Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές δίνουν σήμα για αγορές

Πιέσεις στη συνεδρίαση με τους διεθνείς δείκτες να κοιτούν «νοτιότερα». Δείχνει να επιβεβαιώνεται η στήριξη των 910 μονάδων. Η υπεραπόδοση του ΓΔ και τα σινιάλα για το νέο έτος.

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές δίνουν σήμα για αγορές

Mε νέες απώλειες και στις τελευταίες συνεδριάσεις του 2022 στην Νέα Υόρκη, εν όψει ενός δύσκολου 2023 μπρος τον κίνδυνο ύφεσης της οικονομίας των ΗΠΑ.

Ακολούθησαν οι αγορές στην Ασία, ενώ νωρίτερα στην προθεσμιακή της Wall Street κυριαρχούσε το κόκκινο.

Στα ευρωπαϊκά, με την προοπτική της ύφεσης να αποτελεί-πλέον- το πιθανότερο ενδεχόμενο η προσοχή στρέφεται στο "βάθος" της συνδυαστικά με τις εξελίξεις στα διάφορα ανοιχτά μέτωπα. Μείζον το Ουκρανικό, με τον επικεφαλής της Ρωσικής διπλωματίας να υπενθυμίζει την προϋπόθεση για την επανέναρξη των συνομιλιών με το Κίεβο.

Επίσης μείζον και το ενεργειακό, με τον ήπιο- μέχρι τώρα- χειμώνα να συμβάλει στην συντήρηση ανεκτών τιμών στα κόστη.

Από τις 13.930 (-0,46%) ο DAX, από τις 7.501 (0,38%) ο FTSE100 με την Φρανκφούρτη να υστερεί έναντι του Λονδίνου, για το 2022. Στο μείον 12,30% ο DAX έναντι 1,58% του FTSE100.

Με 3,41% στις 923,79 μονάδες ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών φέρνει την Αθήνα πιο κοντά στο City, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει και λόγω της σημαντικής συμμετοχής επενδυτών από την αγγλική πρωτεύουσα.

Με 10,89% στις 637,54 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών "αποτυπώνει" την θετική διαφοροποίηση του κλάδου έναντι του αντίστοιχου ευρωπαϊκού μέσου όρου (Eurostoxx Banks), λειτουργώντας ως ο κύριος μοχλός δημιουργίας του premium του ΧΑ έναντι αναπτυγμένων και αναδυόμενων. Ειδικότερα, σε σχέση με τον MSCI Αναδυόμενων Αγορών η σύγκριση είναι συντριπτική υπέρ της εγχώριας αγοράς.

Σε αυτούς τους 2 πυλώνες (τραπεζικά και συγκεκριμένα blue chips) στηρίχθηκε η θετική διαφοροποίηση για το 2022, στους ίδιους θα εδράζεται η προσπάθεια των long για συνέχιση της το 2023.

Με κατά τι αυξημένες συναλλαγές-κατά 13 εκατ, σε σχέση με τα 22 εκατ. της Τρίτης- η χθεσινή συνεδρίαση, παρ' όλα αυτά σε χαμηλά επίπεδα, μη επαρκείς για πειστική υπέρβαση των 930 μονάδων, που θα ενίσχυε τους αγοραστές της τελευταίας στιγμής, σήμερα και αύριο. Ωστόσο υπέρ τους η διαφαινόμενη επιβεβαίωση των 910 μονάδων ως αναθεωρημένο stop για short θέσεις, εν όψει της εκκίνησης του Νέου Ετους, από την συνεδρίαση της Δευτέρας.

ΟΠΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, Motor Oil, Helleniq Energy, Quest με long τάση από τα blue chips, ισχυρή η Εθνική από τα τραπεζικά.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v