Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: «Μετρημένες» κινήσεις από τους αγοραστές

Περιορίζεται η δυναμική της ανόδου για τον ΓΔ, σε ευθυγράμμιση με τις διεθνείς αγορές, με τους επενδυτές να σταθμίζουν τα νέα δεδομένα. Ανοδος για τράπεζες αλλά και κατοχύρωση θέσεων στα υψηλά.

Χρηματιστήριο: «Μετρημένες» κινήσεις από τους αγοραστές

Αντίδραση στα ευρωπαϊκά με ράλι «ανακούφισης» για την Credit Suisse, στο «πράσινο» τα futures στη Wall Street και προσπάθεια συγχρονισμού με τις διεθνείς αγορές στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η στήριξη της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας έχει -σε πρώτη φάση- αποτέλεσμα, με τη μετοχή της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας (μετά τη UBS) να αντιδρά έως 40%. Ωστόσο αυτή η ακραία εναλλαγή (από το μείον 30% εχθές) δείχνει πως θα απαιτηθεί χρόνος για να φανεί πώς και πότε θα αρχίσει να εξισορροπείται η κατάσταση.

Σχεδόν αντανακλαστική η συμπεριφορά (κυρίως) των traders από Φρανκφούρτη, Παρίσι, μέχρι Μιλάνο, Μαδρίτη και Αθήνα, με την αυξημένη μεταβλητότητα να κυριαρχεί, απαιτώντας αυξημένη προσοχή ακόμη και ενδοσυνεδριακά.

Η ενεργοποίηση ορίων διακύμανσης για τη μετοχή της Credit Suisse ενισχύει την εκτίμηση πως τόσο σε ημερήσιο όσο και βραχυπρόθεσμα θα πρέπει να τηρούνται δικλίδες ασφαλείας (stop losses), συνεκτιμώντας την αυριανή λήξη τριών σειρών στα Παράγωγα.

Στα καθ' ημάς, triple witching, με premium και για τις δύο σειρές Συμβολαίων σε ακόμη μία ανατροπή από το μείον στο συν, με τα ΣΜΕ τρέχουσας-επόμενης σειράς στο 1,52% και 1,47% αντίστοιχα.

«Αποτύπωμα» της τακτικής των βραχυπρόθεσμων παικτών στα Παράγωγα στην αντίστοιχη της υποκείμενης -των μετοχών-, με τον Δείκτη Τραπεζών έως τις 795,18 μονάδες. Σε Πειραιώς, Alpha Bank και Εθνική το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών, σε ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Jumbo, Mytilineos, Motor Oil και ΤΙΤΑΝ, Viohalco, Hellenic Energy από την πλευρά των αγοραστών. Εως τις 2.545,34 μονάδες ο FTSE25, έως τις 1.045,78 ο Γενικός Δείκτης, σε μία αρκετά προσεκτική προσπάθεια αντίδρασης των αγοραστών, τόσο όσο να είναι καλυμμένοι στην περίπτωση έκπληξης από την ΕΚΤ και τις δηλώσεις Λαγκάρντ, σύμφωνα με χρηματιστές. Ζητούμενη η σταδιακή εξισορρόπηση και όχι η αντίδραση σε άμεσο χρόνο.

Στα 20 εκατ. ευρώ η αξία συναλλαγών, με μέτριο ρυθμό εντολών τόσο από την πλευρά των πωλητών όσο καο των αγοραστών.

Περισσότερο διερευνητικό το πρώτο 40λεπτο της συνεδρίασης, με αυξημένο βαθμό συσχέτισης της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς με τις ευρωπαϊκές και δη της Νέας Υόρκης.

Στις 73/18 η σχέση ανοδικών/πτωτικών καθώς οι επενδυτές (παρ)ακολουθούν τις κινήσεις των ομολόγων τους στο εξωτερικό.

Η αρχική αντίδραση, η μερική κατοχύρωση θέσεων στα αρχικά υψηλά ημέρας (λίγο πριν τις 11:00), η διολίσθηση που ακολούθησε εξελίσσεται -σχεδόν- πανομοιότυπα σε ΧΑ και ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Διακύμανση σε σχηματισμό Λ, που απαιτεί, όπως ειπώθηκε, αυξημένη προσοχή (κυρίως ) στο intraday.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v