Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελεγχόμενη διολίσθηση στο Χρηματιστήριο

Κάτω από τις 820 μονάδες υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης, υπό το βάρος των πιέσεων στις διεθνείς αγορές. Πωλητές στα blue chips, μεγαλύτερες πιέσεις στις τράπεζες. Πωλητές σε Motor Oil, Mytilineos, Τιτάν. Ανοδικά η Coca Cola.

Ελεγχόμενη διολίσθηση στο Χρηματιστήριο

Φόβοι για ύφεση ρίχνουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, υπό το βάρος και της αρνητικής εικόνας που εμφανίζει η προθεσμιακή αγορά στη Νέα Υόρκη.

Σε ανάλογο ρυθμό και το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να ξεκινούν πιο φειδωλοί και συγκρατημένα στην αρχή, χωρίς ωστόσο να αποφεύγεται το άνοιγμα της συνεδρίασης με πτωτικό «κενό».

Από 1,25% χαμηλότερα και τις 3.375 τα futures του S&P 500 στη Νέα Υόρκη, με απώλειες 1,25% ο DAX στη Φρανκφούρτη και σταδιακά, χαμηλότερα των 820 μονάδων ο Γενικός Δείκτης.

Με εμφανή την πρόθεση των επενδυτών να διαχειριστούν με όσο το δυνατόν μικρότερες απώλειες τις έξωθεν πιέσεις.

Τελευταία συνεδρίαση Ιουνίου και εξαμήνου, με την πλειονότητα των ξένων εκτός αγοράς και επιμέρους funds να μειώνουν ή και μηδενίζουν τις θέσεις τους σε μετοχές του δείκτη. Ενδεικτική η περίπτωση του Elikon, από το ΜΚ της ΔΕΗ.

Κατανεμημένες σε blue chips και τραπεζικά χαρτιά οι εντολές των πωλητών, με τον FT 25, συγκριτικά πάντα, σε καλύτερη θέση από ό,τι ο τραπεζικός κλάδος.

Σε μετοχές επικαιρότητας το όποιο κατ' αρχάς ενδιαφέρον και βραχυπρόθεσμων παικτών αλλά και επενδυτών, με αποτέλεσμα ο FT 25 να είναι στις 1.967 μονάδες, ο δε τραπεζικός δείκτης με μεγαλύτερες απώλειες στις 509 μονάδες. Σε δοκιμασία και οι 500 μονάδες για τον ΔΤΡ, συνέπεια των εγγενών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

Από τις μετοχές του δείκτη, μικρά κέρδη βλέπει η μετοχή της ΔEΗ, μετά την αποσαφήνιση της πρότασης της διοίκησης να ενεργοποιήσει μεν πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών, αλλά αυτό μετά από ένα μήνα.
Χαμηλότερα του ορίου των 2 δισ. ευρώ η αποτίμηση της ΔEΗ.

Πωλητές και σε Mytilineos στα 14 ευρώ, σε Motor Oil στα 17,98 ευρώ, σε Τιτάν. Ειδικότερα για την τελευταία, χρήζει ερμηνείας η δήλωση/προειδοποίηση του επικεφαλής και προέδρου του ΣΕΒ Δημ. Παπαλεξόπουλου για «καλό κουράγιο», με εύλογο το ερώτημα για το αν αφορά στους μετόχους/επενδυτές της ιστορικής τσιμεντοβιομηχανίας, που απογοητεύει εδώ και μήνες χρηματιστηριακά.

Αντίρροπα προς τις πωλήσεις οι αγορές στη μετοχή της Coca Cola, καθώς ενισχύεται και η «μητρική» στον FTSE 100, στο Λονδίνο.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, η προσοχή επικεντρώνεται στον όμιλο Intracom, ειδικότερα στην Ιντρακάτ.

Στα 2,35 ευρώ με μικρές απώλειες, μετά το χθεσινό θεαματικό +13%.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v