Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ζητείται συνέχεια στην ανοδική διόρθωση

Μικρή άνοδος στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Τη διατήρηση της υπεραπόδοσης έναντι των διεθνών αγορών επιζητούν traders και επενδυτές. Οι μετοχές που στέλνουν τώρα σήμα με long τάση. Η αύξηση του όγκου συναλλαγών και τα κρίσιμα ορόσημα.

Χρηματιστήριο: Ζητείται συνέχεια στην ανοδική διόρθωση

Δύσκολη εβδομάδα, με πολλά μέτωπα ανοιχτά και εξελίξεις να «τρέχουν» από Νέα Υόρκη μέχρι Λονδίνο, Βερολίνο, Ρώμη.

Σε ρυθμό ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων στη Wall Street, μετά το... γιο-γιο Πέμπτης-Παρασκευής με τον S&P500 στις 3.583,07 μονάδες. Σε αναμονή πολιτικών ανατροπών στο Λονδίνο, με τον FTSE100 στις 6.858,79 μονάδες, εν μέσω ενδοκυβερνητικών αντιπαραθέσεων σε Βερολίνο, ο DAX στις 12.437,81 μονάδες και σε Ρώμη ο ΜΙΒ στις 20.930 μονάδες.

Με στοιχεία πληθωρισμού για την Ευρωζώνη να ανακοινώνονται μεθαύριο, μία εβδομάδα πριν τη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 27 Οκτωβρίου.

Κοινός τόπος, εδώ και καιρό, πως ταχύτητα/μεταβλητότητα και ρίσκο είναι από τα κύρια χαρακτηριστικά των αγορών διεθνώς, επηρεάζοντας ανάλογα -λιγότερο ή περισσότερο- τις κινήσεις όσων ενεργούν στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Συνεχίζεται η διαφοροποίηση -συγκριτικά πάντα-, με θετική την τελευταία εβδομάδα και τον Γενικό Δείκτη από τις 832,32 μονάδες. Με τα τραπεζικά χαρτιά η ανοδική διόρθωση, οδηγός η Εθνική αλλά και καλές αποδόσεις για Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς.

Ενθαρρυντική ένδειξη η επανενεργοποίηση ορισμένων «ισχυρών χεριών» σε περιορισμένο μεν βαθμό αλλά με διακριτή την παρουσία τους, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της θέσης για τον FTSE25 και επάνοδο υψηλότερα των 2.000 μονάδων.

Ανοδος και long τάση (σε εβδομαδιαίο) για μετοχές του δείκτη, με Coca Cola HBC (4,18%), Mytilineos (4,15%), ΟΠΑΠ (3,07%), Lamda Development (4,45%), AEGEAN (5,12%), OTE (1,72%) κ.α. με συγκριτική αύξηση συναλλαγών/τζίρου, στοιχείο που επιβεβαιώνει την επάνοδο κάποιων μεγάλων παικτών.

Χωρίς θεαματική μεταβολή, μόλις 3,7% η ενίσχυση του μέσου όρου συναλλαγών και σταθερά λιγότερες των 50 εκατ. αλλά με ορισμένες ενδείξεις που δικαιολογούν τη συντήρηση κλίματος συγκρατημένης αισιοδοξίας. Κατ' αρχάς για συγκεκριμένες εισηγμένες/μετοχές που ευνοούνται από επιχειρηματικές (ή άλλες) εξελίξεις, οικονομικά αποτελέσματα, υλοποίηση επενδυτικών προγραμμάτων κ.λπ.

Σημαντική η σημερινή ημέρα για τη Lamda Development, εγκαίνια του mega project στο Ελληνικό, με σύσσωμη την πολιτική, επιχειρηματική κ.λπ. παρουσία, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σηματοδοτήσει για ένα τόσο εμβληματικό πολυ-έργο, με προφανές και το επενδυτικό αποτύπωμα.

Σε αναμονή ενδεχόμενων εξελίξεων σε κλάδους αιχμής, με τον κατασκευαστικό-υποδομών και ενέργειας στο προσκήνιο.

Τάση από Wall Street για traders και επενδυτές, με τα futures του S&P500 υψηλότερα από τις 3.626 μονάδες.

Τα οικονομικά αποτελέσματα διαμορφώνουν τάση στην αγορά της Νέας Υόρκης, όπως ο πληθωρισμός στα ευρωπαϊκά και στο ΧΑ με καταληκτική -βραχυπρόθεσμα- τη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Λήξη σειράς Οκτωβρίου στα Παράγωγα, με σημαντικό premium και οι 2 σειρές, αξιολόγηση των προοπτικών της οικονομίας από τη Standard & Poor's (BB+, θετικό).

Ενδιαφέρουσα -όσον αφορά στη στάση των οίκων αξιολόγησης- η συνέντευξη του Alex Muscatelli (Sovereign Credit Analyst) της Fitch, στον Γιώργο Α. Σαββάκη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v