Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα «κλειδιά» και το ερώτημα της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο

Μικρές απώλειες στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Εβδομάδα με το βλέμμα σε Fed και ΕΚΤ. Πώς διαμορφώνεται η εικόνα στην αγορά. Η διαφοροποίηση τραπεζών - blue chips και το window dressing.

Τα «κλειδιά» και το ερώτημα της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο

Με μικρές απώλειες στις αγορές της Ασίας, με οριακά κόκκινο στην προθεσμιακή της Νέας Υόρκης και με την προσοχή στην ανακοίνωση επικαιροποιημένων προβλέψεων της Fed αλλά και των συνεδριάσεων σε Φρανκφούρτη, Λονδίνο, ξεκινά η εβδομάδα.

Από τις 14.367 ο DAX μετά το συν 0,72% της Παρασκευής, με τα futures του S&P 500 από τις 3.966 (-0,04%). Στα 71,50$ το πετρέλαιο τύπου WTI, στα 3,752% το 5ετές των ΗΠΑ και όσον αφορά στη Fed υπερισχύει η πρόβλεψη για αύξηση 50 μονάδων βάσης (αντί για 75 μονάδες βάσης).

Για τις ευρωπαϊκές αγορές σημαντικό είναι το ύψος του επιτοκίου που θα ανακοινωθεί την Πέμπτη, πλην όμως είναι ο χρονισμός της σταδιακής ποσοτικής σύσφιξης, με τις προβλέψεις να τοποθετούν την ενεργοποίηση του προγράμματος στο πρώτο 3μηνο.

Για το Χρηματιστήριο Αθηνών, αρχή με τον ΓΔ στις 915,99 με θετικό πρόσημο την τελευταία εβδομάδα, όπως και για τα διαστήματα 3μήνων (7,78%), 6μήνων (6,20%), από τα λίγα ευρωπαϊκά με θετικό πρόσημο (2,54%) για το 2022.

Κλάδος-οδηγός αυτής της διαφοροποίησης ο τραπεζικός, με τον ΔΤΡ στις 628,76, με οριακή διόρθωση στον μήνα αλλά με διψήφια ποσοστά στο 3μηνο (10,90%), 6μηνο (10,82%) και με 9,82% για το 2022, μακράν σε απόδοση συγκριτικά με τον Eurostoxx Banks. Ωστόσο, την τελευταία εβδομάδα, η διαφορά έγινε από την πλευρά των blue chips, συγκεκριμένων κλάδων και στοχευμένων αγορών από «ισχυρά ξένα χέρια».

Τραπεζικά χαρτιά μετά τη φυσιολογική βραχυπρόθεσμη διόρθωση ή συνέχιση της υπεραπόδοσης μετοχών όπως Mytilineos, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, Helleniq Energy, ενδεχομένως με προσθήκες από ElvalHalcor, Viohalco; Ή μήπως μετοχών που υστερούν για φέτος, με ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός window dressing. Περίπτωση που αφορά κυρίως τον ΟΤΕ, καθώς η μετοχή στα 14,80 διορθώνει 5,31% στον μήνα, «μετρώντας» απώλειες σχεδόν 9% για το 2022.

Τελευταίες ημέρες για την ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων τριμήνου και όπως φάνηκε τις προηγούμενες συνεδριάσεις, τα καλά μεγέθη αποτυπώνονται χρηματιστηριακά στο ταμπλό. Την Παρασκευή λήγει το τελευταίο triple witching του έτους, με περιορισμένη ωστόσο την κινητικότητα στα Παράγωγα.

Μικρά premiums για τις 2 σειρές, αλλά για ελάχιστα Συμβόλαια. Με 192 ΣΜΕ από 0,25% υψηλότερα η τρέχουσα σειρά και μόλις 99 επίσης με premium 0,31% για τον Ιανουάριο.

Από τα ΣΜΕ μετοχών, σε ΔΕΗ, Eurobank, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είναι οι περισσότερες θέσεις των long με περιθώριο σημαντικής ανόδου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v