Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στις πρώτες ζώνες άμυνας το Χρηματιστήριο

Σε υψηλότερα επίπεδα στο ξεκίνημα κινείται ο Γενικός Δείκτης. Γιατί θέλουν προσοχή οι τραπεζικές μετοχές. Το διεθνές περιβάλλον και οι μετοχές που δίνουν τάση στη συνεδρίαση.

Στις πρώτες ζώνες άμυνας το Χρηματιστήριο

Fed και Κίνα ήταν οι αφορμές της χθεσινής διόρθωσης στη Wall Street. Διορθωτική ωστόσο η τάση από νωρίς στις διεθνείς αγορές, στα ευρωπαϊκά, στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ομως, αναστροφή του κλίματος νωρίτερα σε Σαγκάη, Τόκιο, μετά τις τελευταίες κινήσεις του Πεκίνου για υποστήριξη της αγοράς ακινήτων, κυρίως όμως των φημών πως ενδεχομένως η κυβέρνηση Σι να προχωρήσει σε χαλάρωση των περιορισμών κατά της Covid-19.

Σε θετικό «γύρισμα» παρέπεμπαν πριν λίγο τα futures του S&P500, από τις 3.983 (0,35%) με τάση επαναφοράς προς τις 4.000 plus. Από τις 14.383 (-1,09%) ο DAX, από τις 7.474 (-0,17%) ο FTSE100 και από τις 907,06 (-1,15%) ο ΓΔ στο ΧΑ.

Συνεδρίαση «ρηχή» συναλλακτικά, με μόλις 41,846 εκατ. ευρώ την ημέρα της κεντρικής ομιλίας Μητσοτάκη στο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο στο Λονδίνο, των συναντήσεων τραπεζιτών, βασικών μετόχων εισηγμένων με επικεφαλής και διαχειριστές επενδυτικών χαρτοφυλακίων.

Για να δούμε ποια θα είναι η συνέχεια, καθώς το παρελθόν δείχνει πως μετά από φιλόδοξα (ή μη) Road Shows σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη ούτε θεαματική εισροή κεφαλαίων καταγράφεται αλλά ούτε και ανάλογη ανταπόκριση στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Δεύτερη ημέρα σήμερα και το σημαντικό για την αγορά ήταν το stop Μητσοτάκη στα σενάρια για έκτακτο φόρο των τραπεζικών κερδών, σύμφωνα με την Αναστασία Παπαϊωάννου. Λες και επρόκειτο να σταθεί πραγματικά τέτοιο ζήτημα, αλλά τέλος πάντων σε προεκλογική περίοδο βρισκόμαστε και η κυβέρνηση έχει τους λόγους της να ενδυθεί φιλολαϊκό προφίλ. Ενδιαφέροντα όσα αναφέρονται σχετικά στον ΧΑΜαιλέοντα.

Ούτως ή άλλως, προτελευταία συνεδρίαση μηνός, με την πλειονότητα των ξένων να κλείνουν βιβλία, τους αναλυτές να αναμένουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Νοεμβρίου -σήμερα στη Γερμανία, αύριο για την Ευρωζώνη-μ αλλά και (μεθαύριο) μεγέθη για θέσεις εργασίας/επιδόματα κ.λπ. στις ΗΠΑ.

Για το ΧΑ, traders και επενδυτές κάνουν ένα μέρος του «ταμείου» τους, θετικό όσον αφορά σε λογαριασμούς τους στον τραπεζικό κλάδο και τα περισσότερα blue chips αλλά και σε επιλεγμένα mid caps.

Σε αναμονή και του rebalancing (FTSE/Russell) -με την Autohellas στον FTSE25, τον ΑΔΜΗΕ εκτός, τη Cenergy Holdings πρώτη επιλαχούσα και τον Sarantis σε μειονεκτική θέση-, αλλά και της γ.σ. των μετόχων της ΕΛΛΑΚΤΩΡ που θα εγκρίνει την απόσχιση του κλάδου των ΑΠΕ και τη δημιουργία κοινής εταιρείας με τη Motor Oil (MORE).

Τεχνικά, για τον ΓΔ η περιοχή τιμών από το χθεσινό χαμηλό των 907 (906,74) μέχρι τις 903 μονάδες ορίζεται ως πεδίο στήριξης (εβδομαδιαίο).

Για τον ΔΤΡ θέλει προσοχή η απώλεια των 653 μονάδων -στις 647,65 ακριβώς στο χαμηλό ημέρας-, με ζητούμενο για τους long την άμεση επαναφορά (σήμερα) προκειμένου να παραμείνει ενεργό το ενδεχόμενο της συνέχισης προς τις 695 μονάδες.

Οι αυξημένες συναλλαγές σε ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΟΤΕ και Alpha Bank μάς δίνουν τις σηματωρούς για σήμερα, με προσοχή στα χαμηλά της χθεσινής συνεδρίασης. Ειδικότερα τα 19,62 για την ΤΕΝΕΡΓ, τα 15 για τον ΟΤΕ και το 1,0205 για την Alpha Βank.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v