Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Με stock picking ακουμπά τις 900 μονάδες

Στις 897 μονάδες ο Γενικός Δείκτης βρήκε στήριξη σε Alpha Bank, Εθνική, όμιλο ΓΕΚ και ΟΠΑΠ. Πωλητές επικράτησαν σε ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΕΛΠΕ και Mytilineos. Στα 50 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών.

Χρηματιστήριο: Με stock picking ακουμπά τις 900 μονάδες

Θερινή ραστώνη και στην Wall Street. Υποτονικό το κλίμα στην αρχή της συνεδρίασης στη Νέα Υόρκη, την ώρα που στα ευρωπαϊκά οι αγοραστές διατηρούσαν μικρό πλεονέκτημα. Στο Χρηματιστήριο Αθηνών επιτεύχθηκε το 3 στα 3 για τους long, με τον Γενικό Δείκτη σε μικρή απόσταση από το όριο των 900 μονάδων.

Συνεδρίαση μέτριων τόνων η σημερινή αλλά συνέχεια στην ανοδική φορά εβδομάδος, μηνός και 3μηνου. Πλέον με 3,46% για τον ΓΔ σε διάστημα 3μηνών διαμορφώνονται προϋποθέσεις αναστροφής της βραχυ-μεσοπρόθεσμης τάσης, με την αυριανή λήξη στα Παράγωγα να μας δίνει πιο σαφή εικόνα για τη συνέχεια.

Με ικανοποιητικές, για την εποχή, καθαρές συναλλαγές -στα 4,83 εκατ. ο τζίρος με πακέτα- ο ΓΔ διαμορφώθηκε στις 897,63 (0,36%). Στις 2.174,74 (0,47%) ο FTSE25, στις 594,26 (1,36%).

Τεχνικά και για τους τρεις βασικούς δείκτες η τελική τιμή ήταν και σήμερα- δεύτερη σερί- πάνω από την (ελάχιστη) στήριξη. Για τον FTSE25 χρήσιμο, εν όψει της λήξης αύριο για τα 1.697 Συμβόλαια Αυγούστου. Σήμερα με premium 0,80% και 0,67% για τα 1.272 ΣΜΕ Σεπτεμβρίου.

Συνεδρίαση, που μπορεί να ξεκίνησε επιφυλακτικά με περιορισμένες εντολές κυρίως από πωλητές, που "κλείδωναν" θέσεις τους σε τραπεζικά χαρτιά και blue chips για να συνεχιστεί όμως-από τις 14.00'- σταθερά ανοδικά με την προσφορά να απορροφάται να εκδηλώνεται ζήτηση και σε συγκεκριμένα blue chips με αποτέλεσμα την υπερίσχυση των long έναντι των short όσον αφορά στις μετοχές του FTSE25.

Eurobank, Alpha Bank, Εθνική οι κύριες τρεις επιλογές, ενδεικτικές της εστίασης traders, επενδυτών καθώς ο τραπεζικός κλάδος καταγράφει την ισχυρότερη ανοδική διόρθωση από τις αρχές-μέσα Ιουλίου.

Με κυρίως ξένα funds να έχουν λάβει θέσεις από αρκετά χαμηλότερες τιμές ο κλάδος έφτασε σταδιακά στο περίπου 30% σε διάστημα μηνός, καθώς το ένα μετά το άλλο τα επενδυτικά σπίτια ανακοίνωναν τιμές-στόχους (με την συμπλήρωση της ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων 6μηνου). Τελευταία η HSBC, με τον Γιώργο Α. Σαββάκη να αναφέρεται στην έκθεση του οίκου.

Μεγαλύτερος τζίρος στην Eurobank, με Alpha Bank, Εθνική να συμπληρώνουν την 3άδα συνεκτιμώντας τα σημαντικά πακέτα που άλλαξαν χέρια Τρίτη- Τετάρτη. Τάση, που συνεχίστηκε σήμερα με 2 συναλλαγές για 4.000.000 τμχ της Eurobank στα 0,9854 και 451.000 τμχ επίσης της Eurobank στα 0,9712 ευρώ.

Για αλλαγή θεματοφυλακής με πιθανό το ενδεχόμενο συνέχισης της τραπεζικής αντίδρασης κάνουν λόγο αναλυτές. Σε διανομή μετά από "ράλυ ανακούφισης" αναφέρονται άλλοι, σε κάθε περίπτωση όσο ο ΔΤΡ είναι πάνω (τουλάχιστον) από τις 580 μονάδες η φορά ευνοεί τους long.

Από τον τραπεζικό-αλλά μη συστημικό- κλάδο ξεχώρισε το νέο limit up της Attica Bank, έως τα 0,148 ευρώ με... σύμμαχο το "σφικτό" free float του 2,2% του μ.κ. Κοινή εκτίμηση, πως η περίπτωση της Attica Bank έδωσε ευκαιρία γρήγορου trade για υφιστάμενους και όσους νέους μετόχους, κίνηση που προσδίδει νεύρο σε μία συνεδρίαση.

Ικανοποιητική, πάντα στα δεδομένα της εποχής, η εικόνα για αρκετά blue chips, με ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή-ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να ξεχωρίζουν, σχεδόν από την αρχή της συνεδρίασης. Τελικές τιμές για την ΤΕΝΕΡΓ στα υψηλά ημέρας των 18 ευρώ (2,74%) στα 9,86 (με υψηλό ημέρας τα 10,02 ) για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Με αγορές σε ΤΙΤΑΝ, Viohalco, Coca Cola HBC, ElvalHalcor, Quest, Motor Oil, Jumbo, ΕΥΔΑΠ και ΟΛΠ ο τελικός απολογισμός δικαιώνει τους αγοραστές από τα χαμηλά της Τρίτης.

Μένει να φανεί εάν αύριο τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδος-λήξη σειράς Αυγούστου στα Παράγωγα θα επιβεβαιωθεί η ανοδική φορά. Ενα κεκτημένο- από την στιγμή, που θα επιτευχθεί- για την συνέχεια των 8 συνεδριάσεων που θα μένουν για την ολοκλήρωση του Αυγούστου. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα σημειώνεται σερί 2μηνών με ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει για τη συνέχεια. Βλέπουμε όμως αύριο και μετά το "κλείσιμο" της συνεδρίασης.

Στις 52/43 η σχεση ανοδικών/πτωτικών με διακριτό το μικρό πλεονέκτημα των αγοραστών και στο ευρύτερο μέρος της αγοράς. AVE, Premia, Τζιρακιάν, Ικτίνος, Byte, PHMezz κ.α. ξεχώρισαν από τα mid &small caps.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v