Ισορροπεί στις 860 μονάδες το Χρηματιστήριο

Κίνηση σε οριακά χαμηλότερα επίπεδα για τον Γενικό Δείκτη, εν μέσω κινήσεων κατοχύρωσης κερδών. Περιορισμένος ο τζίρος. Πιέσεις στις τράπεζες, ξεχωρίζει ανοδικά η ΟΛΠ. Ποιες μετοχές ξεχωρίζουν από τα mid-small caps.

Ισορροπεί στις 860 μονάδες το Χρηματιστήριο

Περιμένοντας την Κριστίν από Φρανκφούρτη, Παρίσι, μέχρι Χρηματιστήριο Αθηνών.

Με απώλειες για DAX, CAC και Γενικό Δείκτη, με μικρή άνοδο της απόδοσης των κρατικών ομολόγων.
Προεξοφλημένη και ενσωματωμένη η νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μ.β. από την ΕΚΤ, το ενδιαφέρον στην πολιτική που θα ακολουθηθεί όσον αφορά στις χορηγήσεις φθηνού χρήματος της Φρανκφούρτης προς τις εθνικές τράπεζες (στο πλαίσιο των TLTROs).

Στις 13.095 (-0,76%) ο DAX, στις 6.221 (-0,88%) ο CAC, με τον ΓΔ στις 858 (-0,48%). Στο 4,679% (2,7%) η απόδοση του 10ετούς ελληνικού, στο 4,443% (2,62%) το αντίστοιχο ιταλικό.

Προτελευταία συνεδρίαση Οκτωβρίου για το ΧΑ, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την προσεκτική μερική κατοχύρωση θέσεων ενόψει «κλεισίματος» μηνός (και «ταμείο» 10μήνου).

Για το 4 στις 4 εβδομάδες με θετικό πρόσημο, τόσο για τον ΓΔ όσο για τον ΔΤΡ και τον FTSE25, σε έναν μήνα αποδοτικό για τους long, κόντρα στον κανόνα που θέλει τον Οκτώβριο «κόκκινο».

Στο 7,54% η μηνιαία απόδοση για τον ΓΔ, στο 8,42% για τον FTSE25, στο 11,39% για τον ΔΤΡ και στο 3,20% για τον FTMidCap.

Κύρια χαρακτηριστικά αυτής της περιόδου, η υπεραπόδοση των τραπεζικών έναντι των blue chips, η υπερσυγκέντρωση ενδιαφέροντος/τζίρου στις 25 του δείκτη (και δη μίας ολιγομελούς ομάδας 6-8 μετοχών), τάση που περιορίζει/συρρικνώνει σε μόλις 3-5 εκατ. την αξία συναλλαγών για συνολικά 100 και πλέον μετοχές.

Στα μόλις 14,2 εκατ. ο τζίρος νωρίτερα (*), χαμηλότερος και από τον μέτριο μέσο όρο εβδομάδας, με ΟΤΕ, Εθνική, Jumbo, Mytilineos και ΔΕΗ πρώτη 5άδα επιλογών και Eurobank, Alpha Bank, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Motor Oil, Helleniq Energy να συμπληρώνουν τη 10άδα.

Περιορισμένης έκτασης η κατοχύρωση θέσεων, διαδικασία διακριτή από τη συνεδρίαση της Δευτέρας, τμηματικά και χωρίς πίεση στις τιμές από τους πωλητές.

Μερικό «κλείδωμα» θέσεων σε 19 από τις 25 μετοχές, καθώς οι αγοραστές υπερτερούν σε ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, Coca Cola HBC, ElvalHalcor, Quest και ΟΛΠ με τη μεγαλύτερη άνοδο στα 15,92 (2,98%) την επομένη της ανακοίνωσης μεγεθών 9μήνου (και τρίτου 3μήνου). Επίσης μία μέρα μετά την επισημοποίηση της εκχώρησης ενός 24,9% του λιμένα του Αμβούργου στην CosCo.

AVAX, EpsiloNet, Intrakat, ΙΚΤΙΝΟΣ, ΚΡΙ-ΚΡΙ, BriQ, Papoutsanis, Profile ξεχωρίζουν με άνοδο, από τα mid caps.

Στις 35/51 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με 78 μετοχές χωρίς μεταβολή.

(*) στις 14:05.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v