Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Στις τράπεζες λοκάρουν οι αγοραστές

Κίνηση προς τις 960 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, με τις τραπεζικές μετοχές στο επίκεντρο και την Alpha σε ρόλο «οδηγού», με άνοδο άνω του 5%. Το rotation από τα blue chips και τα νέα δεδομένα.

Χρηματιστήριο: Στις τράπεζες λοκάρουν οι αγοραστές

Θετικό το κλίμα στα ευρωπαϊκά, ανάλογο και στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Συνεχίζεται το σερί των αγοραστών σε Φρανκφούρτη, Λονδίνο και με τη συνδρομή της προθεσμιακής αγοράς
της Νέας Υόρκης. Στην Αθήνα, οι επενδυτές σε ανάλογο ρυθμό και με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο ανεβαίνουν προσεκτικά προς τις 960 μονάδες.

Λίγο ως πολύ αναμενόμενη η σημερινή εικόνα, όπως αυτή διαμορφώνεται θετικά για τον τραπεζικό κλάδο-κλειδί κατ' αρχάς για τη βραχυπρόθεσμη τάση. Με γνώμονα την υπεραπόδοση των τραπεζικών -σε σχέση με την αγορά- την προηγούμενη εβδομάδα, οι επενδυτές συνεχίζουν με νέες τοποθετήσεις και στα 4 συστημικά χαρτιά, με αποτέλεσμα την υπέρβαση των 690 μονάδων για τον Δείκτη Τραπεζών.

Εκ προοιμίου διακριτή τόσο η περιοχή των 690 μον. (*) ως κοντινή αντίσταση όσο το ενδεχόμενο υπέρβασής της με την επιβεβαίωσή της να λειτουργούσε σαν μαγνήτης για την προσέλκυση περισσότερων κεφαλαίων.

Και από την πλευρά traders που (παρ)ακολουθούν την τάση και προσβλέπουν σε διατήρηση του momentum που έχει διαμορφωθεί πριν από τις εορτές και συντηρήθηκε από τις πρώτες συνεδριάσεις του 2023.

Οδηγός η Alpha Bank, με την επιθετικότερη τάση βραχυπρόθεσμα -όπως τονίσθηκε νωρίτερα-, με τις εντολές να φθάνουν έως το 1,1285 ευρώ.

Και διαγραμματικά για τον τίτλο η τάση είναι διακριτική, καθαρά long από τη στιγμή που το 1,10 ευρώ μετατραπεί σε στήριξη από αντίσταση.

Με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές και στις άλλες τρεις τραπεζικές μετοχές, με την Πειραιώς στο 1,552 (3,34%), την Εθνική στα 3,94 (1,29%) και τη Eurobank στο 1,1335 (0,40%) αλλά ξεκάθαρα ισχυρότερη την αντίδραση της Alpha Βank.

Χρηματιστές θεωρούν πολύ πιθανό το ενδεχόμενο ενός μικρής έκτασης rotation από blue chips σε τραπεζικά χαρτιά, κάτι που ίσως να εξηγεί το μείον 0,98% για τον τίτλο της Mytilineos στα 20,20 ευρώ, ή το μείον 0,76% στα 15,76 για την Jumbo, ή το μείον 0,48% στα 20,66 για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Ούτως ή άλλως, ενέργεια και τράπεζες είναι οι δύο κινητήριοι κλάδοι από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση της χρονιάς και δύο από τους κύριους που τα funds έχουν πολύ ψηλά στην προτεραιότητά τους.

Το ενθαρρυντικό, κατ' αρχάς βραχυπρόθεσμα, ότι ο κλάδος και λόγω αυξημένης μεταβλητότητας συγκεντρώνει και «βραχυπρόθεσμο» χρήμα, καθιστώντας πιθανότερο το ενδεχόμενο της αύξησης του συνολικού τζίρου πέραν των 65 εκατ.

Σταδιακά βέβαια, καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτούνται 1-3 συνεδριάσεις σε ανάλογο κλίμα όπως το σημερινό-των τελευταίων ημερών. Στην περίπτωση επιβεβαίωσης αυτού του ενδεχομένου, ο στόχος για τους long δείχνει προς τις 740 μονάδες για τον ΔΤΡ.

Υπέρ αυτού συνηγορεί η στάση των ξένων επενδυτικών οίκων -κατά κανόνα αγοραστών στον τραπεζικό κλάδο-, με ενδιαφέρουσα την εκτίμηση της Société Générale. Οπως σημειώνεται σχετικά από τον Γιώργο Α. Σαββάκη, ο γαλλικός οίκος δίνει μεγάλη πιθανότητα για αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας στις 21 Απριλίου.

Αντιθετική εκτίμηση, με βάση όσα αναμένουν στην πλειονότητά τους οι επαγγελματίες της αγοράς, πλην όμως έχει τη σημασία της.

Στις 60/51 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με 54 μετοχές χωρίς μεταβολή.

Και με «καθαρό» τζίρο 44 εκατ. νωρίτερα, στις 15:05. Σημειώνεται ότι ο τζίρος υπερέβη τα 100 εκατ. ευρώ λόγω και του πακέτου της Mytilineos στη Fairfax

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v