Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Χαστούκι στις τράπεζες από την Bundesbank

Πιέσεις στην εγχώρια αγορά προκαλεί η αντίδραση της γερμανικής κεντρικής τράπεζας στο σχέδιο της ΕΚΤ για στήριξη των χωρών του ευρωνότου. Σημαντικές οι απώλειες για ιταλικές-ελληνικές τραπεζικές. Σε νέο χαμηλό ο κλαδικός δείκτης.

Χρηματιστήριο: Χαστούκι στις τράπεζες από την Bundesbank

Γερμανικό αντάρτικο στα σχέδια της ΕΚΤ να στηρίξει τον ευρωνότο «ρίχνει» ομόλογα και τραπεζικές μετοχές από Λισαβόνα μέχρι Αθήνα.

Διαφωνία της Bundesbank στους σχεδιασμούς Λαγκάρντ για υποστήριξη των αγορών κρατικού χρέους από Πορτογαλία μέχρι Ελλάδα, πέραν της επαναφοράς παλιών παθών στους κόλπους της ΕΚΤ, πυροδοτεί πωλήσεις σε όλο το εύρος των σχετικών περιουσιακών στοιχείων.

Ενδεικτικά, τόσο το «γύρισμα» των μετοχών τραπεζών του Νότου -μεταξύ των τίτλων του Eurostoxx Banks- όσο η ενεργοποίηση εντολών πώλησης στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Σχεδόν παράλληλο το «γύρισμα» για μετοχές των Intesa Sao Paolo, Banco de Sabadell, Banco Bmp κ.α., με αυτό και των 4 συστημικών στα καθ' ημάς.

Σε μία κρίσιμη συγκυρία, ο πρόεδρος της Bundesbank, Joachim Nagel, αντιτάχθηκε στην πρόθεση της πλευράς Λαγκάρντ για βοήθεια προς τον Νότο, απόφαση που είχε ληφθεί στις 15 Ιουνίου και σύμφωνα με το Reuters επρόκειτο να μπει μπροστά από την Παρασκευή.

Προσώρας η εικόνα είναι χειρότερη χρηματιστηριακά απ' ό,τι στην αγορά ομολόγων, καθώς η αγορά μετοχών -κατά κανόνα- προηγείται λόγω ταχύτερων κινήσεων των insiders.

Eπίσης σημαντικότερες είναι οι απώλειες για ιταλικές-ελληνικές τραπεζικές από ισπανικές-πορτογαλικές, διαφορά που αποτυπώνεται και στην απόδοση των ομολόγων των δύο... υποομάδων.

Από τις 497,75 ο ΔΤΡ σταθερά σε αρνητικό έδαφος, αλλά με σταθερή ροή αγορών από λίγο χαμηλότερα διέγραψε μία -σχεδόν- κάθετη διόρθωση 20 μονάδων μέσα σε 30', με συναλλαγές 4,5 εκατ. προφανώς από βιαστικούς πωλητές.

Σε νέο χαμηλό ο κλαδικός δείκτης, με πωλήσεις σε Alpha Bank (-3,45%), Eurobank (0,8072), Εθνική (1,92%), Πειραιώς (-2,71%).

Εικόνα αντιπροσωπευτική της δυσχερούς θέσης στην οποία παραμένει το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, παρά τα σημαντικά βήματα εξυγίανσής του.

Με τον ΔΤΡ να διορθώνει 2,45% πέραν των προηγούμενων χαμηλών των 492,55 μονάδων, εύλογα εντάθηκαν οι ρευστοποιήσεις την τελευταία ώρα. Συνέπεια αυτής της εξέλιξης η παράλληλη ενεργοποίηση πωλητών σε blue chips-σηματωρούς, με τη Mytilineos (στα 13,56), την Coca Cola (έως τα 21,49 λόγω αποκοπής μερίσματος), τη Viohalco (3,33), τη Lamda Development (5,45) κ.α.

Στα 22,5 εκατ. η αξία συναλλαγών -στις 14:40- με ανατροπή ισορροπιών μεταξύ αγοραστών vs πωλητών, με υπερίσχυση των δεύτερων σταδιακά από τις 14:00 και μετά.

Από τις 49 μετοχές με θετικό πρόσημο (έναντι 53 με αρνητικό) ξεχωρίζουν Ευρωσύμβουλοι (0,636), Intrakat (2,465), Ευρωπαϊκή Πίστη (7,80), Intracom (1,592).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v