Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Που οδηγεί το αυγουστιάτικο... σκίρτημα στο Χρηματιστήριο

Υπεραπόδοση χθες για την εγχώρια αγορά με ορισμένα στοιχεία να παραπέμπουν σε κινητοποίηση ισχυρών παικτών. Διψήφιες αποδόσεις σε διάστημα μήνα για αρκετά blue chips. Ερώτημα η επιβεβαίωση της τάσης στη συνέχεια.

Που οδηγεί το αυγουστιάτικο... σκίρτημα στο Χρηματιστήριο

Σε υψηλά 3 και πλέον μηνών ο S&P 500, μικτές τάσεις νωρίτερα στις αγορές της Ασίας και από τα ευρωπαϊκά
στο Χρηματιστήριο Αθηνών ήταν, που υπεραπέδωσαν οι αγοραστές.

Συνεδρίαση με τζίρο 80,854 εκατ. από τα οποία τα 24,480 μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών με μεγάλα πακέτα μετοχών σε Eurobank, Εθνική, Alpha Bank να αλλάζουν χέρια, σε ελάχιστα θύμιζε μία τυπική Αυγουστιάτικη. Χρηματιστές απέδωσαν την χθεσινή ενθαρρυντική εικόνα της αγοράς στην σπουδή ξένων να καλύψουν το κενό της αργίας της Δευτέρας, πρακτικά αναγκαστικά ετεροχρονισμένης στάσης τους.

Προς τι η σπουδή, και μεταξύ ποιων τα πακέτα των 7,34 εκατ. στην Eurobank, των 9,65 εκατ. ευρώ στην Alpha Bank και των 5,11 εκατ. ευρώ στην Εθνική σε μία συγκυρία, που στον κλάδο εξελίσσεται ανοδική διόρθωση του 31,33% σε διάστημα μηνός, παραμένει άγνωστο.

Προφανώς και από τα χαμηλά του κλάδου (χαμηλότερα και των 450 μον.) έλαβαν θέσεις funds σε μία χαμηλού κόστους ανοδική διόρθωση, σε ένα "ρηχό" χρηματιστήριο όταν η αποτίμηση των τεσσάρων συστημικών μόλις εχθές υπερέβη, συνολικά, τα 10 δισ. σε χρηματιστηριακή αξία.

Μένει να φανεί σήμερα-Παρασκευή εάν πρόκειται για "τρέξιμο" με διανομή στα "τοπικά υψηλά" του τραπεζικού κλάδου ή για εξελισσόμενη αναστροφή τάσης. Το χθεσινό "κλείσιμο" του ΔΤΡ πάνω από τις 580 και μάλιστα στο "υψηλό ημέρας" των 589,45 μονάδων συνηγορεί προς το δεύτερο ενδεχόμενο. Ωστόσο μόνο μία συνεδρίαση δεν αρκεί, απαιτούνται περισσότερες, ει δυνατόν σε "κλείσιμο" Παρασκευής και αφού θα έχει λήξει η σειρά μηνός Αυγούστου στα Παράγωγα.

Η αλλαγή σκηνικού στο ΧΠΑ, από ουδέτερο-ελαφρώς πτωτικό την Παρασκευή σε σημαντικά ανοδικό, με θεαματική ενίσχυση θέσεων ενισχύει το ανοδικό ενδεχόμενο. Με premium 1,84% τα 1.298 ΣΜΕ Αυγούστου, με μεγαλύτερο 2,28% τα 1.865 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο η τάση αλλάζει (και μπορεί να αλλάξει) από συνεδρίαση σε συνεδρίαση, πλην όμως αποτελεί μία ένδειξη για τους long.

Η συνέχιση της ανόδου μετοχών, όπως Mytilineos, TITAN, ΔΕΗ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή κ.α. παραπέμπει σε εισροές από "ισχυρά χέρια", όπως και το άνετο "γύρισμα" τίτλων-σηματωρών όπως ΟΠΑΠ, ΟΤΕ με αυξημένες συναλλαγές και ισχυρή άνοδο.

Διψήφια -μέχρι τώρα- η θετική απόδοση για το ΧΑ, για αρκετές μετοχές (κυρίως τραπεζικά χαρτιά αλλά και blue chips) σε διάστημα μηνός, όπως και από τα χαμηλά (αρχών) Ιουλίου με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την εύλογη πρόθεση "μερικής κατοχύρωσης" υπεραξιών.

Τεχνικά, για την επιβεβαίωση (ή όχι ) της long φοράς απαιτείται "κλείσιμο" για τον ΔΤΡ όχι χαμηλότερα των 580 και για τον ΓΔ των 886/887 μονάδων.

Θετική η τάση νωρίτερα στην προθεσμιακή αγορά της Νέας Υόρκης, από 0,10% τις 4.302 μονάδες τα futures του S&P 500.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v