Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι κρατά «ζεστό» το κλίμα στο Χρηματιστήριο

Οι παράγοντες που θα καθορίσουν το κλείσιμο Νοεμβρίου και τον Δεκέμβριο. Το ποντάρισμα στην παρουσία ελληνικών εισηγμένων στο Roadshow του Λονδίνου και η τεχνική εικόνα των επιμέρους δεικτών.

Τι κρατά «ζεστό» το κλίμα στο Χρηματιστήριο

Με την φόρα των αγοραστών της προηγούμενης εβδομάδας οι επενδυτές εισέρχονται στις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις για το «κλείσιμο» του Νοεμβρίου. Με 3,12% για τον Γενικό Δείκτη στις 917,64 μονάδες, ανεβάζοντας στο 2,72% την θετική απόδοση για το 2022 όταν για τον DAX «μετρώνται» απώλειες 8,46% και για τον S&P 500 15,53% από την αρχή του έτους. Με τον τραπεζικό κλάδο και αυτή η εβδομαδιαία υπεραπόδοση για το ελληνικό έναντι των ξένων χρηματιστηρίων αλλά και με σημαντικό μέρος των blue chips και επιλεγμένων mid caps να συνδράμει.

Συνέχιση της επαναφοράς από τα χαμηλά στις αρχές Οκτωβρίου -μετά από ένα μικρό διάλειμμα ανασυγκρότησης- με αυξημένη μεν αξία συναλλαγών κατά 20,8% αλλά και πάλι τα 51,8 εκατ. (μέσος ημερήσιος τζίρος) δεν αντικατροπτρίζουν τα 65,7 δισ. συνολικής κεφαλαιοποίησης πολύ δε περισσότερο την εντυπωσιακή κερδοφορία των εισηγμένων.

Ακριβώς αυτή την παθογένεια της αγοράς, την έλλειψη βάθους και απουσία αντιπροσωπευτικότητας καλούνται να αναστρέψουν οι διοργανωτές του Ελληνικού Επενδυτικού Συνεδρίου. Για σημαίνοντες παράγοντες της επενδυτικής κοινότητας ίσως από τις τελευταίες ευκαιρίες για αναστροφή της μακροχρόνιας φθίνουσας πορείας, του επαναπροσδιορισμού στόχων και προτεραιοτήτων. Κοινή εκτίμηση, πως η παρουσία του πρωθυπουργού για πρώτη φορά αποδίδει την βαρύτητα του εγχειρήματος για αυτό και προσδοκία όλων είναι η επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος.

Ετσι, με τον FTSE 25 από τις 2.233,43 μονάδες μετά από άνοδο 3,45% την τελευταία εβδομάδα, τον ΔΤΡ από τις 661,01 μετά από 5,62% και τον FTMidCap με 1,81% από τις 1.387,83 μονάδες η πρώτη από τις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις του πολύ καλού Νοεμβρίου. Μήνας, που χαρακτηρίστηκε κυρίως από την ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων εννεαμήνου (τρίτου 3μηνου) επιβεβαιώνοντας τη μεγέθυνση της εγχώριας επιχειρηματικότητας. Οπως σημειώνει ενδεικτικά ο Μάνος Χατζηδάκης στις 42 εταιρίες που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα εννεαμήνου η αύξηση του κύκλου εργασιών είναι 69% (52,6 δισ. ευρώ) τα λειτουργικά κέρδη 7,1 δισ. ευρώ (+51,9%) και η καθαρή κερδοφορία 6,5 δις ευρώ (+340%).

Το 90% των εταιρειών είναι κερδοφόρες με επιδόσεις που είναι σαφώς φορτισμένες θετικά από την υπεραπόδοση του κλάδου ενέργειας αλλά και την εξαιρετική χρονιά του τουρισμού. Οι εισηγμένες εκτιμά ο επικεφαλής ανάλυσης της ΒΕΤΑ χρηματιστηριακής, θα σπάσουν όπως φαίνεται φέτος το ιστορικό ρεκόρ καθαρής κερδοφορίας του 2007 (7,9 δισ. ευρώ) γιατί εκτός από την ισχυρή ανάπτυξη που καταγράφεται στους οικονομικούς δείκτες, ο χαμηλός φορολογικός συντελεστής δίνει περισσότερα κίνητρα εμφάνισης των πραγματικών εταιρικών επιδόσεων σε αντίθεση με το παρελθόν το οποίο με την σειρά του μεταφράζεται σε περισσότερα φορολογικά έσοδα και μεγαλύτερους βαθμούς δημοσιονομικής ελευθερίας.

Είναι ακριβώς αυτή η βάση στην οποία εδράζεται η αισιοδοξία ξένων (και Ελλήνων) πως μπορεί να υπάρξει συνέχεια και το 2023. Που βάζουν πέντε οίκοι τον πήχη για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, σημείωνε (26/11) ο Γιώργος Α. Σαββάκης δίνοντας μας (27/11 ) παράλληλα τις επενδυτικές επιλογές του private banking της Deutsche Bank στις διεθνείς αγορές (μετοχές, ομόλογα, νομίσματα, πρώτες ύλες κ.α ).

Με αυτά, φαίνεται πως ο Δεκέμβριος δεν θα είναι ένας διαδικαστικός μήνας όπως άλλοτε, αντιθέτως τόσο διεθνώς, όσο στο εσωτερικό θα διαδραματισθούν εξελίξεις που θα καθορίσουν τον δρόμο για το 2023 (και δη το πρώτο 6μηνο). Τρίτη και Τετάρτη ανακοινώνεται ο δείκτης πληθωρισμού Νοεμβρίου στη Γερμανία και Ευρώπη, ενώ στο 3ήμερο ανακοινώνονται τα στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ.

Σημαντικά για την πολιτική των κεντρικών τραπεζών, με ορίζοντα το 3ήμερο-κρησάρα 13-15 Δεκεμβρίου, οπότε και συνεδριάζουν διαδοχικά Fed και ECB. Με κλάδους αιχμής στο προσκήνιο και την αγορά να προσβλέπει σε εξελίξεις σε σειρά από ανοιχτά μέτωπα το σχεδόν βέβαιο είναι πως ο Δεκέμβριος θα επιφυλάξει εξελίξεις καθοριστικές για την «επόμενη ημέρα» και της επιχειρηματικής/επενδυτικής κοινότητας.

Η πολυαναμενόμενη έκβαση για την συμφωνία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-First Sentier, το συγκριτικό πλεονέκτημα που φέρεται να έχει η ΔΕΗ όσον αφορά στην απόκτηση της ENEL Romania, η επίσπευση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την «Αττική Οδό» συνδυαστικά με τις συμφωνίες που κυοφορούνται σε μεγάλους ομίλους (Mytilineos, Motor Oil, ΟΤΕ, Viohalco/Cenergy Holdings κ.ά) θα κρατήσουν «ζεστό» το κλίμα στο ΧΑ. Ευχής έργον να συνοδευτεί σταδιακά και από επανεργοποίηση περισσότερων επενδυτών, να προσελκυσθούν περισσότερα κεφάλαια.

Βαρύνουσα η πολιτική παράμετρος- ως προς τον χρονισμό των εκλογών- με τον Φίλιππο Πανταζή να αναλύει το σκεπτικό του Μαξίμου και την στρατηγική Μητσοτάκη για τους αναποφάσιστους σε μία συγκυρία που νέα κόντρα κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ ξεσπάει για τις υποκλοπές με φόντο τις κάλπες.

Τεχνικά, η δεύτερη απόπειρα διαφυγής από τις 900 μονάδες ήταν πετυχημένη με το Γενικό Δείκτη να προσεγγίζει με πολύ ικανοποιητικά στοιχεία συναλλαγών την ζώνη των 920 μονάδων. Τα υψηλά 7 μηνών δεν πτόησαν τος αγοραστές κινήθηκαν μεν συντηρητικά στην συνεδρίαση της Παρασκευής διατηρώντας ωστόσο την επαφή με τα πρόσφατα υψηλά. Οι ταλαντωτές εμφανίζουν σημάδια ανοδικής κόπωσης ωστόσο η στάση της αγοράς είναι μάλλον αναμενόμενη αφού υπάρχει και ένα προηγούμενο 6 ανοδικών συν μία πτωτικής εβδομάδας από τα μέσα Οκτωβρίου.

O ΜACD επανήλθε σε αγοραστική θέση και το ξέφωτο που έχει μπροστά του ο Γενικός Δείκτης είναι ικανό να τον οδηγήσει στην επόμενη αντίσταση των 950 μονάδων έχοντας πλέον όλες τις τεχνικές ενδείξεις στραμμένες ανοδικά.

Τέλος την Τετάρτη η μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής εντάσσεται στον δείκτη MSCI Global Standard (στη θέση του ΑΔΜΗΕ), ενώ ο Δεκέμβριος ξεκινά με την τηλεδιάσκεψη για τα αποτελέσματα του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Την ίδια μέρα -Πέμπτη- και η εισαγωγή των νέων μετοχών της Attica Bank από την ΑΜΚ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v