Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι δείχνει η αλλαγή «οδηγού» στο Χρηματιστήριο

Ανοδικό το ξεκίνημα για τον Γενικό Δείκτη. Στα blue chips από τις τράπεζες η σκυτάλη της τάσης, με τους traders να προσδοκούν συνέχεια στην ανοδική διόρθωση. Τι περιμένουν οι long, πού κάνουν την εμφάνισή τους «ισχυρά χέρια».

Τι δείχνει η αλλαγή «οδηγού» στο Χρηματιστήριο

Ανοδικά η Wall Street, με οδηγό τα εταιρικά αποτελέσματα, σε αναμονή αποφάσεων για το ενεργειακό και ανακοινώσεων για τον πληθωρισμό τα ευρωπαϊκά, προβληματίζει η κατάσταση στην Αγγλία και στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι αγοραστές πρόσθεσαν άλλη μία συνεδρίαση με θετικό πρόσημο.

Στις 3.678 μονάδες ο S&P500, στις 12.650 ο DAX, στις 6.920 ο FTSE100 και στο ΧΑ, ο ΓΔ στις 842,64 μονάδες.

Συνέχιση της ανοδικής διόρθωσης μεν αλλά με αλλαγή οδηγού, καθώς ήταν η σειρά μέσω των blue chips να διαμορφωθεί η τάση, ενώ για τον τραπεζικό κλάδο δόθηκε η δυνατότητα μερικής κατοχύρωσης θέσεων.

Στις 2.041,11 με 1,35% ο FTSE25, στις 566,23 με 0,72% ο ΔΤΡ, με τις ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, Mytilineos, OTE, Εθνική, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΟΠΑΠ στις πρώτες θέσεις της σχετικής κατάταξης.

Απογοητευτική ωστόσο η συναλλακτική δραστηριότητα, με μόλις 37 εκατ. ευρώ σε αξία ανοιχτών πράξεων αλλά με 25,9 εκατ. με τη μορφή πακέτων.

Σύμφωνα με τη σύνθεση των συναλλαγών, νέοι παίκτες δεν έχουν ενεργοποιηθεί, όπως δεν έχει εισρεύσει φρέσκο χρήμα, αν και μένει να φανεί για λογαριασμό ποιων πραγματοποιούνται τα διαδοχικά σημαντικά πακέτα στη μετοχή της ΔEΗ, η μεγάλη εντολή στην ΕΥΔΑΠ και ακόμη 3-4 πράξεις που υποδηλώνουν παρουσία «ισχυρών χεριών».

Μόνο με την προϋπόθεση πως πρόκειται για λήψη σημαντικής μετοχικής παρουσίας ξένου/ξένων θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι γίνεται με στόχο την αποκόμιση υπεραξιών (σε υψηλότερες τιμές) ή να αποτελεί προοίμιο ανάλογων κινήσεων για άλλα ισχυρά επενδυτικά χαρτοφυλάκια. Δεδομένου ότι τα πακέτα στη μετοχή της ΔEΗ πραγματοποιήθηκαν μέσω ισχυρής ιδιωτικής χρηματιστηριακής με ξένη πελατεία, το πρώτο ενδεχόμενο μπορεί να ευσταθεί.

Σε κάθε περίπτωση, χρηματιστές σημείωναν πως η διαφοροποίηση του ΧΑ έναντι των άλλων αγορών, η πλεονεκτικότερη θέση των τραπεζικών, οι επιχειρηματικές διεργασίες και εξελίξεις μπορεί να προσελκύει ξένα κεφάλαια.

Πράγματι, το project του Ελληνικού, οι συζητήσεις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-First Sentier, τα δημοσιεύματα γερμανικών εφημερίδων για στρατηγικές συνεργασίες της Mytilineos με κολοσσούς της χώρας συνδυαστικά με εξελίξεις σε επιμέρους κλαδικά, επιχειρηματικά μέτωπα θα μπορούσε να λειτουργήσουν υπέρ της εισροής κεφαλαίων.

Ωστόσο, κοινή είναι η εκτίμηση πως η «θερμή» κατάσταση λόγω της αναθεωρητικής πολιτικής της Αγκυρας επενεργεί -σε κάποιο βαθμό- ανασταλτικά. Είναι μία παράμετρος που καθιστά επιφυλακτικούς ορισμένους διαχειριστές κεφαλαίων.

Παρ' όλα αυτά, για τους long, βραχυπρόθεσμα πάντα, το ανοδικό σενάριο έχει ενισχυθεί και συντηρείται όσο για τον ΓΔ καταγράφονται πειστικά «κλεισίματα» υψηλότερα των 832 μονάδων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v