Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξεπούλημα με ισχυρό τζίρο στο Χρηματιστήριο

Στο 8,44% η βουτιά για τον τραπεζικό δείκτη με τον κλάδο να «πληρώνει» τις αναταραχές από Credit Suisse και SVB. Το κύμα ρευστοποιήσεων έπληξε και τα blue chips με τις συναλλαγές να φτάνουν τα 177 εκατ. Η τεχνική εικόνα.

Ξεπούλημα με ισχυρό τζίρο στο Χρηματιστήριο

Η στήλη εδώ και αρκετές συνεδριάσεις, έχει ειδοποιήσει ότι τα χαρτοφυλάκια που δεν χαρακτηρίζονται για τις γρήγορες κινήσεις τους, καλό θα είναι να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις με μειωμένες θέσεις και αυξημένη ρευστότητα, έστω και αν αυτή η εκτίμηση δεν άρεσε στους βραχυπρόθεσμους παίκτες που δεν μπορούν να φανταστούν ότι μπορεί να περάσει μέρα που δεν θα “κόψουν πινακίδιο”, όμως η ταχύτητα και η ένταση με την οποία επέστρεψαν σήμερα οι πωλητές στις Αγορές, αιφνιδίασε και τους πλέον απαισιόδοξους.

Σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι εξελίξεις στην Credit Suisse, οι μετοχές της οποίας κινούνται σε νέα ιστορικά χαμηλά, καθώς ο μεγαλύτερος Επενδυτής της δήλωσε ότι δεν μπορεί να παράσχει στην Ελβετική Τράπεζα περισσότερη οικονομική βοήθεια. “Δεν μπορούμε, γιατί θα πάμε πάνω από το 10%. Είναι ένα ρυθμιστικό ζήτημα”, δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας, Ammar Al Khudairy.

Ήταν ένα ακόμα χτύπημα εμπιστοσύνης στον Τραπεζικό κλάδο, που ήλθε μετά την κατάρρευση των Silicon Valley Bank, Silvergate Capital Corp. και Signature Bank, αναγκάζοντας τη Moody’s να αναθεωρήσει τις προοπτικές του Αμερικανικού Τραπεζικού Συστήματος, σε "αρνητικές", από "σταθερές", επισημαίνοντας “την επιδείνωση του λειτουργικού περιβάλλοντος στον κλάδο, που τώρα βρίσκεται αντιμέτωπος με μια κρίση εμπιστοσύνης τόσο από τους επενδυτές, όσο και από τους καταθέτες”.

Ήταν τέτοια η ένταση των πωλήσεων, που οι Εποπτικές Αρχές προχώρησαν σε προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης για τις μετοχές των Credit Suisse, Societe Generale, Monte dei Paschi, FinecoΒank και UniCredit, ενώ οι ανησυχίες των traders εντάθηκαν καθώς η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας αρνήθηκε να σχολιάσει στο Reuters την κατάσταση στην Credit Suisse.

Σύμφωνα με παράγοντες της Αγοράς με τους οποίους ήλθε σε επικοινωνία η στήλη, “στα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια επέστρεψαν οι Τραπεζικές ανησυχίες, ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξε και το δημοσίευμα του Reuters σύμφωνα με το οποίο ‘η ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, καθώς τίθεται θέμα αξιοπιστίας της, αλλά και γιατί τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που έχει στη διάθεσή της, δείχνουν ότι θα επιμείνει σε ψηλά επίπεδα για πολύ καιρό ακόμη”.

Στα παραπάνω, να προστεθεί και η αύξηση του γεωπολιτικού κινδύνου, μετά την κατάρριψη του Αμερικανικού drone στη Μαύρη Θάλασσα.

Έτσι και η σημερινή συνεδρίαση ήλθε να επιβεβαιώσει την υψηλή συσχέτιση που έχει ξανααποκτήσει το Χ.Α. με τις Ευρωπαϊκές Αγορές και η οποία συνεδρίαση μπορεί να ξεκίνησε με ήπια ανοδικές διαθέσεις, όμως μετά το πρώτο ημίωρο οι εν δυνάμει πωλητές έριξαν στο σύστημα “νηοπομπή” από εντολές πώλησης στον Βαρύδεικτο Τραπεζικό κλάδο και στο Χ.Α. γενικεύθηκε η εικόνα “mini sell off”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα χαμηλά ημέρας και όταν οι απώλειες στους βασικούς δείκτες ξεπερνούσαν κατά πολύ τα χθεσινά σημαντικά κέρδη, δεν υπήρχε τίτλος του FTSE25 που να διασώζεται, έστω αμετάβλητος, ενώ οι πτωτικές μετοχές ήταν επταπλάσιες των ανοδικών, αναλογία που δεν βελτιώθηκε μέχρι τέλους.

Επίσης, αξίζει υποσημείωσης ότι η σημερινή επιστροφή των πωλητών συνοδεύτηκε με ένταση και αυξημένο τζίρο (ο υψηλότερος των τελευταίων 11 συνεδριάσεων) και αυτό μόνο θετική ένδειξη δεν μπορεί να αποτελεί για τη συνέχεια.

Στην πλευρά των πωλητών Εγχώρια και Ξένα χαρτοφυλάκια, με τα δεύτερα να κινούνται πιο επιθετικά, φοβούμενα την “ρηχότητα” της Εγχώριας Αγοράς και πιθανούς “συνωστισμούς στην θύρα εξόδου”.

Ενώ απομένουν μόλις δύο συνεδριάσεις για την τριπλή λήξη των συμβολαίων στις Αγορές Παραγώγων, μένει να φανεί αν θα επιχειρηθεί νέα ανασύνταξη δυνάμεων από πλευράς των “buyers”, προκειμένου να ολοκληρωθεί το κλείσιμο θέσεων, ή αν οι “sellers” θα οδηγήσουν τις Αγορές προς χαμηλότερα επίπεδα.

Σε ακόμα πιο δύσκολη θέση το Ελληνικό Χρηματιστήριο, που έχει μπροστά του και ανοιχτά πολιτικά θέματα, τα οποία το καθιστούν πιο ευάλωτο σε κάθε επιδείνωση του διεθνούς κλίματος.

Αυτοσυγκράτηση συστήνουν οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου στους πελάτες τους, τονίζοντας ότι “ακόμα οι τιμές δεν έχουν εισέλθει στη ζώνη της ευκαιρίας”.

Από την άλλη, “red alert” έχει σημάνει στις περισσότερες ΑΧΕ καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, έχουν αποδοθεί σε αγώνα συμμαζέματος ανοιχτών υπολοίπων.

Υπενθυμίζεται ότι πριν την έναρξη της συνεδρίασης ανακοίνωσε αποτελέσματα χρήσης 2022 η Alpha Bank και μετά την λήξη των συναλλαγών ανακοινώνουν ΟΠΑΠ, Αεροπορία Αιγαίου και Lavipharm. Την Παρασκευή ανακοινώνει ο ΟΛΠ, την ίδια μέρα είναι προγραμματισμένο το triple witching Μαρτίου, ενώ στο τέλος της συνεδρίασης θα πραγματοποιηθούν οι αναδιαρθρώσεις του δείκτη FTSE-Russel με κυριότερη εξέλιξη της είσοδο της μετοχής της TITC στην σύνθεση του δείκτη.

Το βράδυ της Παρασκευής είναι προγραμματισμένη η πιστοληπτική αξιολόγηση της Moody’s, η οποία έχει το Ελληνικό αξιόχρεο τρία επίπεδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα (“Βa3”, σταθερή προοπτική).

Για όσους επιμένουν να ασχολούνται μα τα στατιστικά, η σημερινή υποχώρηση του Γενικού Δείκτη είναι η μεγαλύτερη του τελευταίου 9μηνου, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 14/6/2022 (-4,60%), ενώ το σημερινό -8,44% του κλαδικού δείκτη των Τραπεζών είναι η μεγαλύτερη πτώση του τελευταίου 8μηνου, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 5/7/2022 (-9%).

Ακόμα μία μέρα επιθετικών τοποθετήσεων στην Αγορά ομολόγων (η στήλη είχε ειδοποιήσει εγκαίρως για μεταφορές κεφαλαίων από τις μετοχές στα ομόλογα), με αποτέλεσμα την νέα σημαντική υποχώρηση των αποδόσεων για όλους τους Εκδότες.

Πιο συγκεκριμένα, στο 3,77% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 3,38% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, ενώ στο 4,221% διολισθαίνει η απόδοση του Ελληνικού 10ετους.

Ερχόμενοι στα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1078,96 (+0,46%) και 1023,69 μονάδων (-4,69%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1025,04 (-4,56%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1025,22 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 4,55%.

Ο τζίρος εκτοξεύτηκε στα 177,8 εκατ., από τα οποία τα 19,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΔΕΗ, ΜΠΕΛΑ, ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ, ΙΝΛΙΦ), ενώ ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ και ΔΕΗ απασχόλησαν το 53% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 177,8 εκατ., τα 168,2 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (8,8), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (5,5), ΟΠΑΠ (5,4), Eurobank (4,6), Εθνική (4,2), Μυτιληναίο (3,4), ΔΕΗ (3), Jumbo (2,8), Alpha Bank (2,7), Motor Oil (2,4), Πειραιώς (2,3), Ελ. Πετρέλαια (2,2), και ΤΕΝΕΡΓ (2,2 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να θυμίζει άλλες πολύ άσχημες εποχές (Alpha Bank -10,3%, Εθνική -4,17%, Eurobank -9,19%, Πειραιώς -10,9%), έστω και αν υπήρξε μικρή αντίδραση από τα χαμηλά ημέρας.

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 846,72 (+1,53%) και 759,46 μονάδων (-8,93%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 762,18 (-8,60%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 763,59 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 8,44%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 954 μονάδων. Οι στηρίξεις στις 759 – 752 και 724 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “πρόθεση της Εθνικής Τράπεζας είναι να διανείμει μέρισμα από τα κέρδη του 2022 της τάξης του 20%, ήτοι 20 μονάδες βάσης που αντιστοιχεί στο ποσό των 100 εκατ. ευρώ. Η απόφαση, όμως, εξαρτάται από τον Επόπτη, η απάντηση του οποίου αναμένεται εντός των επόμενων μηνών και το τοπίο θα έχει ξεκαθαρίσει μέχρι τον Ιούλιο του 2023”, επεσήμανε η Διοίκηση της Τράπεζας στην τηλεδιάσκεψη για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2022.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “θα επανέλθει στις Αγορές των Βαλκανίων (σ.σ. ποτέ δεν αποχώρησε ολοκληρωτικά, καθώς διατήρησε τη Stopanska στη Βόρεια Μακεδονία) η Εθνική. Όχι μέσω εξαγοράς Τραπεζών, αλλά χαρτοφυλακίων εταιρικών χορηγήσεων και μέσω χρηματοδότησης μεγάλων επενδυτικών σχεδίων από Εγχώριες Επιχειρήσεις, ή από Κοινοπραξίες, στις οποίες μετέχουν Ελληνικές Εταιρείες, όπως ανέφερε ο Παύλος Μυλωνάς, διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας”.

Πρόθεσή μας είναι η διανομή μερίσματος το 2024 από τα κέρδη του 2023”, δήλωσε στους αναλυτές ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2022. Η Τράπεζα, σύμφωνα με τα στελέχη της Διοίκησης θα συνεχίσει την αναπτυξιακή της πορεία, σε συνδυασμό με την περαιτέρω μείωση του stock των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Στόχος ο δείκτης NPEs στα τέλη του 2023 να περιοριστεί κάτω από το 7%.

Δεν είναι εντυπωσιακά καλύτερη η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, με μόνο διασωθέντα τίτλο από της ΤΕΝΕΡΓ (+0,27%).

Με τις μεγαλύτερες απώλειες οι ΔΕΗ (-5,46%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-5,65%), ΕΛΠΕ (-6,02%), ΕΛΧΑ (-6,43%), ΚΟΥΕΣ (-5,74%), ΛΑΜΔΑ (-5,48%), ΜΟΗ (-5,36%) και ΣΑΡ (-6,07%).

Έντονη ανησυχία συνεχίζει να προκαλεί η χρηματιστηριακή συμπεριφορά της μετοχής του ΟΤΕ (-2,44%), που συμπλήρωσε δέκα συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, υποχωρώντας σε νέα χαμηλά διετίας. Η μετοχή παραμένει σε ημερήσιο “short” με “stop” τα 14,99 ευρώ και με την επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στα 12,60 - 12,10 ευρώ.

“Non stop” η πλαγιοκαθοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 12,00 ευρώ (κλείσιμο 1/3) για την μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-3,58%), που ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε χαμηλά τριμήνου. Στα 12,00 το ημερήσιο “stop short”, στα 10,34 η επόμενη κοντινή στήριξη.

Σε χαμηλά διμήνου η μετοχή της Motor Oil (-5,36%), που συμπλήρωσε τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Ο τίτλος έδωσε ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο πάνω από τα 25,00 ευρώ. Η επόμενη στήριξη, αν συνεχίσει να κινείται “νότια”, στα 21,74 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΜΙΓ (+310,21%), ακολουθούμενη από ΑΑΑΠ (+89,47%), ΚΛΜ (+83,59%), ΑΝΕΠΟ (+75,93%), ΣΑΤΟΚ (+64,58%) και ΛΕΒΚ (+54,55%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Κανείς δεν κατάλαβε τον πρωινό φουριόζο αγοραστή στην ΣΠΕΙΣ (-1,67%) που με “market” εντολή 250 τεμ. έστειλε τον τίτλο στα 6,90 ευρώ (+15%).

Συνεχίζεται ο κατήφορος για ΑΤΤ (-9,93%).

Δεν έπεισαν οι αγοραστές σε ΦΙΕΡ (+6,90%), ΕΛΒΕ (+2,95%), ΛΑΝΑΚ (+2,92%) και ΝΑΚΑΣ (+2,42%).

Σε χαμηλά τριμήνου η ΑΒΑΞ (-6,40%).

Αύξησε συναλλαγές η ΒΙΣ (+1,82%).

Δεν έδειξε διαθέσεις περαιτέρω υποχώρησης η ΑΣΤΑΚ (0%).

Ένα split για να εκτοξευτεί, θέλει ο “χαλκέντερος” Καρέλιας (+1,28%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται με επιστροφή υψηλότερα των 1094 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1013, 966 - 950 και 942 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Ημερήσιο σήμα εξόδου έδωσε και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή υψηλότερα των 2670 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 2445, 2378, 2342 - 2332 και 2285 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Ξεκινώντας με την ΕΤΕ, είχαμε άλλο ένα καλό τρίμηνο με τα έσοδα από τόκους να αυξάνονται κατά 21% (τριμηνιαία βάση) στα 421 εκατ. ευρώ και τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη (μετά από διακοπείσες και δικ. μειοψηφίας) να ανέρχονται στα 203 εκατ. ευρώ. Δυνατά σημεία ο χαμηλός δείκτης ΜΕΑ στο 5,2% και η υψηλή ρευστότητα. Αντίστοιχα και η ΑΛΦΑ εμφάνισε αύξηση στα έσοδα από τόκους στα 398 εκατ. ευρώ (+17,4% τριμ. βάση) με τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη να ανέρχονται στα 105 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης ΜΕΑ υποχώρησε στο 7,8%, ενώ παραμένει χαμηλά ο δείκτης κάλυψης ΜΕΑ στο 41%. Συνολικά, ωστόσο, αναμένουμε η μεταβλητότητα στον κλάδο να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα. Διεθνώς, μπορεί τα μεγέθη του πληθωρισμού (ΗΠΑ) να κινήθηκαν χθες πάνω στις εκτιμήσεις, αλλά η δουλειά της Κεντρικής Τράπεζας έχει πλέον αυξημένο συντελεστή δυσκολίας, ενώ η Επενδυτική Κοινότητα θα γίνει ακόμα περισσότερο ‘ευερέθιστη’ στα εισερχόμενα μάκρο”, επισημαίνει η Leon Depolas Sec.

“Στο επίκεντρο των πιέσεων βρίσκονται το τελευταίο διάστημα οι Τράπεζες και αυτές είναι η αιτία για την αύξηση της μεταβλητότητας, σύμφωνα με την άποψη του Γιώργου Πήττα.

Με αφορμή την κατάρρευση δυο Τραπεζών στις ΗΠΑ και την αδυναμία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου από τους βασικούς μετόχους της Credit Suisse, οι Αγορές επανεξετάζουν τις επιπτώσεις της αύξησης των επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες.

Τους προηγούμενους μήνες οι επενδυτές είχαν επικεντρωθεί στην αύξηση των κερδών βραχυχρόνια, που προκαλεί η αύξηση των επιτοκίων, λόγω της διεύρυνσης του spread καταθέσεων – χορηγήσεων.

Το αποτέλεσμα ήταν οι Τράπεζες διεθνώς να αποτελέσουν έναν από τους πιο “hot” κλάδους, μαζί με την Ενέργεια.

Τώρα, καλούνται να αποτιμήσουν και το κόστος της αύξησης των επιτοκίων, το οποίο απαρτίζεται κυρίως από δυο παράγοντες. Πρώτον, η αύξηση των επιτοκίων δημιουργεί πτώση στις τιμές των ομολόγων, με αποτέλεσμα την μείωση του ενεργητικού των Τραπεζών και τη δημιουργία ζημιών “mark to market”.

Επιπλέον, η αύξηση του κόστους δανεισμού των Επιχειρήσεων, που είχαν εθιστεί στο φτηνό χρήμα διεθνώς, αυξάνει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Μέχρι οι Αγορές να μπορέσουν να αποτιμήσουν το ύψος αυτού του κόστους, η μεταβλητότητα θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα”, όπως εκτιμά ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Hellenic – American Sec.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Ισχυρές πιέσεις στην Ευρώπη, επιστροφή των πωλητών και στην Wall Street.

Απώλειες μεγαλύτερες των έξι ποσοστιαίων μονάδων για το Πετρέλαιο, πιέσεις και στο Ευρώ.

Προσπαθεί να προσεγγίσει τα $1940 ο Χρυσός και τα $22,20 το Ασήμι.

Σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ, “το κίτρινο μέταλλο τον Μάρτιο του 2022 είδε βιαστικά τα $2042 και τον Φεβρουάριο του 2023 τα $1959 και τώρα θα ψάξει και πάλι την ζώνη των $1950. Τα $1908 κοντινή στήριξη και τα $1885 κύρια και ‘stop’ στο intraday, σε ωριαίο κλείσιμο”.

Κινήσεις “profit taking” πιέζουν προς τα $24300 το Bitcoin και προς τα $1630 το Ethereum.

Επιταχύνθηκε ο πληθωρισμός στη Γαλλία τον Φεβρουάριο. Οι τιμές καταναλωτή εκτινάχθηκαν κατά 7,3%, σε σχέση με ένα χρόνο πριν, καταγράφοντας την ισχυρότερη άνοδο για τη Γαλλία στην ιστορία της Ευρωζώνης. Η Στατιστική Υπηρεσία Insee είχε αρχικά αναφέρει αύξηση 7,2%.

Η βιομηχανική παραγωγή της Ζώνης του Ευρώ αυξήθηκε κατά 0,7% τον Ιανουάριο, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ανέφερε η Eurostat, με το ποσοστό να είναι υψηλότερο από το προβλεπόμενο. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,3% σε μηνιαία βάση.

“Αυστηρότερους κανόνες για τις μεσαίες Τράπεζες εξετάζει η Fed, καθώς προσπαθεί να αποφύγει μια επανάληψη της πρόσφατης κατάρρευσης της Silicon Valley Bank, που ανάγκασε τις Κυβερνητικές Αρχές να παρέμβουν”, γράφουν οι Financial Times.

Κατά 0,1% υποχώρησαν οι τιμές παραγωγού στη Βιομηχανία των Ηνωμένων Πολιτειών τον Φεβρουάριο, σε σύγκριση με ένα μήνα πριν. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones ανέμεναν μηνιαία άνοδο κατά 0,3%.

Τον κώδωνα του κινδύνου για νέα πιθανή Τραπεζική κρίση με επίκεντρο την Credit Suisse έκρουσε ο Νουριέλ Ρουμπινί, λέγοντας ότι “η Ελβετική Τράπεζα είναι πολύ μεγάλη για να σωθεί και πολύ μεγάλη για να πτωχεύσει. Οπότε οτιδήποτε συμβεί στην Credit Suisse θα έχει συστημικό αντίκτυπο όχι μόνο στο Ευρωπαϊκό Χρηματοοικονομικό Σύστημα, αλλά στο Παγκόσμιο Χρηματοοικονομικό Σύστημα. Κάτι σαν μια στιγμή Lehman”.

“Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επικοινώνησαν με τις Ευρωπαϊκές Τράπεζες που εποπτεύουν, λόγω της κρίσης στην Credit Suisse. Τα στελέχη της ΕΚΤ ζήτησαν να ενημερωθούν για τα οικονομικά ανοίγματα των Ευρωτραπεζών στην Credit Suisse, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα”, αναφέρει η Wall Street Journal.

Η S&P υποβάθμισε σε “junk” τη First Republic εν μέσω ανησυχιών ότι οι πελάτες της Αμερικανικής Τράπεζας θα συνεχίσουν να αποσύρουν καταθέσεις από το Τραπεζικό Ίδρυμα. Η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Τράπεζας μειώθηκε σε “BB+”, από “Α-“ και παραμένει σε καθεστώς επιτήρησης για νέα πιθανή υποβάθμιση, σύμφωνα με την S&P.

Επίσης, η Fitch υποβάθμισε την First Republic Bank σε “BB”, από “A-“, επικαλούμενη κινδύνους για τη χρηματοδοτική ικανότητα και τη ρευστότητα της Τράπεζας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της BlackRock, Λάρι Φινκ, προειδοποίησε “για τον κίνδυνο να υπάρξει μια ‘βραδυφλεγής κρίση’ στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα των ΗΠΑ, μετά την πτώχευση της Silicon Valley Bank, με περισσότερες κατασχέσεις και λουκέτα”.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε 2,9 δισ. ευρώ από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α.

“Τα αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου της Alpha Bank διαμορφώθηκαν χαμηλότερα των εκτιμήσεων, λόγω των υψηλότερων του αναμενόμενου λειτουργικών δαπανών. Τα καθαρά κέρδη Q4 στα 62,6 εκατ. ευρώ, διαμορφώθηκαν 9% χαμηλότερα από τις δικές μας προβλέψεις και 13% χαμηλότερα από τις συγκλίνουσες”, υπογραμμίζει η Optima Bank σε έκθεσή της, στην οποία διατηρεί τη σύσταση “buy” και την τιμή - στόχο στα 1,48 ευρώ.

Στον αντίποδα, η Χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι “τα καθαρά έσοδα από τόκους ξεπέρασαν τις προβλέψεις, ενώ και το νέο guidance της Τράπεζας για τα κέρδη του 2023 υπερβαίνει τις προβλέψεις. Ως εκ τούτου, θα επανέλθει με νέα τιμή - στόχο”.

Από τις μετοχές  της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΔΕΗ, ΚΟΥΕΣ, ΛΑΜΔΑ, ΜΥΤΙΛ, ΣΑΡ και TITC. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Viohalco, Quest, Lamda Development, Autohellas, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, ΟΤΕ και Σαράντης.

Κακή η τελική εικόνα με 16 ανοδικούς τίτλους, έναντι 124 πτωτικών, ενώ 14 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 7%.

----ΧΠΑ

Επιστροφή των πωλητών και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν υποχώρηση στο συμβόλαιο του δείκτη και νέα αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (239.300 συμβόλαια), ενώ εντάθηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων.

Στα 5.684 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 6.346 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Στα 26 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 438 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 4.357, 2.070 για τον Μάρτιο, 2.207 για τον Απρίλιο και 80 για τον Μάιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.500), κινήθηκε μεταξύ 2.481,25 και 2.626,25 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 11, 1 για τον Μάρτιο και 10 για τον Ιούνιο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 769), κινήθηκε μεταξύ 769 και 769 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (13.785 ΕΧΑΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (101.293), Eurobank (16.519), Πειραιώς (50.263), ΟΤΕ (3.451), Εθνική (12.213), ΔΕΗ (19.921), ΑΔΜΗΕ (14.085), Lamda Development (1.293), Ιντρακόμ (3.483), ΕΧΑΕ (720), MIG (203), Μυτιληναίος (699), Motor Oil (127), ΟΠΑΠ (445), Τέρνα Ενεργειακή (3.131), Ιντρακάτ (2.624), ΓΕΚ (1.281), Viohalco (1.627), Ελ. Πετρέλαια (581), Cenergy (2.170), ΕΕΕ (767), Ελλάκτωρα (650), Άβακα (150), ΕΛΧΑ (350), Fourli (527), TITC (199), ΟΛΠ (271).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 78.785, Πειραιώς 28.497, ΔΕΗ 18.697.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 59.338.839 τεμ., (από 60.903.740 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 2.418.832 τεμ. (2.300.974), Eurobank 34.555.793 τεμ. (35.882.763), ΟΠΑΠ 1.446.738 τεμ. (1.446.738), Εθνική 10.919.100 τεμ. (11.853.268), ΟΤΕ 920.321 τεμ. (920.509), Πειραιώς 780.720 τεμ. (780.720), MIG 1.204.474 (1.204.474), Motor Oil 2.306.478 (2.415.003).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v