Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: «Ακουμπά» στις πρώτες στηρίξεις ο Γενικός Δείκτης

«Παγωμένη» η αγορά, εν αναμονή εξελίξεων σε επιτοκιακό - ενεργειακό, όπως έδειξε ο απογοητευτικός τζίρος τη Δευτέρα. Οι κινήσεις που μπορούν να δώσουν... ρεύμα στη συνεδρίαση.

Χρηματιστήριο: «Ακουμπά» στις πρώτες στηρίξεις ο Γενικός Δείκτης

Σε αναμονή οι επενδυτές στις αγορές από Νέα Υόρκη μέχρι Φρανκφούρτη, Λονδίνο και Χρηματιστήριο Αθηνών.

Στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, συνεδρίαση κεντρικών τραπεζών, ενεργειακά και Qatargate, πλησιάζοντας προς το τέλος του 2022.

Μείωση δεικτών τιμών καταναλωτή και αύξηση επιτοκίου κατά 0,50% διαμορφώνουν τη στάση των επενδυτών στη Wall Street, με τα futures του S&P500 νωρίτερα από την οριακά υψηλότερη τιμή των 4,026 μονάδων. Aπό 1,54% υψηλότερα στα 74,28$ το πετρέλαιο τύπου WTI, χαμηλότερα 0,30% στο 3,60% η απόδοση του 10ετούς των ΗΠΑ.

Στα ευρωπαϊκά, από τις 14.306 (-0,45%) ο DAX, από τις 7.446 (-0,41%) ο FTSE100, με την ευρωαγορά υπό διπλή πίεση επιτοκιακή-ενεργειακή, εν μέσω των όσων διαδραματίζονται στα άδυτα των Βρυξελλών.

Στη νέα συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας αναφέρεται η Ελενα Λάσκαρη, χωρίς να αναμένεται να βρεθεί λύση για το ενεργειακό πακέτο και το πλαφόν. Με ελάχιστες προσδοκίες για εξεύρεση κοινού τόπου στις Βρυξέλλες, η προσοχή στρέφεται στη Φρανκφούρτη, στη συνεδρίαση της ΕΚΤ και στις όποιες ανακοινώσεις για επιτόκια και χρόνο ενεργοποίησης του προγράμματος σύσφιξης την Πέμπτη.

Σε αυτό το περιβάλλον εκτός-εντός «τρέχουν» τα πολιτικο-εκλογικά, με την κυβέρνηση να αναζητεί ανάχωμα κατά της προοδευτικής διακυβέρνησης, σύμφωνα με τον Φίλιππο Πανταζή. Και για την αγορά, ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών παραμένει ένα ζητούμενο, την ώρα που οι δημοσκόποι διενεργούν τις πρώτες μετρήσεις στον απόηχο του Qatargate.

Εν μέσω (προ)εκλογικού κλίματος των πολιτικών, η επιχειρηματικότητα, η πραγματική οικονομία πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί. Υπό την ασφυκτική πίεση του ενεργειακού, μόνο τυχαία δεν ήταν η προειδοποίηση του Ευρυπίδη Δοντά της Επιλέκτου, η συνακόλουθη της πλευράς Πολύχρονου των Κλωστηρίων Ναυπάκτου. Ερχονται να προστεθούν στις συνεχείς προειδοποιήσεις της ΕΒΙΚΕΝ, της ΓΣΕΕ και τόσων άλλων... το θέμα είναι τι γίνεται στο πεδίο.

Σε αυτή, λοιπόν, τη συγκυρία, τα ενθαρρυντικά νέα έρχονται από το τραπεζικό μέτωπο, με την επικείμενη συνάντηση Χρήστου Σταϊκούρα-τραπεζιτών να φαίνεται πως θα έχει αποτέλεσμα. Στις 630,23 (0,23%) ο ΔΤΡ, με την Πειραιώς να επιβεβαιώνεται ως η περίπτωση με την επιθετικότερη -βραχυπρόθεσμα- τάση. Στο 1,3855 (3,01%) με αυξημένες -συγκριτικά πάντα- συναλλαγές.

Ενθαρρυντικά και από το «βαρύ επιχειρηματικό», με τις εξελίξεις σε ΕΛΛΑΚΤΩΡ - Motor Oil να εδραιώνουν παράλληλα τους δύο ομίλους σε κλάδους αιχμής, σύμφωνα με το σχετικό θέμα του Χρήστου Κίτσιου. Στο 1,708 (-1,27%) η μετοχή της πρώτης, στα 20,40 (0,49%) της δεύτερης. Παράλληλα «τρέχουν» οι διεργασίες για το νέο σχήμα Nova - ομίλου Βαρδινογιάννη.

Ημέρα-σταθμός στη διαδρομή της Mytilineos η αυριανή, καθώς σηματοδοτεί τη μετάβασή της στην «επόμενη ημέρα» με συστημικά/δομικά διαφορετικό προσανατολισμό, εξέλιξη που έχει θέσει την εισηγμένη στο monitoring ισχυρών ξένων κέντρων. Προφανώς και η ένταξη στον δείκτη Dow Jones Sustainability αποτελεί -ακόμη μία- ψήφο εμπιστοσύνης προς την εταιρεία. Στα 18,90 (0,21%) η μετοχή.

Ωστόσο, παρά την ουσιαστική κινητικότητα σε επιχειρηματικό επίπεδο, επενδυτικά η αγορά παραμένει «παγωμένη».

Ο χθεσινός τζίρος -καν 38 εκατ.- απογοητευτικός από κάθε άποψη, μακράν μη αντιπροσωπευτικός των διεργασιών, επιβεβαιώνει για ακόμη μία -πολλοστή- φορά τη χρόνια παθογένεια του χρηματιστηρίου.

Η χαμηλότερη αξία συναλλαγών δύο εβδομάδων, με την τεχνικότητα της αγοράς να μην μπορεί να θεωρηθεί πειστική.

Στήριξη οι 910-907 για τον ΓΔ και αντίσταση οι 918-925 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v