνός.

Συναλλαγές στα χθεσινά μεγέθη, ενδεικτικό το ότι μόλις στις 14:30 ο τζίρος υπερέβη τα 20 εκατ. -περίπου όσα και στη χθεσινή συνεδρίαση-, με τους πωλητές να έχουν υπερκεράσει -την τελευταία ώρα- τους αγοραστές.

Στις 45/58 οι ανοδικές/πτωτικές, με το μίνι sell off στη ΔEΗ ίσως την πιο χαρακτηριστική εξέλιξη της συνεδρίασης.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v