Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπαίνει «φρέσκο χρήμα» στο Χρηματιστήριο

Μικρή άνοδος στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Ισχυροποιείται η ζώνη στήριξης στις 900 μονάδες, μετά και τη χθεσινή συνεδρίαση. Οι αυξημένες συναλλαγές, τα νέα υψηλά στην ενέργεια και η επάνοδος των αγοραστών στις τράπεζες.

Μπαίνει «φρέσκο χρήμα» στο Χρηματιστήριο

Πέμπτη σερί διόρθωση στη Wall Street, μικτές τάσεις νωρίτερα στις αγορές της Ασίας και στα ευρωπαϊκά η εκκίνηση της συνεδρίασης γίνεται από λίγο χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Σε αντίθεση με Φρανκφούρτη, Λονδίνο, στο Χρηματιστήριο Αθηνών η επάνοδος των αγοραστών στον τραπεζικό κλάδο έκανε τη θετική διαφορά, με αποτέλεσμα την ισχυροποίηση των 900 μονάδων ως περιοχής αναφοράς για σήμερα-αύριο.

Από τις 14.263 (-0,55%) ο DAX, από τις 7.489 (-0,43%) ο FTSE100, με αρνητικό πρόσημο τα futures του S&P500 από τις 3.937 (-0,20%) και για τον ΓΔ από τις 910,29 (0,69%).

Στα 82,7 εκατ. η αξία συναλλαγών, με σχεδόν 14 εκατ. μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών, με το μεγαλύτερο μέρος να αλλάζει χέρια στη μετοχή της Eurobank.

Μετά θετικών αναλύσεων ξένων οίκων η επάνοδος των αγοραστών στα τραπεζικά χαρτιά, μετά τη... βολική διόρθωση που είχε προηγηθεί, καθιστώντας εφικτή την επανείσοδο από 60 μονάδες χαμηλότερα.

Στις 623,63 (1,25%) ο ΔΤΡ έναντι 2.205,86 (0,67%) ο FTSE25, σε μία μοιρασμένη σε τραπεζικά και blue chips συνεδρίαση.

Οι αυξημένες συναλλαγές σε Eurobank (ειδικά), Alpha Bank, συνδυαστικά με αγορές σε ιστορικά (και πολυετή) υψηλά των Mytilineos, Motor Oil, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, αλλά όχι μόνον, παραπέμπουν σε είσοδο καθαρού/άμεσου επενδυτικού χρήματος. Εξηγήσεις δίνονται από την πλευρά των χρηματιστών, στην επικρατέστερη θα αναφερθούμε στον Εκηβόλο.

Η καλή εικόνα για τράπεζες και συγκεκριμένα blue chips δικαιολογεί την εκτίμηση των long για ακόμη μία συνεδρίαση με περιοχή αναφοράς τις 900 μονάδες. Περιοχή όπου εμφανώς εξελίσσονται αλλαγές θεματοφυλακών, μερική κατοχύρωση κερδών, επανατοποθέτηση αλλά και εισροή νέων κεφαλαίων.

Για τον τραπεζικό κλάδο, ο βραχυπρόθεσμος ορίζοντας δείχνει προς τις συνεδριάσεις των Fed και ΕΚΤ (13-15/12) και το τελευταίο triple witching του 2022, Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου.

Παράλληλα «τρέχουν» και οι πολιτικές εξελίξεις, με την προσοχή στη Βουλή και τη «μεγάλη κόντρα» με μετωπική Μητσοτάκη-Τσίπρα για τις υποκλοπές, σύμφωνα με όσα αναφέρει η Μαρίνα Μάνη.

Ενα ενδιαφέρον και για την αγορά το έχει η «μετωπική», εάν και εφόσον η εξέλιξή της θα μπορούσε να συμβάλει στη διαμόρφωση της απόφασης του πρωθυπουργού για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v