Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Οι μετοχές-σηματωροί της συνεδρίασης

Μικρή άνοδος στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Στα εταιρικά αποτελέσματα στρέφονται οι επενδυτές, ελλείψει «σήματος» από τις διεθνείς αγορές. «Κλειδί» της τάσης οι τραπεζικές μετοχές.

Χρηματιστήριο: Οι μετοχές-σηματωροί της συνεδρίασης

Μικρή διόρθωση στη Wall Street, επιφυλάξεις στις αγορές της Ασίας λόγω Κίνας και στις ευρωπαϊκές από χαμηλότερες τιμές ξεκινούν Φρανκφούρτη, Λονδίνο, με την προσοχή σε πετρέλαιο και ενεργειακά.

Οριακά από τις 3.957 μονάδες τα futures του S&P500, από τις 14.379,93 (-0,36%) ο DAX, από τις 7.376,85 (-0,12%) ο FTSE100 και στο Χρηματιστήριο Αθηνών με μικρή άνοδο 0,21% για τον ΓΔ στις 891,81 μονάδες.

Με καθίζηση συναλλαγών η χθεσινή συνεδρίαση, στα μόλις 34,3 εκατ. ευρώ, η χαμηλότερη των τελευταίων 29 συνεδριάσεων, ενδεικτική της αποστροφής ισχυρών επενδυτικών κύκλων, της αναπόφευκτης περαιτέρω περιθωριοποίησης της χρηματιστηριακής κοινότητας.

Με τζίρο μικρότερο και από αυτόν μίας μεσαίας κεφαλαιοποίησης στο Euronext των Βρυξελλών, η εικόνα του ΧΑ πλήρως αποκαρδιωτική και ελάχιστα αντιπροσωπευτική της σαφώς καλύτερης της οικονομίας της χώρας, των ίδιων των εισηγμένων.

Κατάσταση που απ' ό,τι φαίνεται, ουδόλως απασχολεί τους καθ' ύλην αρμόδιους, από τους διοικούντες την ΕΧΑΕ μέχρι την προϊστάμενη πολιτική ηγεσία.

Στα διαδικαστικά, γιατί παρ' όλη την καχεξία της αγοράς, οι εισηγμένες παράγουν και μάλιστα τα αποτελέσματα εννεαμήνου (τρίτου 3μήνου) είναι παραπάνω από ενθαρρυντικά για το 2022. Και υπό προϋποθέσεις, καλή βάση για τη δύσκολη συνέχεια του 2023.

Σειρά σήμερα για ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Fourlis, Epsilon Net, αύριο Motor Oil, Lamda Development, Quest, την Πέμπτη ElvalHalcor κ.α., παρουσιάζοντας σαφέστερη εικόνα μεγεθών και προοπτικών.

Κλάδος-κλειδί παραμένει ο τραπεζικός, με τη Morgan Stanley υποστηρικτική ως προς την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη, με την αγορά να προσφέρει την καλύτερη σχέση κινδύνου - ανταμοιβής, θετική για τις συστημικές τράπεζες και εκτίμηση για απόδοση μεγαλύτερη της αγοράς για τη μετοχή της Πειραιώς.

Μεγαλύτερη μεταβολή πάντως στη χθεσινή συνεδρίαση είχε η Eurobank με 3,76% στο 1,0895 ευρώ.

Μετοχές-σηματωροί σήμερα (κυρίως) ΟΠΑΠ (με 2,12% στα 13 ευρώ) και ΔΕΗ (με -0,47% στα 6,42 ευρώ), αλλά και mid caps των Ideal Holdings (3,45), Autohellas (11,40), Cenergy Holdings (3,22).

Δεδομένων των συνθηκών, ικανοποιητική η μόχλευση σε small caps, με την πληροφορική στο προσκήνιο και με συγκριτικό γνώμονα τη συμφωνία Epsilon Net - Εθνικής, την υπεραπόδοση για Qual (με 10,53% στο 0,45 ευρώ και συναλλαγές 724 χιλιάδων τμχ.) και Ιλυδα (με 8,47% στο 1,28 και συναλλαγές 17,7 χιλ. τμχ.).

Οριακά στα 80$/βαρέλι η τιμή του WTI, συνδυαστικά με τις τιμές στην ενέργεια διευκολύνουν τις πιο ενεργοβόρες επιχειρήσεις.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v