Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα σήματα από Fed και ΕΚΤ ζυγίζει το Χρηματιστήριο

Με τα μάτια εκτός συνόρων, η εγχώρια αγορά μετρά τα κεκτημένα, μετά την αντίδραση από τράπεζες-blue chips. Παρασκευή το triple witching στα παράγωγα, με αυξημένη μεταβλητότητα.

Τα σήματα από Fed και ΕΚΤ ζυγίζει το Χρηματιστήριο

Ανατροπή σκηνικού στις αγορές, με αφορμή το ενδεχόμενο επανεξέτασης της επιθετικής πολιτικής της Fed
για τα επιτόκια.

Στις 3.920,56 ο S&P500, στο «πράσινο» η προσυνεδριακή στη Wall Street, με ανοδικό «γύρισμα» οι αγορές της Ασίας και πλέον στα ευρωπαϊκά η στάση των traders θα εξαρτηθεί από την προεξόφληση των όσων θα πει την Πέμπτη η Κριστίν Λαγκάρντ.

Η νέα αύξηση επιτοκίων κατά 50 μ.β. έχει προεξοφληθεί, το ερώτημα είναι ποια τακτική θα ακολουθηθεί από Απρίλιο και μετά, για πόσο χρονικό διάστημα και σε ποιες τελικές τιμές κυκλοφορίας χρήματος.

Από τις 15.232 ο DAX, από τις 7.637 ο FTSE100 και από τις 1.074,07 ο Γενικός Δείκτης.

Θεαματική ανατροπή από τα χαμηλά της Δευτέρας στα υψηλά της Τρίτης, με ενδεικτικό το συνολικό εύρος μεταβολής κατά 5% για τον ΓΔ και 11% για τον ΔΤΡ.

Κλάδος με τη μεγαλύτερη «επιθετικότητα» ο τραπεζικός Χ2 στην προηγηθείσα άνοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, με την ευρύτερη διόρθωση στις συνεδριάσεις του Μαρτίου. Ανάλογο και το χθεσινό 4,11% στις 833,94 μονάδες.

Στις τραπεζικές μετοχές καταγράφηκε το μεγαλύτερο μάζεμα από τα χαμηλά της Δευτέρας -με τεράστιες, για τα δεδομένα του ΧΑ- ποσότητες τίτλων Alpha Bank, Εθνικής, Πειραιώς και Eurobank, προφανώς κατά κύριο λόγο από «ξένα ισχυρά χέρια». Γεγονός, που εξηγείται αφενός από την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων 2022, αφετέρου, από την παρουσίαση του εγχώριου banking σε road show της Morgan Stanley.
Χθες σειρά είχε η Εθνική, σήμερα η Alpha Βank, ανακοινώνοντας καλά μεγέθη νωρίτερα.

Παράλληλα τα funds «γύρισαν» σε χρόνο dt την τάση σε συγκεκριμένα blue chips-μετοχές σηματωρούς, με θεαματικό αποτέλεσμα. Με 5,37% στα 24,72 ευρώ η μετοχή της Mytilineos, με 4,65% στα 15,09 του ΟΠΑΠ, με 3,78% στα 8,24 της ΔΕΗ, με 2,70% στα 14,46 της ΤΙΤΑΝ, με 4,11% στα 12,16 της Autohellas, με χρηματιστές να θεωρούν θέμα χρόνου-συγκυρίας την ολική επάνοδο των αγοραστών και σε τίτλους των Motor Oil, Jumbo κ.α.

Η μεσομακροπρόθεσμη και η μακροπρόθεσμη τάση συγκεκριμένων 6-8 blue chips είναι long -σε πολυετές βάθος ή και σε ιστορικά υψηλά-, που πρακτικά σημαίνει ότι ισχυρές διορθώσεις όπως οι τελευταίες προσφέρονται για επενδυτικού χαρακτήρα-ορίζοντα επανατοποθετήσεις.

Η προσοχή στη Φρανκφούρτη αλλά και στα μεγέθη 2022, με Alpha Βank, ΟΠΑΠ, Aegean σήμερα στο επίκεντρο.

Τεχνικά, για τον ΓΔ παραμένει ζητούμενη η πειστική επιβεβαίωση των 1.030 μονάδων -το πιθανότερο ενδεχόμενο- σε «κλείσιμο» εβδομάδας, έτσι ώστε να κυλήσουν χωρίς απώλειες οι θέσεις Μαρτίου (και πρώτου 3μήνου) στα Παράγωγα.

Την Παρασκευή το triple witching και στο ΧΠΑ για την τρέχουσα σειρά είναι 3.077 ΣΜΕ με premium 3,20% και 3,05% για 2.295 ΣΜΕ της επόμενης. Σε ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από το ανάλογο discount στην προσυνεδρίαση της Δευτέρας, ενδεικτική της μεταβλητότητας που χαρακτηρίζει την αγορά, όπως και της αυξημένης προσοχής που απαιτείται για intraday εντολές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v