Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στοχευμένες κινήσεις στο Χρηματιστήριο

Στα όρια των 915 μονάδων ο Γενικός Δείκτης. Νέα ιστορικά υψηλά για Mytilineos, μετά την ανακοίνωση του deal με Fairfax. Κέρδη και για Σαράντη. Πιέσεις για Viohalco, Τέρνα Ενεργειακή.

Στοχευμένες κινήσεις στο Χρηματιστήριο

Aρχίζει να επιταχύνει ο ρυθμός στα ευρωπαϊκά, με ώθηση και από την προθεσμιακή αγορά της Νέας Υόρκης.
Με μία θεαματική κίνηση ενός εκ των ηγετών του Χρηματιστηρίου Αθηνών αποκτά σχετικό νεύρο η κατά τ' άλλα υποτονική συνεδρίαση στη «ρηχή» αγορά μας.

Η ανακοίνωση του γεγονότος πως η Fairfax καθίσταται ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της Mytilineos προφανώς και συνιστά εξέλιξη ολκής και προστιθέμενης αξίας, δεδομένου ότι η θέση του fund του Prem Watsa αποκτάται μέσω ιδίων μετοχών. Ψήφος εμπιστοσύνης τόσο για την εισηγμένη όσο ευρύτερα για τον κλάδο και ένα μέρος της εγχώριας επιχειρηματικότητας ενόψει της «επόμενης ημέρας».

Με την κυκλοφορία της είδησης, οι αρχικοί αγοραστές από τα 18,99 ανέβηκαν και σταδιακά με την προσθήκη νέων έφθασαν έως τα 19,50 ευρώ. Τα νέα ιστορικά υψηλά για τη μετοχή της Mytilineos έρχονται να καταδείξουν τη διαφορά αντιπροσωπευτικότητας με την εικόνα που διαμορφώνεται μέσω των τραπεζοβαρών δεικτών.

Στις 915 μονάδες ο ΓΔ από την αρχή της συνεδρίασης σε πολύ στενό εύρος διακύμανσης -μετά βίας 3,5 μονάδων-, επιβεβαιώνοντας τη «ρηχότητα» και το... μικρό μέγεθος του ΧΑ συγκριτικά με επιχειρήσεις των οποίων η αποτίμηση πλησιάζει προς τα 3 δισ. ευρώ.

Προφανώς και η ανακοίνωση, μία μέρα πριν την παρουσίαση της νέας δομής, αποτελεί ακόμη ένα μεθοδικό-προσεκτικά σχεδιασμένο βήμα της διοίκησης. Με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια, θυμίζοντας πως μόλις είχε προηγηθεί η ένταξη στον διεθνή δείκτη Dow Jones Sustainability.

Στις 2.218 (0,34%) ο FTSE25, με τη συνδρομή των αγοραστών και σε τραπεζικά χαρτιά αλλά και επιλεγμένα blue chips.

Με αγορές η Πειραιώς στο 1,40 (1,10%), η Alpha Bank στο 1,003 (0,20%), αλλά και η Jumbo στα 15,12 (1,61%), η Εθνική στα 3,667 (0,25%), η Motor Oil στα 20,48 (0,39%), η ElvalHalcor στο 1,668 (0,48%) κ.α.

Στα 25,5 εκατ. η αξία συναλλαγών λίγο μετά τις 15:00, με τη σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 57/48, με 49 μετοχές χωρίς μεταβολή.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v