Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με σύμμαχο τη... Wall Street το Χρηματιστήριο

Ανοδος άνω του 1% για τον ΓΔ στο ξεκίνημα. Θετικό σινιάλο για τη βραχυπρόθεσμη τάση στέλνουν τα futures της αμερικανικής αγοράς. Σε ποιες μετοχές ποντάρουν τώρα οι επενδυτές. Η αδυναμία των τραπεζών και τα κρίσιμα επίπεδα για τους δείκτες.

Με σύμμαχο τη... Wall Street το Χρηματιστήριο

Κλειστή η Wall Street, στα 40,189 εκατ. ο τζίρος της χθεσινής συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Στο μισό σε σχέση με τον μέσο όρο της προηγούμενης εβδομάδας, στοιχείο ενδεικτικό της συσχέτισης (και)
του ελληνικού με το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Προσπάθεια επανάκτησης μέρους των σημαντικών απωλειών, από Φρανκφούρτη και Παρίσι, με τη γαλλική αγορά στο επίκεντρο αλλά πλέον η προσοχή στρέφεται στην σημερινή αποτίμηση των εξελίξεων στη Νέα Υόρκη.

Η επιθετικότερη πολιτική της Fed προεξοφλείται και ενσωματώνεται σταδιακά, σε μία συγκυρία που και η επικεφαλής της ΕΚΤ προειδοποιεί για τον κίνδυνο απότομης διόρθωσης σε χρηματιστήριο - αγορά. Με τις BofA, Morgan Stanley να βλέπουν τον S&P500 προς τις 3.000 μονάδες.

Νωρίτερα τα futures του δείκτη έδειχναν από 1,52% υψηλότερα και τις 3.731 μονάδες, την ώρα που στην αγορά κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης το γαλλικό 10ετές είχε «τσιμπήσει» λίγο στο 2,316%, παρασύροντας το ιταλικό στο 3,804%, με το αντίστοιχο ελληνικό στο 4,021%, έχοντας διορθώσει ενδοσυνεδριακά έως τα 3,944%.

Σε αυτό το περιβάλλον γίνεται η διαχείριση από traders και επενδυτές, με τις αγορές σε κλίση με ενδιάμεσες ανοδικές διορθώσεις.

Μία από αυτές και η χθεσινή, με τον DAX στις 13.264,83 (1,06%), τον ΓΔ στις 831,81 (0,78%).

Ειδικότερα, για το ΧΑΑ, οριακή υπέρβαση των 2.000 (0,73%) για τον FTSE25, ισχνή ανοδική διόρθωση στις 521,21 (0,43%) για τον ΔΤΡ και ισχυρότερη για τον FTMidCap. Στις 1.297,18 (1,75%) ο δείκτης των mid caps, με τη μεγαλύτερη πτώση το προηγούμενο διάστημα.

Σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, Motor Oil, Alpha Bank και Mytilineos η πρώτη 5άδα -με βάση την αξία συναλλαγών-, με τη μεγαλύτερη άνοδο η ΔΕΗ στα 5,625 (4,46%), με απώλειες μόνον η ΜΟΗ με 2,87% στα 17,23 ευρώ.

Συνεδρίαση εν μέρει ενδεικτική η χθεσινή, σαφέστερη εικόνα θα διαμορφωθεί σήμερα-αύριο (ανάλογα και με τη Wall Street), σε μία συγκυρία που η κυβέρνηση αναζητεί διεξόδους/λύσεις στη δραματική επιβάρυνση στα κόστη καθημερινότητας. Με μπαράζ παροχών αναζητά τη βελτίωση του κλίματος, σύμφωνα με τον Φίλιππο Πανταζή, και η ουσία είναι πως (και) η οικονομία/επιχειρηματικότητα είναι σε (προ)εκλογική περίοδο (είτε Οκτώβριος 2022 είτε άνοιξη 2023 κ.λπ.).

Το πολιτικό αφορά και το επιχειρηματικό/επενδυτικό, καθώς σειρά διαγωνισμών, συμφωνιών είναι σε εκκρεμότητα ή διαδικασία προς υλοποίηση, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για διάφορα επενδυτικά προγράμματα.

Βραχυπρόθεσμα, όπως φάνηκε χθες, αλλά και στο σερί 3 ανοδικών συνεδριάσεων για τη ΔΕΗ επιχειρείται -και μέσω αγοράς ιδίων μετοχών- η βελτίωση της εικόνας, ενόψει της γενικής συνέλευσης, την προσεχή εβδομάδα.

Επανενεργοποίηση αγοραστών σε Lamda Development, OTE, Mytilineos κ.α., στο πλαίσιο μετακύλισης θέσεων, χωρίς ωστόσο να αλλάζει ουσιαστικά η φορά της αγοράς.

Αδύναμος συγκριτικά ο τραπεζικός κλάδος, με εμφανή μείωση των συναλλαγών και μεταφορά μέρους της ρευστότητας προς blue chips επικαιρότητας. Την Παρασκευή ήταν η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή - ΓΕΚ, χθες ήταν η ΔΕΗ, σήμερα... σε ένα ιδιότυπο rotation μιας αγοράς που δεν έχει επενδυτικό «σφυγμό», ει μη μόνον εξελίξεις σε επιμέρους επιχειρηματικά αφηγήματα.

Με αυτά όμως, οποιαδήποτε προσπάθεια για επάνοδο προς τις 880-900 μονάδες ελάχιστες πιθανότητες έχει.

Το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι η συσσώρευση σε εύρος μεταξύ 810-860 μονάδων, για όσο μένουν ανοιχτά τα πτωτικά χάσματα του 2ημέρου Παρασκευής 10 Ιουνίου- Τρίτης 14 Ιουνίου.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v