Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ποιοι παράγοντες θα κρίνουν το ποδαρικό στο 2023

Το παζλ των κεντρικών οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων, εντός και εκτός συνόρων, των επιχειρηματικών κινήσεων των εισηγμένων και τους αγνώστους στην εξίσωση σταθμίζουν οι επενδυτές για το κλείσιμο του 2022.

Χρηματιστήριο: Ποιοι παράγοντες θα κρίνουν το ποδαρικό στο 2023

Τρεις και η αυριανή για το "κλείσιμο" του 2022 με τους επενδυτές της τελευταίας στιγμής να ενεργούν από τις 3.844 μονάδες για τον S&P500, τις 13.941 για τον DAX, τις 7.473 για τον FTSE100.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, από τις 921,25 μονάδες για τον ΓΔ- μετά από μία χρονιά σε γενικές γραμμές καλύτερη απ' ό,τι στα αναπτυγμένα και την πλειονότητα των αναδυόμενων αγορών.

Με θετική απόδοση (3,12%) για τον ΓΔ, με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο (10,14%) και σημαντικές βοήθειες από την εμπροσθοφυλακή των blue chips (3,78%) αλλά και με προκλήσεις- "ανοιχτά μέτωπα"- εν όψει του 2023.

Για το ΧΑ η συσχέτιση με τις διεθνείς αγορές θα συνεχιστεί και την ερχόμενη χρονιά- από Δευτέρα 2 Ιανουαρίου, κιόλας- με σημαντική παράμετρο την στάση των κεντρικών τραπεζών, και δη των Fed-ΕΚΤ.

Οσον αφορά την πρώτη τα οικονομικά στοιχεία, που ανακοινώνονται στις ΗΠΑ αναζωπυρώνουν τις ανησυχίες πως η Κεντρική Τράπεζα θα χρειαστεί να διατηρήσει την επιθετική στάση της για να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό.

Για την ΕΚΤ τα "γεράκια" προαναγγέλουν συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων έως τον Ιούλιο. Η δήλωση του κεντρικού τραπεζίτη της Ολλανδίας, πως " είμαστε μόλις στην αρχή του δευτέρου ημιχρόνου..." και ότι ο ρυθμός σύσφιξης θα εξαρτηθεί από το βάθος της ύφεσης περισσότερο σαν απειλή ακούγεται παρά σαν άποψη.

Ενδεχομένως η στάση του Κλάας Νοτ- και ομολόγων του της "σκληρής" γραμμής- να επηρεάσει τους επενδυτές στο διάστημα, που ακολουθεί μέχρι την πρώτη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 2 Φεβρουαρίου-διάστημα που χρηματιστηριακά εκδηλώνεται το λεγόμενο January Effect. Μένει να φανεί εάν η στάση των "σκληρών" θα υπερισχύει της παράδοσης των αισιόδοξων.

Ωστόσο για την εγχώρια αγορά- οικονομία- το σημείο εκκίνησης έχει τις προϋποθέσεις να είναι από λίγο καλύτερη θέση σε σχέση με τα ευρωπαϊκά, συνεκτιμώντας την θετική διαφοροποίηση της χρονιάς που φεύγει.

Οι διεργασίες στον τραπεζικό κλάδο, οι προσδοκίες για σημαντικές επιχειρηματικές συμφωνίες σε κλάδους αιχμής, η διακριτή ψήφος εμπιστοσύνης των ξένων (και δη του αμερικανικού παράγοντα) σε σχέση με την υποαπόδοση των τελευταίων ετών θα μπορούσε να διαφοροποιήσουν (και ) το ΧΑ από τις αρχές του 2023.

Για "ψήφο εμπιστοσύνης" στο Χρηματιστήριο Αθηνών από τις ΗΠΑ, έκανε λόγο (24/12) ο Γιώργος Α. Σαββάκης αναλύοντας γιατί JP Morgan, Morgan Stanley, Goldman Sachs και Jefferies ποντάρουν στην Ελλάδα για το 2023.

Ενδεικτική της-συγκριτικά πάντα- πιο άνετης θέσης της ελληνικής πλευράς είναι η θέση του Δημοσίου-ΟΔΔΗΧ με τις περιορισμένες ανάγκες χρηματοδότησης, η εικόνα της αγοράς κρατικών ομολόγων.

Και σε ό,τι αφορά στα επενδυτικά/επιχειρηματικά τα οικονομικά αποτελέσματα 9μηνου (με έμφαση το τρίτο 3μηνο), τα υψηλά έσοδα/διανομές (μερισμάτων/επιστροφών κεφαλαίου κ.λ.π) στους μετόχους των εισηγμένων.

Με αυτή την προσέγγιση αναμένεται να γίνουν οι τελευταίες κινήσεις των επενδυτών μέχρι και την Παρασκευή, με προτεραιότητα στην διασφάλιση του θετικού προσήμου (για μετοχές, θέσεις σε αμοιβαία κεφάλαια), με πιθανή την συντήρηση της μόχλευσης στα χαμηλότερα στρώματα αποτίμησης.

Ομως το ουσιαστικό ενδιαφέρον των επενδυτών ξεκινά από την προσεχή Δευτέρα, εστιάζοντας και στην πολιτική παράμετρο.

Ο Φίλιππος Πανταζής σκιαγραφούσε τον προγραμματισμό 3μηνου του Μαξίμου, με εύλογη την αναμονή (και ) της αγοράς των πρωθυπουργικών προθέσεων για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v