Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με συγκριτικό πλεονέκτημα μπαίνει στο 2023 το Χρηματιστήριο

Ανοδικό το ξεκίνημα για τον ΓΔ. Γιατί η εγχώρια αγορά βρίσκεται σε καλύτερο σημείο εκκίνησης. Ο κλάδος-κλειδί, το... «γκανιάν», τα πλεονεκτήματα και οι παγίδες. Στηρίξεις και αντιστάσεις.

Με συγκριτικό πλεονέκτημα μπαίνει στο 2023 το Χρηματιστήριο

Καλώς ήρθε το οικονομικά πιο δύσκολο 2023, εκτιμά η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, με το μόνο σίγουρο
πως η χρονιά που ξεκινά επενδυτικά σήμερα θα είναι ακόμη μία ενισχυμένης αβεβαιότητας, επικινδυνότητας.

Με παγίδες αλλά και ευκαιρίες, όπως άλλωστε το 2022, με τους επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών να εκκινούν με συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι της πλειονότητας των διεθνών. Από καλύτερο -συγκριτικά πάντα- σημείο εκκίνησης και για την ελληνική οικονομία, συνάμα όμως με προκλήσεις εγγενείς, που σε κάθε περίπτωση θα επηρεάσουν τη στάση των ξένων.

Από τις 929,79 μονάδες ο Γενικός Δείκτης μετά από μία θετική χρονιά, από τις 2.251,51 ο FTSE25 με συγκεκριμένα blue chips να υπεραποδίδουν της αγοράς, από τις 640,56 ο Δείκτης Τραπεζών, με τον κλάδο σε τροχιά επαναφοράς και από τις 1.411,43 ο FTMidCap, με επιμέρους mid caps να κάνουν τη διαφορά.

Από τα ισχυρότερα συγκριτικά πλεονεκτήματα του ΧΑ τα οικονομικά αποτελέσματα-ρεκόρ των εισηγμένων, καθώς για 120 εταιρείες (μη συμπεριλαμβανόμενων των τραπεζικών) η καθαρή κερδοφορία ήταν αυξημένη 67,3%, με επιπλέον χρηματικές διανομές, με τους αναλυτές να προβλέπουν ότι σε καθαρό μέγεθος θα ξεπεράσει τα 7,9 δισ. ευρώ του 2007.

Καθαρή κερδοφορία εισηγμένων προ Lehman, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική αρκετών ισχυρών ομίλων, σημαντικών επιχειρήσεων αλλά και πολλών μεσαίου μεγέθους εταιρειών που το 2023 θα διεκδικήσουν μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς.

Κλάδος-κλειδί αναμφίβολα ο τραπεζικός, με τον Γιώργο Α. Σαββάκη να αναλύει τους λόγους της επιστροφής των ξένων.

Η προοπτική αποεπένδυσης του ΤΧΣ μπορεί να προσελκύσει νέα επενδυτικά κεφάλαια, με Εθνική και Πειραιώς στην πρώτη γραμμή, συνεκτιμώντας ωστόσο την πολιτική παράμετρο. Ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών είναι καταλύτης εξελίξεων και επιχειρηματικά/επενδυτικά, εκκρεμότητα που μένει να αποσαφηνιστεί το ταχύτερο δυνατόν. Η στάση των ξένων καθοριστική, πρόγευση της οποίας θα έχει η αγορά με την αξιολόγηση του οίκου Fitch στις 14 του μηνός.

Η μετοχή της Εθνικής, με τη μεγαλύτερη θετική μεταβολή πέρυσι αλλά και με τη μεγαλύτερη συμμετοχή του ΤΧΣ λογίζεται για σηματωρός του κλάδου. Από τα 3,747 ευρώ η εκκίνηση σήμερα.

Κλάδος αιχμής ο ευρύτερα εννοούμενος ενεργειακός, για πολλούς η έκπληξη του 2022 -πλην όμως από τα ισχυρά στοιχήματα του E2D από πολύ νωρίτερα.

Σε ιστορικά υψηλά Mytilineos (20,30), σε οριακή απόσταση η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (20,38), σε πολυετή υψηλά Motor Oil (21,82), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (10,90) κ.α., ενδεικτικά της δυναμικής επιχειρηματικών ονομάτων αυτού του βεληνεκούς.

Κλάδος προτεραιότητας ο κατασκευαστικός, με προοπτικές πρωταγωνιστικές για φέτος, με σημαντική την επαναφορά της ΕΛΛΑΚΤΩΡ (1,75), την αλλαγή φρουράς της Intrakat (1,46), την εξυγίανση της AVAX (0,76) κ.α. και με ενθαρρυντική ένδειξη την ανάδειξη νέων δυνάμεων.

Εβδομάδα τεσσάρων συνεδριάσεων αυτή που ξεκινά (αργία η Παρασκευή των Φώτων), με τις 2.258 αντίσταση για τον FTSE25, με ενδεχόμενη υπέρβαση να οδηγεί προς τις 2.322 μονάδες. Στήριξη οι 2.213 μονάδες.

Καλή Χρονιά, με ΥΓΕΙΑ...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v