Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεδρίαση «ειδικών συνθηκών» στο ΧΑ

Περιορισμένες αναμένονται οι συναλλαγές, καθώς η Wall Street είναι κλειστή. Οι κινήσεις «αφύπνισης» με άξονα επιχειρηματικές κινήσεις και οι ανησυχίες για το διεθνές περιβάλλον. Ποια είναι τα τεχνικά σημεία με σημασία.

Συνεδρίαση «ειδικών συνθηκών» στο ΧΑ

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι αγορές, αν και με κλειστή τη Wall Street, η σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να είναι χαμηλότερων τόνων. Ούτως ή άλλως οι θεαματικά θετικές ή αρνητικές εξελίξεις λείπουν, συνεπώς οι επενδυτές θα περιοριστούν σε διαχείριση των κεκτημένων της Παρασκευής.

Από τις 12.812,37 μονάδες ο DAX στη Φρανκφούρτη, από τις 5.931,06 o CAC40 στο Παρίσι, στα 112,12$ το brent και στις 26,70 μονάδες ο CBOE Volatility Index.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αρνητικό το «άνοιγμα» Ιουλίου -την Παρασκευή-, με τον ΓΔ στις 805,79 (-0,57%), τον FTSE25 στις 1.929,54 (-0,67%), τον ΔΤΡ στις 495,50 (-0,46%) και τον FTMidCap στις 1.284,70 με 0,68%, ο μόνος με θετικό πρόσημο. Αξία συναλλαγών στα 55,666 εκατ., όσο και ο μέσος όρος εβδομάδας, ενδεικτικός του περιορισμένου επενδυτικού ενδιαφέροντος, της στάσης των ξένων στην πλειονότητά τους και τον μονόδρομο των στοχευμένων κινήσεων από την πλευρά επενδυτών, βραχυπρόθεσμων παικτών.

Κλαδικά, κατασκευές, ενέργεια και τελευταία πληροφορική, είναι σε επιχειρηματική κινητικότητα, συνακόλουθα σε επενδυτική με επιμέρους συμφωνίες, εξελίξεις κ.λπ. να συντηρούν ένα κάποιο ενδιαφέρον. Σε κατασκευές - ενέργεια η εστίαση γίνεται σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Ενεργειακή, Intrakat, σε πληροφορική στην επικείμενη συμφωνία Ideal Συμμετοχών - ΒΥΤΕ.

Ενθαρρυντικό το ότι σε αυτή τη διεθνή συγκυρία, σε αυτή τη «ρηχή» αγορά που έχει εισέλθει σε προεκλογική περίοδο, εξετάζονται, συμφωνούνται στρατηγικές συνεργασίες, γίνονται νέες είσοδοι εταιρειών μεγέθους μίας DIMAND, εκδίδονται ομόλογα λ.χ. Lamda Development, διανέμονται σημαντικά έσοδα μέσω μερισμάτων κ.λπ., παραπέμπουν στο ενεργό μέρος της επιχειρηματικής/επενδυτικής κοινότητας. Αρκούν; Εκ των συναλλαγών -κολλημένες στα 55 εκατ.-, μάλλον όχι, καθώς μόνο με νέο/φρέσκο χρήμα, ενεργότερη συμμετοχή ξένων θα μπορούσε να επιχειρηθεί κάτι καλύτερο. Τεχνικά, με κατ' αρχάς υπέρβαση των 840 μονάδων.

Τουναντίον είναι ορατός ο κίνδυνος περαιτέρω ταλαιπωρίας κλάδων, εισηγμένων, εάν στο αμέσως επόμενο διάστημα δεν προκύψουν θετικές εξελίξεις, ικανές να αναστρέψουν το κλίμα.

Η αξιολόγηση του ελληνικού outlook από τη Fitch, βράδυ Παρασκευής, ενδεχομένως να συμβάλει στη δημιουργία κλίματος προεξόφλησης. Ωστόσο είναι η επικείμενη επίσκεψη Ενρία στην Αθήνα (12 Ιουλίου) που, εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, θα κομίζει μία θετική εξέλιξη για τις συστημικές τράπεζες. Την παράταση της υποχρέωσης έκδοσης ομολογιακών εκδόσεων. Πολύ κοντά σε δοκιμασία των «χαμηλών» του ο τραπεζικός κλάδος, θα απαιτηθούν θετικά νέα για να «γυρίσει» ο κλάδος.

Περίοδος αποκοπής μερισμάτων σήμερα για Coca Cola (0,71/μτχ.), ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (0,34/μτχ.), Πέμπτη για Motor Oil χωρίς το υπόλοιπο μερίσματος (0,70/μτχ.), εισαγωγή και διαπραγμάτευση των νέων μετοχών της DIMAND την Τετάρτη, εγγραφές για το πράσινο ομολογιακό της Lamda Development, Τετάρτη έως Παρασκευή.

Με τη στάση των επενδυτών στις διεθνείς αγορές να συγχρονίζεται (και) με την ανακοίνωση του Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής στην Ευρώπη για τον Ιούνιο (αύριο Τρίτη) και τα στοιχεία για νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ (Παρασκευή).

Τεχνικά στοιχεία και τάση από νωρίς σε σχετικό θέμα του Γιώργου Α. Σαββάκη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v