Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βλέψεις για υψηλότερα επίπεδα στο Χρηματιστήριο

Κίνηση υψηλότερα στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Το θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές καλούνται να «δουν» οι επενδυτές. Οι τράπεζες, ο ενεργειακός κλάδος και οι μετοχές που δίνουν σήμα long.

Βλέψεις για υψηλότερα επίπεδα στο Χρηματιστήριο

Η σκυτάλη από τους επενδυτές της Νέας Υόρκης στους ομολόγους τους στην Ασία.

Ισχυρή άνοδος για τον Nikkei, από 0,46% και τις 3.924 μονάδες τα futures του S&P500 στη Wall Street
και στη Φρανκφούρτη ο DAX από τις 14.436 μονάδες, μετά το άλμα προς το τέλος της συνεδρίασης την Παρασκευή.

Συνεδρίαση που λόγω της αργίας των Θεοφανίων έχασαν οι αγοραστές στο Χρηματιστήριο Αθηνών και μαζί την αφορμή για να ισχυροποιηθούν πάνω από την περιοχή των 950 μονάδων. Συνεπώς, εύλογο το ενδιαφέρον εάν θα συγχρονισθούν -έστω ετεροχρονισμένα- σήμερα, καθώς οι ενδείξεις ήταν υπέρ τους τις πρώτες τέσσερις συνεδριάσεις του 2023.

Από τις 951,45 μονάδες ο ΓΔ, από τις 2.310,34 ο FTSE25, από τις 677,78 ο ΔΤΡ και από τις 1.440,68 ο FTMidCap.

Με αυξανόμενη συναλλακτική δραστηριότητα και τζίρο η ανοδική κίνηση της τελευταίας εβδομάδας, από τα 18,9 εκατ. της Δευτέρας (και λόγω της αργίας σε Wall Street, City) στα 60 plus της Πέμπτης, με προσεκτικό rotation σε blue chips και στη συνέχεια προς τα χαρτιά του τραπεζικού κλάδου.

Τι κρύβει το ριμπάουντ πάνω από τις 950 μονάδες σημειώναμε χθες, στις μετοχές που ανέβηκαν κατηγορία εστίαζε νωρίτερα ο Στέφανος Κοτζαμάνης.

Κλάδος αιχμής ο δεικτοβαρής τραπεζικός, θα παραμείνει στο προσκήνιο και λόγω της διεθνούς τάσης, με τη σταδιακή ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων 2022 των αμερικανικών κολοσσών στο επίκεντρο. Κατά πάσα βεβαιότητα, η τάση -είτε long είτε short- θα επηρεάσει τους επενδυτές στα ευρωπαϊκά, μέρος του ενδιαφέροντος θα φτάσει μέχρι τα μέρη μας.

Στο επίκεντρο επίσης ο ενεργειακός κλάδος, με τον συνεχιζόμενο ήπιο καιρό να συμβάλλει στη συντήρηση των τιμών σε χαμηλά επίπεδα, χαμηλότερα των 200 ευρώ/MWh αλλά παραμένοντας από τις υψηλότερες στην Ευρώπη για τη χώρα μας, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τα κόστη παραγωγής-λειτουργίας.

Στα 80$ το πετρέλαιο (Brent), ενισχυμένο και λόγω του ανοίγματος της αγοράς της Κίνας συνδυαστικά με τις προσδοκίες όσον αφορά στην πολιτική που θα ακολουθήσει η Fed. Θυμίζοντας πως τέλος Ιανουαρίου η συνεδρίαση των μελών του δ.σ., αρχή Φεβρουαρίου της ΕΚΤ και Παρασκευή 27/1 η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch.

Η πρώτη για το 2023, από τα σημαντικά αρχικά ορόσημα των επενδυτών στο ΧΑ καθώς μέχρι τότε εκτιμάται ότι θα έχει ανακοινωθεί (τουλάχιστον) μία επιχειρηματική συμφωνία ικανή να αλλάξει τα δεδομένα στην αγορά, θα έχει έρθει ο Αντρέα Ενρια στην Αθήνα (πιθανόν να αποσαφηνισθεί το αν θα μπορεί να διανεμηθεί μέρισμα λ.χ. από τη Eurobank/χρήσης 2022) και πιθανόν να έχουν «ξεκλειδώσει» ένας-δύο διαγωνισμοί στους τομείς κατασκευών-υποδομών και πληροφορικής.

Τεχνικά η τάση δείχνει υψηλότερα, απαραίτητη προϋπόθεση η επιβεβαίωση του ενδιαφέροντος ξένων για το τραπεζικό αφήγημα με ανάλογη εισροή κεφαλαίων, που θα μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Στα 3,89 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, στο 1,07 της Alpha Bank, οι πρώτες δύο με τον μεγαλύτερο τζίρο στη συνεδρίαση της Πέμπτης, ενώ στο 1,499 διαμορφώθηκε της Πειραιώς και στο 1,129 της Eurobank (με 2,64% σημείωσε τη μεγαλύτερη μεταβολή).

Με long τάση από την τελευταία συνεδρίαση Mytilineos (20,40), Jumbo (15,87), Quest (5,10), ΟΠΑΠ (13,45), AEGEAN (5,62), ενώ ερώτημα παραμένει ο ΟΤΕ στα 14,69 ευρώ, μετά το 0,96% αντίδραση μετά από καιρό.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v