Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ισορροπεί ο Γενικός Δείκτης, η πεντάδα για άμυνα

Ανακάμπτει από σημαντικές απώλειες η αγορά, εν μέσω έντονης μεταβλητότητας. Ανατροπή και κέρδη για τις τράπεζες, ποιες μετοχές προσφέρονται για αμυντικές κινήσεις.

Χρηματιστήριο: Ισορροπεί ο Γενικός Δείκτης, η πεντάδα για άμυνα

Σε εξέλιξη η προσπάθεια διαχείρισης της κρίσης στις ευρωπαϊκές αγορές, με ικανοποιητικό -μέχρι τώρα-αποτέλεσμα.

Σε ελεύθερη διόρθωση η μετοχή της Credit Suisse, υπό πίεση ο κλάδος πανευρωπαϊκά, με εισροές κεφαλαίων στα ομόλογα, σε αναζήτηση ασφαλέστερων καταφυγίων σε αυτή τη συγκυρία.

Συνεχείς οι εναλλαγές προσήμων στην προθεσμιακή αγορά της Νέας Υόρκης, επιβεβαιώνοντας την ευρύτατη μεταβλητότητα-ρίσκο, δεδομένου ότι η εξισορρόπηση της κατάστασης θα χρειαστεί και χρόνο και κόστος.

Συντονισμένη παρέμβαση πέντε κεντρικών τραπεζιτών -μεθαύριο «ανοίγει τα χαρτιά» του ο επικεφαλής της Fed-, η Βέρνη «σκοτώνει» ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης, οι εθνικές Αρχές διαβεβαιώνουν η μία μετά την άλλη πως δεν απειλείται το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, η Λαγκάρντ μιλά στην Ευρωβουλή, με όσα αυτά μπορεί να σημαίνουν τόσο βραχυπρόθεσμα όσο μεσομακροπρόθεσμα. Το τελευταίο, κατά γενική εκτίμηση, είναι και το σημαντικότερο καθώς αφορά στην ουσία του προβλήματος, δηλαδή στην αξιοπιστία του συστήματος, πρακτικά στη φερεγγυότητά του.

Σταθερά χαμηλότερα του ορίου των 100 μονάδων ο EuroStoxx Banks, με μεταβλητότητα (ενδοσυνεδριακά) μεγαλύτερη του 5%, μεταξύ 102,32-95,69 μονάδων.

Συρρέουν στα ευρωομόλογα οι επενδυτές, σημείωνε νωρίτερα η Λία Δεληγιάννη, ενδεικτικές τιμές για το 10ετές της Γερμανίας στο 2,03%, στο 3,98% το αντίστοιχο ιταλικό και στο 4,11% το ελληνικό.

Σε σχηματισμό W η διακύμανση για τον Δείκτη Τραπεζών, από 727,58 έως τις 701,68 με αντίδραση προς τις 743,28 και εκ νέου διόρθωση, στις 725 (-1,25% στις 14:00), για να ανακάμψουν εκ νέου στη συνέχεια προς τις 745 μονάδες..

Σε Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς και ΟΤΕ, Εθνική η πρώτη 5άδα συναλλακτικότητας, με σφήνα των αγοραστών στον ΟΤΕ. Εως τα 13,13 ευρώ η μετοχή του Οργανισμού, με συν 2,19%.

Σε υψηλότερα επίπεδα οι μετοχές των τραπεζών με άνοδο 1,1% για Alpha Bank, 1,2% για Eurobank, άνοδο 0,45% για Εθνική και 2% για την Τράπεζα Πειραιώς. 

Με απώλειες, σχεδόν, 10% για τον ΔΤΡ σε διάστημα εβδομάδας, ο κλάδος διορθώνει μεν 20% σε μηνιαίο, διατηρεί ωστόσο απόδοση 13,40% από την αρχή του έτους. Πρακτικά στον κλάδο έχει δημιουργηθεί -πλέον- μία ομάδα εγκλωβισμένων σε μήνα, ενώ έχοντες θέσεις από αρχή έτους μπορούν και τώρα να κάνουν «ταμείο» με υπεραξίες. Παράμετρος που εξαρχής αναμενόταν πως θα αποτελέσει ισχυρό κίνητρο για πωλήσεις συνδυαστικά με το volatility ενδοσυνεδριακά αλλά και επανατοποθετήσεις από το όριο των 700 μονάδων.

Μεταβλητότητα υπερτριπλάσια σε σχέση με τα blue chips, που θα απαιτήσει χρόνο μέχρι να μετριαστεί.

Στις 44/55 η σχέση ανοδικών/πτωτικών μετοχών, με μια 5άδα μετοχών-άμυνα για τους long. OTE στα 13,10 ευρώ, Mytilineos στα 24,12, ΟΛΠ στα 18,64, Autohellas στα 11,74 και Helleniq Energy στα 7,24 ευρώ, από τα 21 blue chips του FTSE25.

Στο εύρος των 2.456 έως τις 2.419 και προς τις 2.485 και τρέχουσα τιμή στις 2.455 μονάδες, πριν λίγο, στις 14:05.

Στα 50 εκατ. η αξία συναλλαγών, με 3,63 εκατ. να έχουν πραγματοποιηθεί μέσω πακέτων για τίτλους των Alpha Βank, Eurobank, Jumbo, Motor Oil και ΟΠΑΠ.

Από τα χαρτιά του FTMidCap, Cenergy Holdings, AVAX, Entersoft, Epsilon Net, EXAE, ΕΥΔΑΠ, ΑΔΜΗΕ, ΚΡΙ-ΚΡΙ, Ideal Holdings με αγοραστές και Intracom, Profile χωρίς μεταβολή.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v