Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα πρώτα στοιχήματα του 2023 για το Χρηματιστήριο

Τη στάση των ξένων θεσμικών περιμένει να δει η αγορά στις πρώτες συνεδριάσεις του Ιανουαρίου. Οι μετοχές που αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της προσοχής και η διαρκής αβεβαιότητα.

Τα πρώτα στοιχήματα του 2023 για το Χρηματιστήριο

Με προκλήσεις, παγίδες αλλά και ευκαιρίες ξεκινά το 2023, από αύριο κιόλας Δευτέρα 2 Ιανουαρίου. Για χρονιά προστατευτισμού και σκληρών κρίσεων προειδοποιεί το Stratfor, στα κριτήρια για επιλογή μετοχών
αναφέρεται ο Stefan Wagstyl/Financial Times αν και οι περυσινές προβλέψεις των ειδικών για τις διεθνείς αγορές και μάλιστα μεγέθους ενός Marko Kolanovic (JPMC) ή ενός John Stoltzfus κ.ά. έπεσαν εντελώς εκτός.

Κύριος λόγος η «μη κανονικότητα», όπως μετεξελίχθηκε η κανονικότητα το 2022 και κατά γενική εκτίμηση θα παραμείνει κυρίαρχη και το 2023, με συνέπεια η αυξημένη αβεβαιότητα/μεταβλητότητα να επηρεάζουν την στάση επενδυτών, traders.

Από τις 3.839,50 μονάδες η «πρώτη» για τον S&P 500, από τις 13.923,59 για τον DAX, από τις 7.451,74 για τον FTSE100 και στο Χρηματιστήριο Αθηνών από τις 929,79 μονάδες για τον ΓΔ. Και από τις 2.251,51 για τον FTSE25, από τις 640,56 για τον ΔΤΡ και από τις 1.411,43 για τον FTMidCap.

Συνεκτιμώντας το αντίστοιχο περυσινό ξεκίνημα, χρηματιστηριακοί παράγοντες θεωρούν πως στο πρώτο 15νθήμερο του Ιανουαρίου θα έχουν αρχίσει να διαφαίνονται οι προθέσεις των ξένων επενδυτών -η αποχώρηση των οποίων τέλος Νοεμβρίου-αρχές Δεκεμβρίου είχε ως συνέπεια την περιθωριοποίηση του ενδιαφέροντος- όπως αυτή αποτυπώθηκε και στην καθίζηση της αξίας συναλλαγών.

Με τέσσερις συνεδριάσεις η πρώτη εβδομάδα -αργία η Παρασκευή των Φώτων- με πιθανότερο το ενδεχόμενο αναγνωριστικού χαρακτήρα κινήσεων από την πλευρά λίγων ξένων επενδυτών, με επίκεντρο κυρίως blue chips-πρωταγωνιστές του 2022, δυνητικούς πρωταθλητές και του 2023. Ενδιαφέρον θα έχει από αυτή την άποψη η στάση τους σε μετοχές, που υπεραπέδωσαν και ξεκινούν από υψηλά επίπεδα αποτίμησης (Motor Oil, Mytilineos, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Jumbo, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Helleniq Energy ή Εθνική από τα τραπεζικά χαρτιά).

Χρονιά με επιπλέον ιδιαιτερότητες και κύρια της πολιτικής παραμέτρου, με Ελλάδα (και Τουρκία ) σε προεκλογική τροχιά που κατά γενική εκτίμηση θα σταθμίσει και στην τακτική, που θα ακολουθήσουν τα ξένα σπίτια, τα «ισχυρά χέρια», βασικοί μέτοχοι, επιχειρηματίες και λοιποί εμπλεκόμενοι με τα της αγοράς.

Με 2-3 ορόσημα ο Ιανουάριος αναμένεται να αποτελέσει μήνα-πρόκριμα για τη συνέχεια, κατ' αρχήν για το πρώτο 3μηνο συνεκτιμώντας τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Πρώτο στα μέσα (14/1) με την αξιολόγηση από τον οίκο Fitch (ακολουθούν DBRS 10/3 και Moody's 17/3), δεύτερο με την ανακοίνωση στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ και ενδεχομένως με κάποια κίνηση από τον ΟΔΔΗΧ.

Δέκα «στοιχήματα» θέτει το τρέχουν (εκλογικό) έτος το υπ. Οικονομικών για την ελληνική οικονομία, σε περιβάλλον έντονης ρευστότητας και επιδείνωσης των μακροοικονομικών προοπτικών στο μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας οικονομίας. Θα φανεί στην διάρκεια ποια από αυτά δύνανται να κερδηθούν και ποια όχι, με κρίσιμα μέτωπα για μεγάλα έργα -αποκρατικοποιήσεις- ενεργειακό- τραπεζικό. Ενδεικτικά στο πρώτο 15νθημερο προγραμματίζεται να δημοπρατηθούν σημαντικά έργα (λ.χ. επέκταση Μετρό προς Ιλιον) μέσα στον Ιανουάριο θα φανεί εάν ο μέγα διαγωνισμός για την "Αττική Οδό" θα υλοποιηθεί απρόσκοπτα -ασχέτως των πολιτικών εξελίξεων- στο ίδιο διάστημα η αγορά περιμένει αποσαφήνιση των εξελίξεων με επίκεντρο τον όμιλο ΓΕΚ Τέρνα, τη ΔΕΗ, τις σχέσεις υπ. Οικονομικών-τραπεζιτών κ.ά.

Συνεπώς «υλικό» για σταδιακή ενεργοποίηση των επενδυτών υπάρχει και μάλιστα για νευραλγικής σημασίας κλάδους, σε μετοχές ομίλων, επιχειρήσεων πραγματοποιείται το μεγαλύτερο μέρος των εντολών. Υπό προϋποθέσεις αυτή μπορεί να ξεκινήσει από την αυριανή συνεδρίαση και σταδιακά προς τις 13 του μηνός να διαμορφώνεται πιο σαφής εικόνα των προθέσεων πωλητών-αγοραστών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v