Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ζωντανεύει» το παιχνίδι στο Χρηματιστήριο

Κίνηση χαμηλότερα για τον ΓΔ στο ξεκίνημα. Σταδιακή αύξηση συναλλαγών στην αγορά, με τους long να μετρούν τα stops για βασικούς δείκτες. Στο τραπέζι και η αποκομιδή κερδών ενόψει αργίας. Η σημασία των 950 μονάδων.

«Ζωντανεύει» το παιχνίδι στο Χρηματιστήριο

Σήμα Fed για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων αλλά με βραδύτερο ρυθμό, με τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης να ανακόπτει τη στάση των αγοραστών χθες βράδυ στη Wall Street.

Προφανές πως αυτό το ζήτημα θα συνεκτιμηθεί από τους επενδυτές με ορίζοντα την επόμενη συνεδρίαση της 1ης Φεβρουαρίου. Νωρίτερα τα futures του S&P500 έδειχναν από 0,29% χαμηλότερα και τις 3.865 μονάδες. Ωστόσο νωρίτερα η ανακοίνωση βελτιωμένων στοιχείων για τον τομέα υπηρεσιών της Κίνας συνέβαλε στην επικράτηση των αγοραστών.

Με αυτά ξεκινά η συνεδρίαση στα ευρωπαϊκά, με τον DAX από τις 14.492 (2,19%), με τον FTSE100 από τις 7.585 (0,41%) και στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη από τις 946,10 (0,24%).

Τρίτη συνεδρίαση για το 2023, με ενθαρρυντική ένδειξη την ενίσχυση συναλλαγών/τζίρου. Από τα 18,9 εκατ. της Δευτέρας, στα 50,5 της Τρίτης και στα 56,3 εκατ. της Τετάρτης, με συνδυασμό νέων εισροών-μετακύλισης ρευστότητας.

Αρχικά σε συγκεκριμένα blue chips, κυρίως του ευρύτερα εννοούμενου ενεργειακού κλάδου (Motor Oil, Mytilineos, ΔΕΗ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή) και διακριτά σε τραπεζικά χαρτιά, ειδικότερα στη χθεσινή συνεδρίαση (Alpha Bank, ETE, Eurobank, Πειραιώς).

Αποτέλεσμα η παράλληλη κίνηση για FTSE25 και Δείκτη Τραπεζών έως τις 2.302,86 και 665,39 μονάδες αντίστοιχα, που πλέον θεωρούνται stops για short θέσεις στην πρώτη ανοδική αντίδραση που θα ακολουθήσει.

Το πότε χρήζει προσοχής, κυρίως από τους traders -αυξήθηκαν οι Τ+2 κινήσεις- και λόγω της αυριανής αργίας (των Θεοφανίων) αλλά και της σπουδαιότητας που έχει τεχνικά η ευρύτερη περιοχή των 950 μονάδων για τον ΓΔ. Οπως αντίστοιχα των 2.300 για τον FTSE25 και των 680 μονάδων για τον ΔΤΡ.

Εμφανές πως στα ευρωπαϊκά «παίζεται» από τους long το γεγονός της επιβράδυνσης του πληθωρισμού σε Γερμανία, Γαλλία για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Δεκέμβριο, ενώ αναπάντεχος σύμμαχος των αγοραστών αποβαίνει ο -μέχρι τώρα- ήπιος χειμώνας. Ο θερμότερος Ιανουάριος εδώ και δεκαετίες.

Με σύμμαχο λοιπόν τον «καλό τους τον καιρό», οι επενδυτές λογικά θα επιχειρήσουν ένα μικρό πέρασμα σήμερα από το ταμείο.

Πρακτικά τηρώντας τα stops οι long (2.280 και 650 αντίστοιχα) θα είναι σε ετοιμότητα σήμερα, σε μία συγκυρία που έχει επανέλθει η μόχλευση σε συγκεκριμένα mid & small caps. Γεγονός το «ζωντάνεμα» του παιχνιδιού σε μεσαία-μικρά χαρτιά, τάση που δημιουργείται και από επιχειρηματικές κινήσεις, συμφωνίες, όπως και τις πάντα αναγκαίες φήμες και σενάρια.

Το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα -σειρά στη συντήρησή του πήρε η La Reppublica- μπορεί να είναι πολιτιστικό, ωστόσο θα του προσδοθεί και πολιτικός χαρακτήρας, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει καθ' οδόν προς τις εαρινές εκλογές.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v