Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 29 2022

Hot ονόματα και… φτωχοί συγγενείς στο Λονδίνο - Βγάζει είδηση ο ΑΔΜΗΕ - Καταθέσεις: Στα νύχια του «μη ανταγωνισμού»

Hot ονόματα και… φτωχοί συγγενείς στο Λονδίνο - Βγάζει είδηση ο ΑΔΜΗΕ - Καταθέσεις: Στα νύχια του «μη ανταγωνισμού»

ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ: Την ώρα που η Λαγκάρντ μάς λέει περί ενδεχόμενης «δυσάρεστης έκπληξης» προσεχώς στο μέτωπο του πληθωρισμού κι ενώ αρκετοί αναλυτές αναμένουν περιβάλλον υψηλών (ή έστω σημαντικά υψηλότερων σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν) επιτοκίων για τα επόμενα χρόνια, τα επιτόκια τραπεζικών καταθέσεων παραμένουν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, αφήνοντας τους πελάτες των τραπεζών στο έλεος του πληθωρισμού.

Διότι με πληθωρισμό κοντά στο 9% και επιτόκια κάτω και από τη μονάδα, προφανώς ο καταθέτης βλέπει τα χρήματά του να μειώνονται σημαντικά, ακόμη και μέσα σε ένα 12μηνο.

Η κυβέρνηση πιέζει τους τραπεζίτες να τα αυξήσουν (τους πιέζει για πολλά θέματα το τελευταίο διάστημα, ενόψει και των εκλογών), οπότε κάποιο «τυράκι» θα λάβουν προσεχώς οι δύσμοιροι καταθέτες, υπάρχει όμως κάτι άλλο που έχει ίσως ευρύτερη σημασία. Ακόμη κι αν δεχτούμε ότι οι παλιές αμαρτίες εξακολουθούν να παιδεύουν τις τράπεζες, εμποδίζοντας την προσφορά υψηλότερων επιτοκίων στους πελάτες, το εντυπωσιακό είναι ότι δεν φαίνεται να υπάρχουν άλλοι παίκτες στη χώρα μας, χωρίς παλιές αμαρτίες, να προσφέρουν καλύτερες αποδόσεις, αυξάνοντας τον «ανταγωνισμό».

Στο όνομα του οποίου οι πάντες μεν ομνύουν, αλλά στη… θεωρία!

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ-ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ: Στο Λονδίνο οι ξένοι επενδυτές ρώτησαν τους Έλληνες τραπεζίτες Φ. Καραβία της Eurobank και Παύλο Μυλωνά της Εθνικής αν θα δοθεί το πράσινο φως για τη διανομή μερίσματος από τα κέρδη της φετινής χρήσης.

Το θέμα, μαθαίνουμε, το πήρε πάνω του ο Φ. Καραβίας και απάντησε ότι «η απόφαση θα ληφθεί στις αρχές του 2023, όταν η εικόνα για την ευρωπαϊκή οικονομία θα είναι πιο ξεκάθαρη».

 

ROADSHOW: Tην πρόθεση της Morgan Stanley να στηρίξει ενεργά το οικονομικό αφήγημα της Ελλάδας επανέλαβε ο επικεφαλής της Franck Petitgas στον Κυριάκο Μητσοτάκη, σε κλειστό δείπνο που παρέθεσε χθες ο επικεφαλής της Morgan Stanley International στον Έλληνα πρωθυπουργό.

Είχε προηγηθεί συνάντηση των δυο χθες το πρωί και συνομιλία τους στο «κεντρικό τραπέζι» του Greek Investment Conference που οργανώνουν το Χρηματιστήριο Αθηνών με τη Morgan Stanley.

Το ενδιαφέρον -γιατί και η σημειολογία έχει τον ρόλο της- είναι πως στην πρώτη σειρά κάθονταν, μεταξύ άλλων, εκτός από τη Μαρέβα Γκραμπόφσκι, οι Ευάγγελος Μυτιληναίος, Παύλος Μυλωνάς και Βασίλης Ψάλτης.

Όπως ακούμε, τα τρία πιο hot ονόματα σε αριθμό Β2Β επαφών αλλά και σε ειδικό βάρος των επενδυτικών funds που ενδιαφέρθηκαν είναι οι Mytilineos, Alpha Bank και ΔΕΗ, ενώ πολύ καλά πήγε και το team της Aegean. Ενδιαφέρον επίσης συγκέντρωσε το ευρύτερο μπλοκ «κατασκευών - υποδομών» (ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Lamda Development, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Noval Property) όπως και το «ενεργειακό - πετρελαϊκό» (Motor Oil, Helleniq Energy)

Ωστόσο πέραν των 10-12 ονομάτων «πρώτης γραμμής», το ενδιαφέρον δεν ήταν ανάλογο για πολλές από τις εταιρείες που συμμετέχουν στο Roadshow.

Συνολικά οι εγγεγραμμένοι (βάσει δηλώσεων/πρόσκλησης) επενδυτές ξεπερνούν τους 240, οι προγραμματισμένες συναντήσεις περί τις 300, ενώ σε ό,τι αφορά τον στόχο προτεραιότητας του Γιάννου Κοντόπουλου για την προσέλκυση εταιρειών προκειμένου να εισαγάγουν τις μετοχές τους στο ΧΑ, το σημαντικό όνομα είναι της PeopleCert.

H εταιρεία του Βύρωνα Νικολαΐδη (ιδρύθηκε το 2000) είναι από τις κορυφαίες διεθνώς στον κλάδο διενέργειας εξετάσεων και πιστοποίησης επαγγελματικών και γλωσσικών δεξιοτήτων. Η εξαγορά της αγγλικής Axelos (έναντι 450 εκατ.) ήταν από τις μεγαλύτερες στον κλάδο διεθνώς, θεωρήθηκε δε ως μία από τις σημαντικότερες που έχει προχωρήσει μία 100% ελληνική εταιρεία. Πλέον έχει στόφα πολυεθνικής και παρουσία σε 200 αγορές, ξεπερνώντας ακόμη και ιστορικά καταξιωμένα ονόματα όπως λ.χ. των πανεπιστημίων του Cambridge και Michigan.

 

ΑΔΜΗΕ: Με «παλιούς» γνώριμους αλλά και δυνητικούς επενδυτές έχει την ευκαιρία να συναντηθεί στο Λονδίνο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης.

Στη διάρκεια του επενδυτικού Roadshow, που ολοκληρώνεται σήμερα, ο μάνατζερ του Διαχειριστή της Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας επιβεβαίωσε με τη βρετανική Silchester International Investments, που κατέχει ποσοστό περί το 10% στην ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, την καλή συνεργασία που υπάρχει ως τώρα και τις προοπτικές ενδυνάμωσής της. Αποδοτική κρίνεται και η συνάντηση με το ιταλο-ιρλανδικό fund Helicon Investments, που «χτίζει» ήδη θέσεις στην Ελλάδα, κατέχοντας μετοχικά ποσοστά, μεταξύ άλλων, στη ΔΕΗ, τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την Τράπεζα Πειραιώς.

Η στήλη πληροφορείται ότι ο Μάνος Μανουσάκης αναζητά στο Λονδίνο συνέργειες για την ανάπτυξη data centers (υποδομές για τηλεπικοινωνίες) από τη θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, την Grid Telecom. Μάλιστα, εντός της ημέρας αναμένεται να γίνει από την τελευταία μια σημαντική ανακοίνωση, που θα προκαλέσει αίσθηση στον κόσμο των τηλεπικοινωνιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v