Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι κρίνει τις ανοδικές δυνάμεις στο Χρηματιστήριο

Διακριτή ενεργοποίηση «ισχυρών χεριών» σε μετοχές-σηματωρούς όπως ΔΕΗ, Mytilineos, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Motor Oil. Εάν αποτελεί προοίμιο επιστροφής επενδυτών θα φανεί, εφόσον ο τζίρος διατηρηθεί πάνω από 50-55 εκατ. ευρώ τουλάχιστον.

Τι κρίνει τις ανοδικές δυνάμεις στο Χρηματιστήριο

Κέρδη στη Wall Street, με τα εταιρικά κέρδη στο προσκήνιο. Μία καλύτερη ημέρα για τους αγοραστές σε Φρανκφούρτη, Λονδίνο και για το Χρηματιστήριο Αθηνών ακόμη ένα ανοδικό βήμα -επιτέλους- με ενισχυμένο τζίρο.

Στις 3.719,98 (1,14%) ο S&P500, με την προσοχή μέχρι και την Παρασκευή στην ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου. Στις 12.765,61 (0,92%) o DAX και στις 6.936,74 (0,24%) ο FTSE100.

Από τις 851,04 (1%) ο ΓΔ και αυτό που αποτιμήθηκε ενθαρρυντικά ήταν η αύξηση τζίρου στα 66,206 εκατ. με μόλις 1,2 εκατ. με τη μορφή πακέτων -σε μία εντελώς αντίθετη της Δευτέρας σύνθεση αγοραστών.

Επί της ουσίας, οι προσυμφωνημένες συναλλαγές, αξίας σχεδόν 20 εκατ. στη μετοχή της ΔΕΗ την Παρασκευή-Δευτέρα δεν αφορούσαν τυπική αλλαγή θεματοφύλακα αλλά είσοδο νέου παίκτη στην Επιχείρηση, στην αγορά.

Ενδεχομένως κάτι ανάλογο να συνέβη και με άλλες συναλλαγές ανάλογου χαρακτήρα. Εκ του αποτελέσματος, ειδικότερα στην περίπτωση της ΔΕΗ το χθεσινό 3,46% στα 5,68 ευρώ σε αυτό παραπέμπει.

Στις 2.063,69 (1,11%) ο FTSE25, στις 581,07(2,62%) ο ΔΤΡ, επιβεβαιώνοντας πλήρως τόσο τη δυναμική όσο το πλεονέκτημα (premium) των τραπεζικών έναντι των blue chips. Ηδη από τη χθεσινή συνεδρίαση η απόδοση του τραπεζικού κλάδου είναι οριακά θετική (1,07%) από την αρχή του έτους, ίσως ο μόνος από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

«Θα χορτάσουμε... κλίμα τους επόμενους μήνες αναφορικά με την τύχη των κρίσιμων ποσοστών, που κατέχει το ΤΧΣ σε Εθνική, Πειραιώς...» σημείωναν νωρίτερα Αναστασία Παπαϊωάννου-Χρήστος Κίτσιος, αποδίδοντας εύγλωττα το γόνιμο έδαφος για μόχλευση που διαμορφώνεται. Και πολύ πιθανά να σπεύσουν να καλλιεργήσουν κάθε λογής funds, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη δημιουργία μεγαλύτερων αποτιμήσεων.

Ωστόσο, το περιβάλλον δεν είναι διασφαλισμένα ανέφελο, καθώς καραδοκούν «μαύροι κύκνοι», καλή ώρα η ανατροπή στους πλειστηριασμούς. Παίρνουν πίσω την τροπολογία για τους servicers, αποκάλυπτε νωρίτερα η Αναστασία, εξέλιξη που προφανώς θα «τιμολογηθεί» σήμερα, τουλάχιστον στην αρχή της συνεδρίασης.

Στα 3,47 η Εθνική, στο 1,202 η Πειραιώς, στο 0,958 η Eurobank και στο 0,921 η Alpha Bank.

Ομως, είναι η διακριτή ενεργοποίηση «ισχυρών χεριών» σε εισηγμένες/μετοχές-σηματωρούς, όπως η ΔΕΗ, η Mytilineos, ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η Motor Oil κ.α., που μπορεί να αποτελεί προοίμιο επιστροφής επενδυτών. Θα φανεί σήμερα-Παρασκευή, στην περίπτωση που η αξία συναλλαγών διατηρηθεί πάνω από τα 50-55 εκατ. τουλάχιστον.

Με την αγορά να είναι σε αναμονή και για την εξέλιξη των συνομιλιών ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - First Sentier, η προσοχή πέφτει σε μετοχές εταιρειών του ενεργειακού χώρου.

Παράλληλα με τη βελτίωση της κατάστασης στα large caps, η κινητικότητα στα mid&small caps.

Τα νέα υψηλά για Autohellas (10,52) αλλά και για Δομική Κρήτης (0,894), ΕΚΤΕΡ (1,42) επιβεβαιώνουν την αλλαγή κλίματος και στα μεσαία-χαμηλότερα του χρηματιστηριακού ταμπλό.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v