Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδος με αυξημένη επιφυλακή στο Χρηματιστήριο

Καθώς ένα μέρος των απωλειών έχει ανακτηθεί μετά τα διεθνή τραντάγματα, δίνεται ευχέρεια για μερική κατοχύρωση θέσεων. Τιτάν υπέρ αγοραστών. Πώς κινούνται τράπεζες-blue chips.

Ανοδος με αυξημένη επιφυλακή στο Χρηματιστήριο

Προσεκτικό το ξεκίνημα της συνεδρίασης στα ευρωπαϊκά, λίγο υψηλότερα επιχειρούν οι αγοραστές στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Σε αναμονή των ανακοινώσεων Πάουελ η Wall Street, με οριακά χαμηλότερα τα futures του S&P500, ενώ στη Φρανκφούρτη οι πωλητές είναι αυτοί που ξεκίνησαν με μικρό πλεονέκτημα που διατηρούσαν μέχρι πριν λίγο.

Στις 15.184 (-0,12%) ο DAX, με εύλογο το ερώτημα για το δίλημμα της Fed για τράπεζες και επιτόκια -όπως αναλύεται σε σχετικό θέμα σε μία συγκυρία που όπως σημειώνει η Λία Δεληγιάννη, η BofA αναφέρεται στις ανησυχίες μεγάλων διαχειριστών για πιστωτικό γεγονός.

Πρακτικά οι επενδυτές θα συνεχίσουν να είναι σε αυξημένη επιφυλακή, άλλωστε δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, με αποτέλεσμα τη βήμα βήμα προσέγγιση των αγορών. Για αυτό η προσοχή στο τι θα ανακοινώσει ο επικεφαλής της Fed, στο «κλείσιμο» της εβδομάδας και έπεται η συνέχεια.

Βραχυπρόθεσμα λοιπόν, ένα μέρος των απωλειών, συνέπεια των εξελίξεων στο διπλό μέτωπο SVB/περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ-Credit Suisse, έχει ανακτηθεί, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό στα διεθνή, συνακόλουθα στο ελληνικό χρηματιστήριο. Αυτό δίνει την ευχέρεια -κυρίως σε traders- να επιλέξουν το ενδεχόμενο μερικής κατοχύρωσης θέσεών τους σήμερα-Παρασκευή, ανάλογα με το πώς θα διαμορφώνονται οι τιμές.

Στα καθ' ημάς, οι πρώτες εντολές δόθηκαν από τις 1.054,94 μονάδες για τον ΓΔ, από τις 801,46 για τον ΔΤΡ και από τις 2.567,44 μονάδες για τον FTSE 25, με μέτριο ρυθμό εντολών και περιθώριο μερικών πωλήσεων έως λίγες μονάδες υψηλότερα, συνεκτιμώντας το γεγονός πως η συνεδρίαση άνοιξε με ικανό ανοδικό χάσμα.

Στα 12,2 εκατ. η αξία συναλλαγών νωρίτερα (*), αισθητά χαμηλότερη των προηγούμενων δύο συνεδριάσεων και αρκετά από τον μέσο όρο της προηγούμενης εβδομάδας. Μάλλον προς διερευνητικού χαρακτήρα πρώτο 45λεπτο, με γνώμονα οικονομικά αποτελέσματα (ΤΙΤΑΝC), εξελίξεις (Attica Bank), κλάδους/εισηγμένες αιχμής.

Σε Alpha Bank, Πειραιώς, Εθνική, Mytilineos, Eurobank, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Motor Oil, Jumbo, ΟΠΑΠ, ΤΙΤΑΝ και Lamda Development η κύρια 12άδα επιλογών, όλων με αγοραστές και θετικό πρόσημο. Ενθαρρυντική ένδειξη για τη συνέχεια της συνεδρίασης.

Η ανακοίνωση αποτελεσμάτων 2022 από την ΤΙΤΑΝ, η προοπτική διανομής μερίσματος (0,60/μτχ.) λειτουργούν υπέρ των αγοραστών, με τις εντολές τους να φθάνουν έως τα 14,68 ευρώ. Θετική μεταβολή 2,68% σε διάστημα εβδομάδας.

Γενική συνέλευση σήμερα για τη Motor Oil, συνέχεια αγορών έως τα 22,58 ευρώ μετά τη χθεσινή ισχυρή αντίδραση.

Εκ νέου long η τάση -σε εβδομάδα- για Alpha Βank (1,185), Πειραιώς (2,063), Εθνική (4,668) και Eurobank (1,299), με την Πειραιώς να διατηρεί την επιθετικότερη. Διψήφιο 11,05% το ποσοστό μεταβολής σε εβδομαδιαίο.

Ικανοποιητικό κλίμα και για την πλειονότητα των blue chips, με αυξημένες συναλλαγές σε Mytilineos (25,26), OTE (13,57), ΔΕΗ (8,005), Motor Oil (22,60), ΟΠΑΠ (14,93) κ.α.

Στις 71/12 η σχέση μετοχών με θετικό/αρνητικό πρόσημο, ενδεικτική της περαιτέρω βελτίωσης του επενδυτικού κλίματος, κατ' αρχάς βραχυπρόθεσμα.

Από τα mid caps μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η μετοχή της Attica Bank. Στα 12,92 (προσαρμοσμένη τιμή) με άνοδο 9,86% και συναλλαγές 2.701 τμχ., λίγο πριν τη συμπλήρωση της πρώτης ώρας.
(*) στις 11:30

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v