Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς θα κάνει την υπέρβαση το Χρηματιστήριο

Ανοδική κίνηση για τον ΓΔ, πρώτος στόχος η επιβεβαίωση των ευρύτερων στηρίξεων. Ποιες μετοχές στέλνουν βραχυπρόθεσμο ανοδικό σήμα, σε ποιες γίνονται προσπάθειες για window dressing.

Πώς θα κάνει την υπέρβαση το Χρηματιστήριο

Με μικρή άνοδο στις αγορές της Ασίας, από 0,51% υψηλότερα στις 3.891 μονάδες τα futures του S&P500 στην
παγωμένη Wall Street, από τις 13.941 μονάδες ο DAX, από τις 7.473 ο FTSE100 και στο Χρηματιστήριο Αθηνών
από τις 921,25 ο Γενικός Δείκτης.

Στη δίνη της θύελλας του αιώνα οι ΗΠΑ, τεράστια τα προβλήματα στη Νέα Υόρκη με την κυβερνήτρια της μεγαλούπολης να προειδοποιεί πως ακόμη είναι νωρίς να ειπωθεί πως έχει τελειώσει.

Στην Ευρώπη το 2022 "φεύγει" με τα "γεράκια" της ΕΚΤ να απειλούν με συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων και ποσοτική σύσφιξη έως τον Ιούλιο του 2023, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για κόστη χρήματος, εξυπηρέτησης υποχρεώσεων/χρηματοδότησης οικονομιών, επιχειρήσεων.

Στα καθ' ημάς, μετά από ακόμη μία εβδομάδα με θετικό (μικρό μεν) πρόσημο, το πιθανότερο είναι πως στις συνεδριάσεις που απομένουν θα επιβεβαιωθεί η ευρύτερη περιοχή πέριξ των 903 μονάδων ως σημαντική στήριξη, και ελάχιστο σημείο εκκίνησης για το νέο έτος, πρακτικά από την συνεδρίαση της Δευτέρας 2 Ιανουαρίου.

Για τους long το ιδανικό ενδεχόμενο βραχυπρόθεσμα- μέχρι σε "κλείσιμο" έτους- θα ήταν η υπέρβαση των 925-930 μονάδων, στόχος που για να επιτευχθεί χρειάζεται τόσο τραπεζικές δυνάμεις όσο blue chips.

Στις 633,21 μονάδες ο ΔΤΡ με αντίσταση στις 640 που σε ενδεχόμενη υπέρβαση της θα ενεργοποιούσε δυνάμεις προς τις 670 μονάδες.

Στις 2.299,99 ο FTSE25 με τις 2.250 ισχυρή αντίσταση. Οι 2.300 μονάδες σημαντική περιοχή για τους long, με Motor Oil, OTE, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Helleniq Energy, ElvalHalcor, Sarantis να διατηρούν βραχυπρόθεσμο ανοδικό σήμα.

Κινητικότητα σε επιλεγμένα mid&small caps, με τη μετοχή της ΠΛΑΙΣΙΟ στο επίκεντρο (και την αποτίμηση της δ.π) της Attica Συμμετοχών σε υψηλά του 2009, την Intrakat να αντιδρά σημαντικά μετά την έγκριση της αμκ από την Κεφαλαιαγορά, την Lykos να συνεχίζει υψηλότερα και σε Dimand, Κορδέλλου, Τζιρακιάν, Mevaco, ΣΙΔΜΑ κ.α. αυτής της κατηγορίας με διακριτή προσπάθεια για window dressing.

Τεχνικά, για τον ΓΔ σημαντική στήριξη οι 903 και αντίσταση οι 925-930 μονάδες, με βλέψεις από τους long για ένα year end rally της τελευταίας στιγμής.

Θα τους βγει; Εξαρτάται και από την Wall Street, όπου θα πρέπει να προσεχθεί το χαμήλωμα του stop για short θέσεις στον S&P500 στις 3.890 μονάδες. Τεχνικά αποτελεί ένδειξη για ενδεχόμενη προσπάθεια ανοδικού "τραβήγματος" εν όψει κλεισίματος έτους.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v