Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ισοπαλία στο ντέρμπι τραπεζών-blue chip

Αμετάβλητος, ουσιαστικά ο Γενικός Δείκτης με τους πωλητές να επικεντρώνονται σε τραπεζικούς τίτλους και ορισμένα blue chip να λειτουργούν ως αντίβαρο. Πακέτα ύψους 12,7 εκατ. ανέβασαν τις συναλλαγές στα 56 εκατ. ευρώ.

Χρηματιστήριο: Ισοπαλία στο ντέρμπι τραπεζών-blue chip

Σημαντικές απώλειες στα ευρωπαϊκά, διαχειρίσιμες και εντός προγράμματος στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Υποχωρεί από τα υψηλά 3μηνου η Wall Street, εκτίναξη πληθωρισμού Ιουλίου στο Ηνωμένο Βασίλειο και "βουτιά" πετρελαίου σε χαμηλές τιμές 6μηνου αφορμές ικανές για διόρθωση από Φρανκφούρτη, Λονδίνο μέχρι Παρίσι.

Βγήκαν άμυνες στο χρηματιστήριο μας, κυρίως μέσω ΟΤΕ και Coca Cola με αποτέλεσμα ικανοποιητικό τελικό απολογισμό σε σχέση με τα κύρια ευρωπαϊκά.

"Γραμμή άμυνας" για τον Γενικό Δείκτη η γνωστή μας περιοχή πέριξ των 887/6 μονάδων, και των 580 για τον Δείκτη Τραπεζών.

Τελικές τιμές "κλεισίματος" για τον ΓΔ στις 894,37 (0,13%), για τον FTSE25 στις 2.164,67 (0,12%) αλλά με απώλειες 0,54% για τον ΔΤΡ στις 586,28 μονάδες.

Συναλλαγές μέτριες, σαφώς λιγότερες της χθεσινής συνεδρίασης αν και για δεύτερη συνεχόμενη αρκετές ήταν μέσω πράξεων. Ενδεικτικός ο τζίρος των 12,75 εκατ. με τη μορφή πακέτων (Jumbo, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και με το μεγάλο για 10.000.000 τμχ στα 0,973 της Alpha Bank να ξεχωρίζει).

Αρνητικό το κλίμα στην Ευρώπη, "βαρύ" στην Φρανκφούρτη με "γύρισμα" του DAX μετά τα πρώτα 15'-20' και σταθερή διολίσθηση έως 1,59% χαμηλότερα υπό το βάρος πρόσθετων ανησυχιών για εφιαλτικά σενάρια ακόμη πιο εκρηκτικών τιμών στο φυσικό αέριο.

Στην Νέα Υόρκη, λίγο ως πολύ αναμενόμενη η διόρθωση μετά τα χθεσινά υψηλά 3μηνου, με μερίδα αναλυτών να "βλέπει" στροφή της Fed προς "αποσυμπίεση" της νομισματικής πολιτικής της.

Επαγγελματίες και ειδικοί ωστόσο προειδοποιούν, πως είναι πρώϊμη η προεξόφληση μη υφεσιακών σεναρίων, θεωρώντας την ανοδική διόρθωση bear market rally-ευκαιρία για μείωση θέσεων.

Θα δείξει, καθώς φθινόπωρο-χειμώνας είναι μπροστά.

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, στο ΧΑΑ οι λιγοστοί ενεργοί επενδυτές διαφοροποιήθηκαν συγκριτικά με τους ομολόγους τους στα ευρωπαϊκά, με σωστή διαχείριση της προσφοράς, με επιβεβαίωση στηρίξεων και ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός long "κλεισίματος" μεθαύριο Παρασκευή. Λήξη για την σειρά Συμβολαίων μηνός Αυγούστου με το προσυνεδριακό σημαντικό premium να "κλείνει" σε οριακό discount και για τα ΣΜΕ τρέχοντος (1.138 ΣΜΕ) και μηνός Σεπτεμβρίου (1.238 ΣΜΕ).

Εξωχρηματιστηριακή παράμετρος, που όμως αφορά (και ) την αγορά το θέμα των τηλεφωνικών υποκλοπών, που όπως σημειώνει η Μαρίνα Μάνη συντηρείται ψηλά στην Ευρωπαϊκή ατζέντα.

Που μπορεί να οδηγήσει; θα εξαρτηθεί πλην όμως είναι μία παράμετρος, που αφορά (και) το χρηματιστήριο. Σε αναμονή συνεπώς για τις εξελίξεις.

Συνεδρίαση με εκ προοιμίου γνωστή την πρόθεση επενδυτών να "κλειδώσουν" μέρος των θέσεων τους, που να σημειωθεί πως μόνο αμελητέες δεν είναι για εισηγμένες/μετοχές του δείκτη.

Ενδεικτικά σε διάστημα μηνός η μετοχή της Mytilineos έχει ενισχυθεί 23%, της ΔΕΗ 20%, της ΤΙΤΑΝ 15%, της Lamda Development 13,5%, της AEGEAN 12,4% κ.α. από τα blue chips.

Μεγαλύτερα τα ποσοστά για τα τραπεζικά χαρτιά, με την Πειραιώς κατά 49%, την Eurobank με 32%, την Alpha Bank με 29% , με 22% για την Εθνική.

Συνεπώς εύλογο το "γύρισμα" για τον ΔΤΡ από τις 592,96 έως τις 578,39 αλλά σημαντικό το ότι "κράτησε" τις 580 μονάδες. Μένει να δούμε αύριο-μεθαύριο εάν θα επιβεβαιωθεί ως στήριξη.

Με ΟΤΕ και Coca Cola, όπως αναφέρθηκε στην αρχή, η κύρια γραμμή άμυνας, μάλιστα οι αγοραστές ενισχύθηκαν προς το τέλος της συνεδρίασης. Αποτέλεσμα, για τη μετοχή του Οργανισμού το "υψηλό ημέρας" στα 17,15 ευρώ.

Εως τα 24,59 της Coca Cola, έδειξε εξ' αρχής την διάθεση των long.

Σταδιακά, από τα μέσα και μετά ενεργοποιήθηκαν αγορές σε Mytilineos (16,37), Motor Oil (17,40), Quest (4,39), ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (17,52), AEGEAN (5,35), Sarantis (6,89), ΔΕΗ (6,17).

Καλή η εικόνα για ευρύ μέρος του ταμπλό, παρότι οι πωλητές υπερίσχυσαν σε 56 μετοχές έναντι 38 των αγοραστών.

Ικανοποιητική η συνεδρίαση για mid caps των Autohellas, EXAE, Intrakat, ΚΡΙ-ΚΡΙ, Τεχνική Ολυμπιακή, ενώ ξεχώρισε το limit up για τον τίτλο της Attica Bank, μετά τις χθεσινές εξελίξεις.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v